Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Prof. Dr. Ünal: Spor öncesi hekim muayenesi olası sorunlardan korur

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ünal, spor yapmaya başlayacak kişilerin hekim muayenesinden geçmesinin, olası sakatlık ve sağlık sorunlarından koruyacağını söyledi.

ABONE OL
İSTANBUL,(DHA) -

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü tarafından düzenlenen 4’üncüsü düzenlenen Spor Yaralanmalarına Genel Yaklaşımlar Kongresinde “Kalça ve Kasık Bölgesi Spor Yaralanmaları ve Rehabilitasyonu” konusu masaya yatırıldı.

Kongreye konuşmacı olarak sporcu sağlığı ile bire bir ilgilenen takım doktorları, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanları, Spor Hekimleri, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanları, Egzersiz Fizyologları ve spor yaralanmaları alanında hizmet veren fizyoterapistler katıldı.

Kongrede konuşan İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ünal, kişinin spor öncesi detaylı bir muayeneden geçmesinin o kişinin sağlığı için büyük önem taşıdığını kaydetti. Spor öncesi muayenenin olası sakatlık ve hastalıklardan korunmada büyük önem taşıdığını ifade eden Prof. Dr. Mehmet Ünal, “Spor öncesi muayenede eğer sorun tespit edilirse gerekli tetkiklerin yapılarak hızlı bir şekilde tedavinin kurgulanması gerekiyor. Zira burada amaç sakatlık oluştuktan sonra tedavinin yapılması değil, sporcuyu sakatlıktan korumaktır. Spora başlamadan önce sporcunun ısınması, esneme hareketlerini iyi yapması hangi spor dalıyla uğraşıyorsa buna yönelik vücudunda alt yapısını yeterince oturtması da sağlıklı bir spor için büyük önem taşımaktadır. Kişinin kondisyonunun iyi olması ve kendi branşına göre kondisyonunu güçlendirmesi de kritik bir noktadır" ifadelerini kullandı.

“YARALANAN SPORCUYA HIZLI MÜDAHALE EDİLMELİ”

Prof. Dr. Mehmet Ünal sporculara yaralanma sonrası nasıl müdahale edilmesi gerektiğini ise “Öncelikle travma anında sporcunun koruma altına alınması gerekmektedir. Sporcunun yaralanan bölgesinin korunması gerekiyor. Sporcuyu daha ileri tetkik ve tedavi için ortamdan derhal uzaklaştırmak gerekiyor. Doğru müdahalede ne kadar gecikirsek sporcunun da sahaya dönüşü o kadar gecikir" sözleriyle anlattı.

Sporcularda antrenmanın da ciddiyetle üzerinde durulması gereken bir konu olduğuna işaret eden Prof. Dr. Mehmet Ünal, ”Antrenmanın süresi, sıklığı ve yoğunluğu üçlüsüne dikkat etmek gerekiyor. Bunlardan biri arttığında diğeri mutlaka azaltılmalı. Eğer kişi üçünü aynı anda arttırırsa sakatlığı da çağırmış olur. Üçüncü olarak ise yapılan spora uygun antrenman yapmak ve koruyucu malzeme kullanımını unutmamak gerekiyor" diye konuştu.

Dört oturumda 16 ayrı konunun tartışıldığı kongrede, Prof. Dr. Mehmet Ünal Tarafından kaleme alınan “Spor Yaralanmaları ve Rehabilitasyonu”, “Egzersiz Fizyolojisi”, “Sporcu Sağlığı ve Performans” ve “Kalça ve Kasık Bölgesi Spor Yaralanmaları ve Rehabilitasyonu” kitapları da öğrenciler ve konunun uzmanları ile buluşturuldu.

Diğer Haberler

  1. Yapay zeka ile anne rahmi değerlendirildi ve gebelik elde edildi
  2. Prof. Dr. Süleyman Taş, Emmy adayı ünlü oyuncu Kimberly Reyes’e izsiz yüz germe ameliyatı yaptı
  3. Araştırma: Son 5 yılda 1 milyondan fazla dövme sildirme işlemi uygulandı
  4. Bakan Koca açıkladı; Tıpta ve diş hekimliğinde 'Uzmanlık Eğitimi Müfredatları' güncelleniyor
  5. HEP-SEN Sendikası Genel Başkanı Şimşek: Hemşirelere temsil hakkı verilmeli
  6. “Sağlıklı bir beyin için haftada 3 gün en az 30 dakika egzersiz yapılmalı”
  7. Uzmanı uyardı: Göz alerjisi kornea ülserine yol açabilir
  8. "Tüketiciler, doğal içerikli cilt bakım ürünlerini tercih ediyor"
  9. "Kilo veremiyorsanız sebebi huzursuz bağırsak sendromu olabilir"
  10. Rus hekimlerin ‘kesilmeli’ dediği çocuğun parmağı Türkiye’de kurtarıldı

© Copyright 2024

DHA