Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Sağlık Bakanlığı: 2 milyondan fazla mamografi görüntüsü dijital ortamda analiz edildi

Sağlık Bakanlığı tarafından, meme kanseriyle mücadele etmek amacıyla hayata geçirilen 'Mamografi Tarama Raporlama Sistemi' ile 2024 yılından bu yana 2 milyondan fazla tarama sonucu dijital ortamda analiz edildi.

ABONE OL
Ruken KADIOĞLU/ANKARA, (DHA)-

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; meme kanseriyle mücadelede 'Mamografi Tarama Raporlama Sistemi' hayata geçirildi. 2024 yılından bu yana 2 milyondan fazla tarama sonucu yapay zeka desteğiyle incelendi. Bu sayede meme kanserinin erken teşhisinde yeni bir dönem başlatılırken tedavide de başarılı sonuçlar elde edildi. 40-69 yaş aralığındaki kadın vatandaşlara yönelik yürütülen tarama programı kapsamında; KETEM (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi) ve Sağlıklı Hayat Merkezleri’nde çekilen tüm görüntüler yüzde 100 dijital ve merkezi bir sistemde toplandı. Sistemin kalbinde yer alan yapay zeka algoritmaları, şüpheli bulguları en az sapma payıyla tespit ederek radyologlar için kritik bir 'karar destek mekanizması' oluşturdu.

Bu teknoloji sayesinde, şüpheli bulgular sistem tarafından otomatik olarak önceliklendirilerek radyologların önüne ilk sırada getirildi ve bu sayede raporlama süreci daha da hızlandı. Sistem, sadece teşhis aşamasına değil, sevk sürecine de ivme kazandırdı. Mamografi görüntülerinde şüpheli bulgu saptanan hastalar için tarama yapılan sağlık kuruluşu tarafından MHRS üzerinden 'öncelikli randevu' oluşturuldu. Hastalar, ek tetkikler için doğrudan üst basamak sağlık kuruluşlarına yönlendirilerek tedaviye en erken evrede başlamaları sağlandı. 'Mamografi Tarama Raporlama Sistemi' meme kanserinin erken evrede tespit edilmesine yardımcı olarak başarı oranlarını artırırken hastaların yaşam kalitesinin korunmasına da katkı sağladı.


Diğer Haberler

  1. Bakan Memişoğlu: 'Depremde Halk Sağlığı Hizmetleri Rehberi'ni yayımladık
  2. 'Yazın sinek ısırıklarını hafife almayın'
  3. Sağlık Bakanlığı: İki yılda sağlık hizmetlerinde kapsamlı dönüşüm gerçekleştirildi
  4. ‘Kontakt lensle havuza girmek görme kaybına yol açabiliyor’
  5. Sigarayı bırakma tedavisinde 1 milyon vatandaşa daha ücretsiz ilaç ve tıbbi destek sağlanacak
  6. Bakan Memişoğlu'ndan 'esenlik merkezleri' açıklaması
  7. 'Sıcak havada su kaybını önlemek için bir bardak kahvenin yanında bir bardak su içilmeli'
  8. Esenlik Hizmetleri Yönetmeliği Resmi Gazete’de
  9. İzmir'de bir ilk; koltuk altından girilerek yapılan ameliyatla kanserden kurtuldu
  10. ‘Yaz tatili göz lazer operasyonu için engel değil’

© Copyright 2026

DHA