Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Sanofi ve Ankara Üniversitesi nadir hastalıklarda erken tanı çalışmalarını kapsayan iş birliğini duyurdu

Sanofi, Ankara Üniversitesi ile yeni bir protokol imzaladığını açıkladı. Buna göre taraflar, Nadir Hastalıklar Uygulama ve Araştırma Merkezi (NADİR) tarafından belirlenen lizozomal depo hastalıkları özelinde Ulusal Hastalık Sıklığı Çalışmasını yürütmek ve yenilikçi tanı karar destek algoritmaları geliştirmek üzere el sıkıştılar.

ABONE OL
İSTANBUL,(DHA)- 

Sanofi’den konu hakkında yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bugün dünya genelinde 350 milyondan fazla insanı etkileyen 7 binden fazla farklı nadir hastalık bulunduğu, ülkemizde ise yaklaşık 6 milyon kişinin bu hastalıklardan etkilendiği tahmin ediliyor. Yaklaşık yüzde 80’i genetik kökenli olan bu hastalıklarda tanı sürecinin zorluğu sebebiyle tanının gecikmesi ve tedaviye erişimin kısıtlı oluşu ölüm oranlarının artmasına veya engelliliğe sebep olabiliyor. Nadir hastalıklara sahip bir kişinin doğru tanıyı alabilmesi için geçen süre ortalama 8 yıl. Bazı hastalıklar özelinde ise bu süre daha da uzayabiliyor ve tanı almak için hastanın birden fazla hekime görünmesi gerekiyor. Nadir hastalıkların toplum ve kamu üzerindeki yükünün hafifletilmesinin en öncelikli yolu, bu hastalıklara erken tanı konulması ve hastalığın ilerlemesinin önlenmesinden geçiyor.

Daha önce imzalanan anlaşma ile başlatılan Ankara Üniversitesi ve Sanofi iş birliği ile Nadir Hastalıklar Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (NADİR) tanı kapasitesinin arttırılması ve bu alanda araştırma yürütecek akademisyenlerin eğitimine yönelik pek çok buluşmalar ve çalışmalar yürütüldü.

Sanofi ve Ankara Üniversitesi, imzalanan yeni protokolle çalışmaları genişleterek, Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan Nadir Hastalıklar Sağlık Strateji ve Eylem Planı’nda yer alan başlıca hedeflere yönelik bilimsel ve teknolojik çalışmaları yürütmeye devam edecek.”

Diğer Haberler

  1. ‘Klima ve stres kulunç ağrısını tetikleyebiliyor’
  2. Bilkent Şehir Hastanesi’nde 7 ayda 49 organ, 302 kornea nakli gerçekleştirildi
  3. Sıcaklar, böbrek taşı riskini artırıyor
  4. Organ bağışında 143 bin 887 kişi dijital vasiyet oluşturdu
  5. Bakan Memişoğlu: Sporcu Sağlık Raporları Yönetmeliği ile lisans süreçleri kolaylaştı
  6. ‘Ele gelmeyen meme kitleleri milimetrik hassasiyetle tespit ediliyor’
  7. ‘Yazın kontrolsüz karpuz tüketimi kan şekerini yükseltebilir’
  8. 'Türkiye'de obezite sıklığı 15 yaş üzerinde yüzde 31,5 oldu'
  9. ‘Kontrolsüz tüketilen yulaf fazla karbonhidrat alımına neden olabilir’
  10. Bakan Memişoğlu ile Bakan Kacır, Tekirdağ'da hastane açılışına katıldı

© Copyright 2026

DHA