Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

‘Sigara her gün 22 bin kişiyi hayattan koparıyor’

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, sigaranın insanlık tarihindeki en büyük sağlık tehditlerinden biri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Akkoyunlu, “Sigara insanlık tarihinin en büyük sağlık tehditlerinden biri. Her gün yaklaşık 22 bin kişi sigaraya bağlı nedenlerle hayatını kaybediyor. Sigara, akciğer kanserlerinin yüzde 80’inin başlıca nedenidir” dedi.

ABONE OL
İSTANBUL, (DHA)-

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nde konuşan Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nden Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, sigaranın akciğer kanserlerinin yüzde 80’inin temel nedeni olduğunu belirterek, “Dünya genelinde 1,8 milyar insanın pençesinde olduğu sigara, her gün 22 bin kişiyi hayattan kopararak savaşlardan daha büyük bir kıyıma yol açıyor. Doğal yaşamda yeri olmayan bu zehri ne kadar erken bırakırsanız, vücutta bırakacağı hasar o kadar çabuk onarılır” dedi.‘SİGARA, DOĞAL YAŞAMIN PARÇASI DEĞİL’

Sigaranın diğer risk faktörlerinden ayrılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Akkoyunlu, “Sigara, insanın doğal yaşam döngüsünde hiçbir karşılığı olmayan, yalnızca dışarıdan zevk amacıyla alınan ve insanlığa en fazla zarar vermiş maddelerden biridir. Küflü bir yiyecek ya da toksik bir su belirli koşullarda zarar verirken, sigara her koşulda zararlıdır ve küresel bir salgın niteliği taşır” dedi.

‘HER GÜN 22 BİN ÖLÜM’

Dünya genelinde yaklaşık 1,8 milyar insanın sigara içtiğini hatırlatan Prof. Dr. Akkoyunlu, “Her gün yaklaşık 22 bin kişi sigaraya bağlı nedenlerle hayatını kaybediyor. Sigara, akciğer kanserlerinin yüzde 80’inin başlıca nedenidir. Bununla birlikte bağırsak, mesane, prostat kanserleri ve lenfomalar da dahil olmak üzere neredeyse tüm kanser türlerinde etkisini görmek mümkündür” ifadelerini kullandı.

‘KALP, DAMAR VE SOLUNUM SİSTEMİ EN ÇOK ETKİLENENLER’

Sigaranın yalnızca kanserle sınırlı kalmadığını söyleyen Prof. Dr. Akkoyunlu, “Kalp-damar hastalıkları, damar tıkanıklıkları, özellikle bacak damarlarında daralmaya bağlı amputasyonlar sigaranın en ağır sonuçları arasındadır. KOAH’ın en önemli nedeni sigaradır. Çocuklarda astım gelişiminde de ciddi bir risk faktörüdür. Sigara çoğu zaman ergenlik döneminde, sosyal çevre etkisiyle başlıyor. Bu nedenle gençleri erken yaşta sigaradan uzak tutmak, gelecekteki hastalık yükünü azaltmanın en etkili yoludur” diye konuştu.

‘ERKEN BIRAKMA HAYAT KURTARIYOR’

Sigaranın bırakılmasıyla birlikte vücutta iyileşme sürecinin başladığını belirten Prof. Dr. Akkoyunlu, şu uyarıda bulundu:

“Sigara bırakıldığı andan itibaren vücut kendini onarmaya başlar. Ancak kanser riski sigarayı bıraktıktan sonra bile yaklaşık 10 yıl devam edebilir. Bu nedenle ne kadar erken bırakılırsa, vücutta bırakacağı kalıcı hasar o kadar azalır. Sigaradan uzak durmak, hem kendimiz hem de ailemiz için alabileceğimiz en önemli sağlık önlemidir.”

Diğer Haberler

  1. Bakan Memişoğlu: 433 bin ÇÖZGER raporlu evladımızın annesini öncelikli grup kapsamına aldık
  2. ‘Varikosel erkeklerde kısırlığın nedeni olabilir​’
  3. ‘Aşırı sıcak çay tüketimi, yemek borusu kanseri riskini artırıyor'
  4. 'Bahar ayları estetik uygulamalar için uygun bir dönem'
  5. ‘Otizmli bireylerin gelişim özellikleri ve ihtiyaçları birbirinden farklıdır’
  6. Türk Kızılay’dan Oktay Kaynarca ile kan bağışı çağrısı
  7. ‘Çocuklarda iletişim sorunları otizmin ilk işareti olabilir’
  8. Bakan Memişoğlu: 2025 yılında 7 milyon 700 bin kişiye kanser taraması yapıldı
  9. Türk Kanser Derneği'nden çağrı: Kanserden korkmayın, geç kalmaktan korkun
  10. 72 ilaç geri ödeme listesine alındı

© Copyright 2026

DHA