Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

‘Soğuk hava kalp krizi riskini artırıyor​’

Medipol Sağlık Grubu’ndan Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Faruk Hökenek, “Soğuk hava damarları büzüştürerek kalbin iş yükünü artırır, bu da kalp krizi riskini ortaya çıkarabilir” dedi. Prof. Dr. Hökenek, stentli, bypasslı veya hipertansiyonu olan hastalar için hayati uyarılarda bulundu.

ABONE OL
Tuçe GÖLCÜ/İSTANBUL, (DHA)

Kış aylarında kalp krizi vakalarının artış gösterdiğini, ancak bunun özellikle risk gruplarını ilgilendirdiğini söyleyen Bahçelievler Üniversite Hastanesi’nden Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Faruk Hökenek, “Sağlıklı bir bireyseniz, yani kalp damarlarınızda herhangi bir sorun yoksa kalp yetmezliği veya tansiyon hastalığınız bulunmuyorsa, soğuk havaya çıkmanızda sakınca yok. Hatta soğuk havada tempolu egzersiz bile yapılabilir” dedi. Soğuk havalarda damarların daraldığını, tansiyonun yükselebileceğini belirten Prof. Dr. Hökenek, “Tansiyon hastalarında özellikle kış aylarında su ve tuz tutulumuna bağlı tansiyon krizleri görülebiliyor. Bu da kalbi zorlar ve kalp damar hastalığı olanlarda kalp krizi riskini artırır. Grip, zatürre, influenza gibi enfeksiyonların artması da kalp hastalarında durumu ağırlaştırabilir” uyarısında bulundu.

KAPALI ORTAMLARDA MASKE ÖNERİSİ

Soğuk havanın doğrudan hastalık yapmadığını vurgulayan Prof. Dr. Hökenek, “Soğuk hava sizi hasta etmez ama kapalı ortamlarda enfekte kişilerden mikrop kapabilirsiniz. Özellikle kalp damar hastalığı olan kişilere, metrolar veya toplu alanlarda maske takmalarını öneriyoruz” dedi. Kalp ve tansiyon hastalarının mevsim geçişlerinde düzenli kontrollerini yaptırmaları gerektiğini hatırlatan Prof. Dr. Hökenek, “Sıcak havalarda tansiyon düşebilir, ilaç ihtiyacı azalabilir. Kışın ise tam tersi bir durum yaşanabilir. Bu yüzden hastalar mutlaka belirli aralıklarla kalplerini ve tansiyon değerlerini kontrol ettirmelidir” dedi.

‘KRİZİ TETİKLEYEBİLİR’

Kış aylarında kalp krizi vakalarının artış gösterdiğini, ancak bunun özellikle risk gruplarını ilgilendirdiğini söyleyen Prof. Dr. Hökenek, “Sağlıklı bir bireyseniz, yani kalp damarlarınızda herhangi bir sorun yoksa kalp yetmezliği veya tansiyon hastalığınız bulunmuyorsa, soğuk havaya çıkmanızda sakınca yok. Hatta soğuk havada tempolu egzersiz bile yapılabilir” dedi. Soğuk havalarda damarların daraldığını, tansiyonun yükselebileceğini belirten Prof. Dr. Hökenek, “Tansiyon hastalarında özellikle kış aylarında su ve tuz tutulumuna bağlı tansiyon krizleri görülebiliyor. Bu da kalbi zorlar ve kalp damar hastalığı olanlarda kalp krizi riskini artırır. Grip, zatürre, influenza gibi enfeksiyonların artması da kalp hastalarında durumu ağırlaştırabilir” uyarısında bulundu.

Diğer Haberler

  1. Bakan Memişoğlu: 41 kritik tıbbi cihazı yerli imkanlarla üretmek üzere yol haritamızı oluşturduk
  2. ‘Dijital bağımlılık nedeniyle tedavi gören çocuk sayısı artıyor’
  3. 'Gebeler yaz sıcaklarında sıvı kaybı riskine dikkat etmeli'
  4. ‘Bir ünite kan, bir insanın hayatını kurtarabilir’
  5. Diyalize bağlı geçen 30 yıldan sonra hem böbreğine hem de özgürlüğüne kavuştu
  6. Uzmanından anne adaylarına yaz tatili uyarıları
  7. ‘HPV aşıları, rahim ağzı kanserine karşı koruma sağlıyor’
  8. Uzm. Dr. Atınç Aksu: Radyoterapide kişiye özel planlama büyük önem taşıyor
  9. 'Orta Doğu Sağlık Turizmi Zirvesi' Ankara'da yapılacak
  10. Doç. Dr. Esin: Kedilerde ölümcül kabul edilen FIP artık tedavi edilebiliyor

© Copyright 2026

DHA