Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

'Sürekli maske kullanımı enfeksiyonlara karşı savunmasız bırakacaktır'

Türk Dermatoloji Derneği Üyesi Doç. Dr. Pelin Kartal, "Sürekli maske kullanımında derideki gözenekler tıkanıyor, buna bağlı akne problemi, kıl kökü iltihabı veya deri enfeksiyonu oluşabiliyor. Ayrıca yüz bölgesinde daha önceden yer alan bazı hastalıklarda artış söz konusu olabiliyor" dedi.

ABONE OL
Gizem KARADAĞ-Celal ATALAY/ANKARA, (DHA)

Türk Dermatoloji Derneği Üyesi Doç. Dr. Pelin Kartal, aynı maskenin sürekli kullanılmaması gerektiğini söyledi. Doç. Dr. Kartal, aynı maskenin gün içerisinde maksimum 3 saat kullanılıp, daha sonra değiştirilmesi gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Sürekli maske kullanımı farklı yan etkileri sebep olabilir. Ayrıca aynı maskeyi yıkayıp tekrar kullanmak, cilde de zarar verecektir. Sürekli maske kullanımı tahrişe neden olabiliyor. Koruyucu maskelerin hepsi, polipropilen denilen diğer adıyla elyaf olan bir maddeden üretiliyor. Bunlar ‘non woven’ adıyla geçen ürün içeriğidir. Örme ya da birleştirilme yöntemiyle kullanılıyor. Bunların oluşturulması esnasında bazı kimyasallar işlem gerçekleştiriliyor. Bunların bir tanesi de ‘formaldehit’ denilen bir maddedir. Bu madde alerji oluşuma neden olabiliyor. Bunu geçmişte de yaşanan ‘Sars salgını’ döneminden kalan bazı yayınlarda görebiliyoruz. Sürekli maske kullanımında derideki gözenekler tıkanıyor, buna bağlı akne problemine, kıl kökü iltihabına veya deri enfeksiyonuna sebep olabiliyor. Ayrıca yüz bölgesinde daha önceden yer alan bazı hastalıklarda artış söz konusu olabiliyor. Bunun sebebi de tahriş olabiliyor, bu da uyarıcı bir etki yapabiliyor."

'SOKAKTA KALMA SÜRELERİ AZALTILMALI'

Doç. Dr. Kartal, sürekli maske kullanımında oluşabilecek yan etkilere karşı yapılması gerekenler konusunda şu önerilerde bulundu:

"Maskeyi sık değiştirmeliyiz. Bazen maskeye bağlı nefes alıp vermekte maskede nemlenme olabileceği için küçük peçete koyup, değişim yapılabilir. Aynı maskeyi tekrar kullanmamalı. Kişi mümkün olduğunca cildini havalandırmaya çalışacak. Sokakta kalma süreleri azaltılmalıdır. Çok kalabalık ortamlarda bulunma süresi azaltılmalıdır. Sürekli maske kullanımına bağlı oluşabilecek alerji durumunda da ilk başta ciltte kızarma daha sonra küçük kabarcıklar olur. Sonrasında kabarcıkların içi su toplar. Bu durum yaygınlaşabilir hatta alerjinin temas ettiği bölgeden vücudun farklı yerlerinde de görülebilir. Bu acil müdahale gerektirebilir. Yaşanan bu durum derinin koruma özelliğini bozacağından dolayı diğer enfeksiyonlara karşı savunmasız bırakacaktır."

Diğer Haberler

  1. "Kırım-Kongo kanamalı ateşi vakaları artıyor, kene ısırmalarına dikkat"
  2. Prof. Dr. Mehmet Öz: INVAMED sağlık teknolojisi alanında bizi bir lider konumuna taşıyor
  3. Baharın çocuklara sürprizi: Beşinci hastalık
  4. “Baharı mutlu geçirmek için magnezyumdan zengin beslenin”
  5. Yapay zeka ile anne rahmi değerlendirildi ve gebelik elde edildi
  6. Prof. Dr. Süleyman Taş, Emmy adayı ünlü oyuncu Kimberly Reyes’e izsiz yüz germe ameliyatı yaptı
  7. Araştırma: Son 5 yılda 1 milyondan fazla dövme sildirme işlemi uygulandı
  8. Bakan Koca açıkladı; Tıpta ve diş hekimliğinde 'Uzmanlık Eğitimi Müfredatları' güncelleniyor
  9. HEP-SEN Sendikası Genel Başkanı Şimşek: Hemşirelere temsil hakkı verilmeli
  10. “Sağlıklı bir beyin için haftada 3 gün en az 30 dakika egzersiz yapılmalı”

© Copyright 2024

DHA