Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Tummy time ile bebeğinizin motor becerilerini geliştirin

Bebekler için popüler hale gelen tummy time egzersizlerine ilişkin Uzm. Dr. Ayşegül Parlak, “Tummy time egzersizinde bebeği karın üstü uzandırıp, çeşitli aktivitelerle hareket ettiriyoruz. Bu hareketler bebeğin sırt, karın, omuz, boyun ve bacak kaslarını çalıştırır, baş kontrolünü sağlar. Bebeğin sürünme, emekleme, dönme gibi motor becerileri daha erken gelişir” dedi.

ABONE OL
İSTANBUL, (DHA)

Pendik Medipol Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümünden Uzm. Dr. Ayşegül Parlak, sosyal medyada popüler hale gelen bebekler için tummy time egzersizleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Dr. Parlak, bebeklerin fiziksel aktivitelerini desteklemek amacıyla tummy time yani karın üstü aktiviteleri önerdiklerini belirterek “Tummy time egzersizinde bebeği karın üstü uzandırıp, çeşitli aktivitelerle hareket etmesini ve kas gelişimini hızlandırıyoruz. Genellikle yaşamının 2’nci haftasından itibaren hareketleri yaptırabiliriz. Aktivitelere kısa süreli olarak başlayıp zamanla süreyi uzatabiliriz. Yeni doğan döneminde 30 saniye ila 1 dakika sürecek şekilde başlanılabilir. Bu süre 2 aylık iken 5 dakika, 4 aylık iken 15 dakika şeklinde uzatılabilir. Bebeğin uyumuna ve toleransına göre zamanla bu süre uzatılabilir. Bu egzersizleri gün içerisinde 3-5 defa tekrarlayabiliriz” diye konuştu.

UYKUSUZ VE HUZURSUZKEN YAPTIRMAYIN

Dr. Parlak, bu hareketleri yaparken en önemli noktanın bebeği asla yalnız bırakmamak olduğuna değinerek, şöyle devam etti:

“Bebek aç, uykusuz, huzursuz ve tok iken bu egzersizlerin yapılmasını önermiyoruz. Zeminin soğuk olmamasına dikkat edelim. Bebeğimiz soğuk zeminde üşütebilir. Bebeğimiz karın üstü pozisyonda ilk zamanlar sıkılıp ağlayabilir. Bu durumda önüne oyuncak, resimli kartlar bırakabilir dikkatini o yöne çekebilirsiniz. Hatta ben annelere bebeklerine komik yüz ifadeleri yapmalarını ve bol bol konuşmalarını öneriyorum. Tummy time dediğimiz karın üstü egzersizlerin bebeğe birçok faydası var. Öncelikle bu hareketler bebeğin sırt, karın, omuz, boyun ve bacak kaslarını çalıştırır, baş kontrolünü sağlar. Sürekli yatmadığı için bebeklerde kafa şekil bozukluklarından kafa arkasının yassı olma riski azalır. Bebeğin sürünme, emekleme, dönme gibi motor becerileri daha erken gelişir.”

Diğer Haberler

  1. "Kırım-Kongo kanamalı ateşi vakaları artıyor, kene ısırmalarına dikkat"
  2. Prof. Dr. Mehmet Öz: INVAMED sağlık teknolojisi alanında bizi bir lider konumuna taşıyor
  3. “Baharı mutlu geçirmek için magnezyumdan zengin beslenin”
  4. Yapay zeka ile anne rahmi değerlendirildi ve gebelik elde edildi
  5. Prof. Dr. Süleyman Taş, Emmy adayı ünlü oyuncu Kimberly Reyes’e izsiz yüz germe ameliyatı yaptı
  6. Araştırma: Son 5 yılda 1 milyondan fazla dövme sildirme işlemi uygulandı
  7. Bakan Koca açıkladı; Tıpta ve diş hekimliğinde 'Uzmanlık Eğitimi Müfredatları' güncelleniyor
  8. HEP-SEN Sendikası Genel Başkanı Şimşek: Hemşirelere temsil hakkı verilmeli
  9. “Sağlıklı bir beyin için haftada 3 gün en az 30 dakika egzersiz yapılmalı”
  10. Uzmanı uyardı: Göz alerjisi kornea ülserine yol açabilir

© Copyright 2024

DHA