Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Türk akademisyenler, kemik kanseri tedavisi için tümör protezi geliştirdi

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), Mekatronik Mühendisliği Bölümü akademisyenleri tarafından kemik kanseri tedavisi için geliştirilen otonom kontrollü ve uzatılabilir tümör protezinin, Avrupa, Japonya ve Çin’de de koruma altına alındığını duyurdu.

ABONE OL
İSTANBUL, (DHA)-

YTÜ Akademisyenlerinden Prof. Dr. Erhan Akdoğan ve Dr. Sıtkı Kocaoğlu, çocuklarda en hızlı ilerleyen kanser türlerinden biri olan kemik kanserine çözüm sunmak amacıyla otonom tümör protezi geliştirdi. ISIF 2025 Uluslararası Buluş Fuarı’nda TÜRKPATENT Best Academic Invention Ödüllünü de alan protez, tümörlü kemiğin vücuttan çıkarılması bunun yerine uzatılabilir kemik tümörü protezinin kemiğin yerini almasını kapsıyor. Ayrıca protezin, sağlıklı ve protezli uzuv arasındaki uzunluk farkını otomatik olarak algılayıp özellikle büyüme çağındaki çocukların gelişimlerine uygun şekilde gerekli uzmayı sağladığı aktarıldı. Böylelikle gelişim çağındaki çocukların defaatle ameliyat olmasının yanı sıra bazı uzatma sistemlerinde maruz kalınan radyasyonun da önüne geçmek hedeflendi.

Protez, ISIF 2025 Uluslararası Buluş Fuarı’nda TÜRKPATENT Best Academic Invention ödülüne layık görüldü. Ödül, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır ve TÜRKPATENT Başkanı Prof. Dr. M. Zeki Durak tarafından Prof. Dr. Akdoğan’a takdim edildi. Çocukların büyüme sürecine uyum sağlayan ve yaşam kalitesini artırmayı amaçlayan buluş, Avrupa, Japonya ve Çin’de de koruma altına alındı.

ÇOCUKLARIN BÜYÜMESİNE UYUM SAĞLAYAN AKILLI PROTEZ

YTÜ tarafından yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi:

“Kablosuz şarj edilebilen dahili bataryası ve otonom uzatma yeteneği ile literatürde bir ilk olan protez, kanserli kemiğin çıkarılmasının ardından vücuda takılıyor ve sağlıklı uzuvla arasındaki uzunluk farkını otomatik olarak algılayarak kendiliğinden uzamasını sağlıyor.

“Mevcut tedavi yöntemlerinde bacak uzarken protez sabit kalıyor bu da ciddi boy farklarına, tekrar tekrar operasyonlara ve ağır fiziksel travmalara neden oluyordu. Prof. Dr. Erhan Akdoğan ve Dr. Sıtkı Kocaoğlu tarafından geliştirilen protez ise özellikle gelişim çağındaki çocukların sağlıklı büyümesine imkan tanıyor. Protez, kablosuz şarj edilebilen dahili bataryası sayesinde hasta hiçbir fiziksel bağlantı kurmadan protezini kullanabiliyor. Ayrıca makine öğrenmesi ile hastanın yatar pozisyonda olduğunu anlayarak uzatma işlemini yapıyor.”

 

 

Diğer Haberler

  1. Prof. Dr. Kaya: İftarda besin tüketimi 2,5 saate yayılarak yapılmalı
  2. 12 santimlik anevrizma kapalı yöntemle onarıldı
  3. 'Boyun fıtığı görülme yaşı 20'lere kadar düştü'
  4. Uzmanı uyardı: Genç yaşta kanser riski arttı
  5. Ufuk Özkan’dan yoğun bakım sonrası ilk açıklama
  6. Dr. Helvacı: 'Kanserde kişiye özel tedavilerle yaşam kalitesi artıyor'
  7. Türkiye ile Mısır arasında sağlık alanında anlaşma imzalandı
  8. Bakan Memişoğlu'ndan, '4 Şubat Dünya Kanser Günü' paylaşımı
  9. Kars'ta hasta çocuklar, paletli araçla sağlık ekiplerine ulaştırıldı
  10. Hemşire kızının karaciğeriyle hayata tutunan baba: Evladım canından can verdi

© Copyright 2026

DHA