Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

'Uygunsuz koşulda üretilen reçel ve marmelat tümöre neden olabilir'

Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, uygunsuz koşullarda üretilen reçel ve marmelatlarda mikrobiyolojik ve HMF denilen hidroksimetil furfural sıkıntılarla karşılaşılabildiğine dikkati çekip, "Uzun süre ağzı açık bir şekilde belli sıcaklıkta kalan reçelde oluşan HMF dediğimiz bileşik, tümör dahi oluşturabiliyor. Ayrıca deride ve gözde birtakım yaralara neden olabiliyor" dedi.

ABONE OL
Kadir ÖZEN/İZMİR, (DHA)-

Kış mevsiminin gelmesiyle portakal, mandalina, greyfurt, limon, kumkuat, bergamot ve turunç gibi birçok narenciye ürünü tarladan sofralara geldi. Narenciye üretimiyle birlikte bunlardan elde edilen reçel ve marmelat gibi ürünlerin de üretimi hem evlerde hem işletmelerde arttı. Ancak uygunsuz koşullarda yapılan reçel ve marmelatlar, birçok sağlık sorununa neden olabiliyor.


Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, "Kış döneminde özellikle portakal olmak üzere turunçgil türevlerinden reçel ve marmelat yapılıyor. Uygunsuz üretimde 2 sorunla karşılaşabiliyoruz. Birincisi mikrobiyolojik sıkıntılardır. Diğeri ise HMF dediğimiz hidroksimetil furfural'dır. Mikrobiyolojik problemler küf ve maya oluşumudur. Uzun süre ağzı açık bir şekilde belli sıcaklıkta kalınca oluşan HMF dediğimiz bileşik ise tümör dahi oluşturabiliyor. Ayrıca deride ve gözde birtakım yaralara neden olabiliyor. O nedenle bunların oluşmamasına özen gösterilmesi gerekiyor" dedi.

KÜFLÜ ÜRÜN YENMEMELİ

Bu tür reçellerin çok fazla tüketilmesi halinde tümör, yara veya gıda zehirlenmelerine yol açabileceğine dikkati çeken Toprak, "Özellikle reçel üretiminde ekipmanların, kavanozun ve ortamın temiz olmasına önem gösterilmeli. Sıcak dolum yaparken hemen kavanozun kapağını kapatmamak gerekiyor. Çünkü oluşacak su damlacıkları küflenmenin en önemli nedenlerinden biri olacaktır. Ürünleri güneş alan bir yerde tutmamak gerekiyor. Çünkü HMF'nin oluşumuna sebep olabiliyor. Özellikle şekerli ürünlerin, şekerini çok fazla kaynatmamak gerekiyor. Yani karamelize olmamasını sağlamak önemli. Reçeli yaparken de hızlı bir şekilde ürünü üretmek gerekiyor" diye konuştu.

Reçelde küf oluşması halinde dikkat edilmesi gerekenleri ise Toprak, "Küflü kısmı atıp, geri kalanı kullanmak yanlış. O küfün yoğunluğuna göre sağlık problemlerine yol açar. Olası gıda zehirlenmelerine sebep vermemek için küflü gördüğümüz ürünleri tüketmeyip, imha etmek gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler

  1. Dr. Ferhat Hanikoğlu: Son yıllarda estetik sektöründe hızlı bir profesyonelleşme süreci gözlemliyoruz
  2. 'Sık tekrarlanan bacak ağrısı ve krampta uzman değerlendirmesi gerekli'
  3. Sağlık-Sen Konsültasyon Grubu, pratisyen hekimlere destek sağlıyor
  4. Yılbaşı öncesi sahte içki alarmı: ‘Belirtiler geç çıkıyor, risk büyük’
  5. ‘Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu kalıcı böbrek hasarına yol açabilir’
  6. ‘Kış aylarında göz şikayetleri artıyor’
  7. Tükürük bezinden, en büyüğü 2 santim olan 5 taş çıkarıldı
  8. Güven Hastanesi, sağlık kategorisinde iki ayrı ödüle layık görüldü
  9. Beyin ölümü gerçekleşen araştırma görevlisinin organları 4 kişiye hayat verecek
  10. ‘Kimyasalların yanlış kullanımı ölümcül sonuçlara neden olabiliyor’

© Copyright 2025

DHA