Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Uzmanı uyardı: Karaciğerdeki her kitle kanser değil

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Burak Işık, The Global Cancer Observatory (GLOBOCAN) 2024 verilerine göre dünya genelinde yaklaşık 843 bin yeni karaciğer kanseri vakası görüldüğünü ve 732 bin kişinin bu hastalık nedeniyle yaşamını yitirdiğini belirterek, “Bu veriler karaciğer kanserinin ciddiyetini ortaya koyuyor. Ancak karaciğerde saptanan her kitle kanser anlamına gelmez ve her kitle ameliyat gerektirmez” dedi.

ABONE OL
ANKARA, (DHA)-

Güven Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. Burak Işık, karaciğer hastalığı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Işık, “Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı tarafından Temmuz 2026’da yayımlanan GLOBOCAN 2024 verilerine göre dünya genelinde yaklaşık 843 bin yeni karaciğer kanseri vakası görüldü, 732 bin kişi ise bu hastalık nedeniyle yaşamını yitirdi. Karaciğer kanseri, dünyada en sık görülen yedinci kanser olmasına karşın kansere bağlı ölümlerde üçüncü sırada yer aldı. Dünya Sağlık Örgütü verileri de karaciğer yağlanması olarak bilinen steatotik karaciğer hastalığının dünya genelinde yaklaşık 1,7 milyar kişiyi etkilediğini gösteriyor. Fazla kilo, diyabet, düzenli alkol kullanımı ile hepatit B ve C enfeksiyonları önemli risk faktörleri arasındadır. Karaciğer vücudun en çalışkan organlarından biridir. İlginç olan şu ki, ciddi şekilde hastalansa bile uzun süre hiçbir belirti vermeyebilir. İşte bu yüzden karaciğer hastalıklarına ‘sessiz hastalıklar’ denir” diye konuştu.

‘KARACİĞERDEKİ HER KİTLE AMELİYAT GEREKTİRMİYOR’

Karaciğerde yapılan incelemeler sırasında iyi veya kötü huylu kitlelerin saptanabildiğini belirten Prof. Dr. Işık, her kitlenin cerrahi yöntemle tedavi edilmesinin gerekmediğini söyledi.

Prof. Dr. Işık, “Karaciğerde saptanan her kitle ameliyat edilmek zorunda değildir. Öncelikle kitlenin iyi huylu mu, kötü huylu mu olduğu ve hastanın sağlığı açısından bir risk taşıyıp taşımadığı değerlendirilmelidir. İyi huylu karaciğer kitlelerinde izlenecek yol kitlenin özelliklerine göre belirlenir. İyi huylu kitlelerin bir kısmı herhangi bir tedavi gerektirmeden düzenli olarak takip edilebilir. Ancak kitlenin büyümesi, belirtiye yol açması veya bazı riskler taşıması durumunda cerrahi tedavi gündeme gelebilir. Kötü huylu tümörler farklı şekillerde ortaya çıkabilmektedir. Kötü huylu tümörler, karaciğerin kendi dokusundan kaynaklanabileceği gibi başka bir organdaki kanserin karaciğere yayılması sonucunda da oluşabilir. Karaciğer tümörlerinde cerrahi tedavi kararı ayrıntılı değerlendirme sonucunda verilmektedir. Cerrahi tedavi kararı; kitlenin türüne, sayısına, büyüklüğüne, karaciğerin fonksiyonel durumuna ve karaciğerdeki yerleşimine göre kişiye özel olarak planlanır. Uygun hastalarda karaciğerin tümör bulunan bölümü çıkarılabilir. Bazı hastalarda ise karaciğer nakli bir tedavi seçeneği olabilir” diye konuştu.

Diğer Haberler

  1. Sağlık Bakanlığı: 9 ayda 4 milyonun üzerinde yaşlı bireyin sağlık değerlendirmesi gerçekleştirildi
  2. Bakan Memişoğlu: Normal doğum oranı yüzde 15,8 artırıldı
  3. ‘Normal doğum sonrası iyileşme süreci daha hızlı olabilir’
  4. Sultan Ay'a yanak içinden alınan dokuyla idrar yolu oluşturuldu
  5. İsrail saldırılarında yaralanan Filistinli Sıla Türkiye'de tedavi altına alındı
  6. Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Okuyan: Türkiye'de her yıl kalp-damar hastalıkları pandemisi yaşanıyor
  7. Türk Kardiyoloji Derneği ve Novartis Türkiye’den ortak çağrı: Risklerini bil, kontrollerini erteleme
  8. ‘Kalp krizi riskini yüzde 90’dan fazla azaltmak mümkün’
  9. Kamu hastanelerinde 2025'te 46 kalp nakli gerçekleştirildi
  10. ‘Uzun süre oturmak kalp krizi riskini artırabilir’

© Copyright 2026

DHA