Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Yapay zeka, doktorların verimliliğini artıracak

Uluslararası Sağlıkta Yapay Zekâ Kongresi’nde, yapay zekânın klinik karar destek sistemlerinde kullanılması masaya yatırıldı. Siemens Healthineers Grup Pazarlama Müdürü Evren Biron kongrede, hedeflerinin yapay zeka yardımıyla görüntüleme ve laboratuvar hizmetlerinde doktorlara teşhiste kolaylık sağlayarak onların daha verimli çalışmalarına olanak tanımak olduğunu söyledi.

ABONE OL
İSTANBUL, (DHA)

Sağlık alanında son yıllarda öne çıkan yapay zekâ uygulamaları ve bu uygulamaların pratikte kullanım alanları İzmir’de bu yıl birincisi düzenlenen Uluslararası Sağlıkta Yapay Zekâ Kongresi 2020’de masaya yatırıldı. Sağlık sektöründen farklı paydaşların ve uzmanların hazır bulunduğu kongrede gelecekte insanları ve firmaları neler beklediği konuları ele alındı.

İki gün süren kongrenin açılışındaki ‘Sağlıkta Yapay Zeka ve Gelecek’ başlıklı panelde soruları yanıtlayan Siemens Healthineers Grup Pazarlama Müdürü Evren Biron yapay zekanın görüntüleme ve laboratuvar hizmetlerinde yarattığı fayda ve artarak devam eden yenilikleri hakkında bilgi verdi.

“SAĞLIKTA ÜRETİLEN TIBBİ VERİ 73 GÜNDE BİR İKİ KATINA ULAŞIYOR”

Biron konuşmasında, “2010 yılında yapılan bir araştırma, sağlık hizmetlerinde üretilen verinin iki katına çıkması için 3,5 yıl geçmesi gerektiğini gösteriyordu. Yeni yayımlanan bir çalışma ise 2019 yılında sağlık hizmetlerinde üretilen tıbbi verinin her 73 günde bir iki katına ulaştığını ortaya koyuyor. Dolayısıyla her geçen gün daha çok artan tıbbi verinin hekimlerimize yüklediği yükün farkındayız” dedi.

Evren Biron, bu noktada yapay zekanın büyük olanaklar sağladığı söyledi:

“Yapay zekanın getireceği yüksek standartlaşma görüntüleme ve laboratuvar hizmetlerinde verinin elde edilme aşamasından işlenip bilgiye dönüşmesi, raporlanması ve nihayet karar-sonuç aşamasına kadar tüm aşamalarında insan kaynaklı hata paylarının azalmasını sağlıyor. Ayrıca yönetebilir ve ölçülebilir daha çok sayısal sonuç elde edebileceğiz.”

“TÜRKİYE’DE YAPAY ZEKÂ KULLANIMI ARTACAK”

Hedeflerinin gündelik görüntüleme ve laboratuvar hizmetlerinin yapay zekâ tarafından insan müdahalesi olmaksızın olabildiğince otomatik yapılması olduğunu belirten Biron, “Büyük verilerin işlenip analiz edilmesinin; temel çıktı ve beraberinde alınacak kararların yapay zekaya bırakılması hizmetlerde verimliği artacak. Tanının veya tedavinin gidişatını etkileyecek. Ayrıca deneyim gerektirdiği için hekimlerimize katma değeri yüksek daha kritik adımlarda onlara daha fazla değerlendirme zamanı sağlayarak sağlık sistemi üzerindeki yükü hafifletmeye katkı vereceğiz. Halihazırda Türkiye’de yapay zekanın görüntüleme ve laboratuvar alanında hali hazırda kullanılmaya başlandığını ve gelecek yıl bu kullanımının katlanarak artmış olduğunu örnekleriyle hastanelerde göreceğiz” diye konuştu.

Diğer Haberler

  1. Kızılay ilk yardım konusunda eğitimle 776 bin 312 kişiye ulaştı
  2. Protein diyeti modası, çocuk ve ergenleri tehdit ediyor
  3. "Kırım-Kongo kanamalı ateşi vakaları artıyor, kene ısırmalarına dikkat"
  4. Prof. Dr. Mehmet Öz: INVAMED sağlık teknolojisi alanında bizi bir lider konumuna taşıyor
  5. Baharın çocuklara sürprizi: Beşinci hastalık
  6. “Baharı mutlu geçirmek için magnezyumdan zengin beslenin”
  7. Yapay zeka ile anne rahmi değerlendirildi ve gebelik elde edildi
  8. Prof. Dr. Süleyman Taş, Emmy adayı ünlü oyuncu Kimberly Reyes’e izsiz yüz germe ameliyatı yaptı
  9. Araştırma: Son 5 yılda 1 milyondan fazla dövme sildirme işlemi uygulandı
  10. Bakan Koca açıkladı; Tıpta ve diş hekimliğinde 'Uzmanlık Eğitimi Müfredatları' güncelleniyor

© Copyright 2024

DHA