Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

‘Yaz enfeksiyonlarında en büyük bulaş kaynağı ellerimiz’

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Esin Korkut, artan sıcaklarla birlikte bağırsak enfeksiyonlarına karşı önlem alınması gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Korkut, “Yaz enfeksiyonları en sık bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishalle kendini gösteriyor. Maalesef bu enfeksiyonları çoğu zaman kendimiz bulaştırıyoruz. En büyük bulaş kaynağımız ellerimiz” dedi.  

ABONE OL
İSTANBUL, (DHA)-

 

Sıcakların bastırmasıyla birlikte bağırsak enfeksiyonlarının adeta bir salgına dönüştüğünü söyleyen MedipolMega Üniversite Hastanesi’nden Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Esin Korkut, basit önlemlerle yazı sağlıklı geçirmenin yollarını paylaştı.

Yaz enfeksiyonlarının en sık bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishalle kendini gösterdiğini belirten Prof. Dr. Korkut, “Maalesef bu enfeksiyonları çoğu zaman kendimiz bulaştırıyoruz. En büyük bulaş kaynağımız ellerimiz. Bu yüzden bol su ve sabunla el yıkamak en basit ama en etkili korunma yöntemidir” ifadelerini kullandı.

‘BOZULMAYA AÇIK GIDALARA DİKKAT’

Sıcak havalarda et, yumurta ve mayonez gibi kolay bozulabilen gıdaların hijyenik koşullarda saklanmamasının sağlık sorunlarına yol açtığını belirten Prof. Dr. Korkut, “Özellikle dışarıda tüketilen yiyeceklerin ne koşullarda hazırlandığına emin olmadan tüketmeyin. Saklama koşulları uygun olmayan ürünler zehirlenmelere davetiye çıkarabilir. Yaz enfeksiyonu geçiren sağlıklı bireylerde, istirahat ve bol sıvı tüketiminin çoğu zaman yeterli olur. Ancak ateş, kanlı ishal ya da uzun süren karın ağrısı gibi durumlarda mutlaka bir hekime başvurulmalı” diye konuştu.

‘KONTROLSÜZ DİYETLERDEN KAÇININ’

Bağırsak sağlığı için bol lifli beslenmenin önemine değinen Prof. Dr. Korkut, özellikle yaz aylarında lif alımının artırılması gerektiğini söyledi. Lifli gıdalar ve su tüketiminin hem bağırsak alışkanlıklarını düzenlediğini hem de toksin atılımını kolaylaştırdığını ifade etti. Prof. Dr. Korkut, yaz aylarında kilo vermek isteyenler için, “Kilo vermek isteyenler mutlaka diyetisyen kontrolünde ilerlemeli. Aç kalmak yerine dengeli beslenmeyi, Akdeniz tipi diyeti ve egzersizi birlikte öneriyoruz” dedi.

Diğer Haberler

  1. Parkinson hastası beyin piliyle sağlığına kavuştu
  2. Geçmeyen karın ağrısı ve ishal için uzmanından uyarı
  3. Diş hekimi Nevzat Ballıpınar: Kendi kendine yeten üst segment bir klinik kurduk
  4. Bakan Memişoğlu, ‘sağlık elçisi’ Doğa ve sigarayı bıraktırdığı dedesiyle bir araya geldi
  5. Doç. Dr. Sözen: 'Üçüncü el sigara dumanı’ evde haftalarca kalıyor
  6. 'Yanlış bilgiler, epilepsi ile yaşayan bireylerin günlük yaşamda zorlanmasına neden olabilir'
  7. Sağlık Bakanlığı'ndan 150 merkezde çevrim içi sigara bırakma hizmeti
  8. Uzmanından uyarı: Ramazan öncesi kan şekerinizi dengeleyin
  9. ‘Glütensiz beslenme, tıbbi zorunluluk yoksa riskli olabilir’
  10. ‘Sigara her gün 22 bin kişiyi hayattan koparıyor’

© Copyright 2026

DHA