Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Yılbaşı akşamı için beslenme tüyoları

Yeni yılı karşıladığımız ilk saatlerde mide ağrısı, şişkinlik, hazımsızlık, baş ağrısı gibi problemleri yaşamamak için dikkatli beslenmekte fayda olduğunun altını çizen diyetisyen Berna Arslan, “Yemeklerinizin pişirme yönteminde kızartma yerine fırınlama, soteleme veya ızgara seçeneklerini seçmenizi öneririm. Hafif başlangıçları tercih ederek ana yemekten önce salata, ızgara sebze, zeytinyağlı meze varsa tüketilebilir" dedi.

ABONE OL
İSTANBUL, (DHA) -

Medicana Ataköy Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü diyetisyen Berna Arslan, yeni yıl sofrasında hem eğlenip hem karın doyurmalık sağlık beslenme önerilerinde bulundu. Arslan, “Gün içerisinde geç yapılmış sağlıklı ve doyucu bir kahvaltı ile güne başlanılabilir. Daha sonrasında protein içeren bir ara öğün yapıp akşam yemeğine daha sakin bir geçiş yapabilirsiniz. Yemeklerinizin pişirme yönteminde kızartma yerine fırınlama, soteleme veya ızgara seçeneklerini seçmenizi öneririm" diye konuştu.

Ana yemekten önce salata, ızgara sebze, zeytinyağlı meze varsa onların tüketilebileceğini ifade eden Arslan, “Masanızda hamur işleri yerine farklı salatalar hazırlayarak çeşitlilik katabilirsiniz. Böylelikle hem kalori dengesi sağlanmış olur hem de kan şekerinizdeki hızlı yükselmelerin önüne geçerek iştah kontrolü sağlamış olursunuz" açıklamasında bulundu.

Yılbaşı menüsünde hindi ve iç pilav varsa ekmek, poğaça, börek gibi alternatiflerden uzak kalmaya çalışmanın faydalı olacağını hatırlatan Arslan, “Eğer menüyü siz planlıyorsanız iç pilav veya pirinç pilavı yerine kinoa, greçka, bulgur pilavını tercih etmek lif yüksekliği ile size daha hızlı tokluğa ulaştırmaya yardımcı olur" ifadelerini kullandı.

ŞERBETLİ TATLILARDAN UZAK DURUN

Yılbaşı tatlısı olarak şerbetli tatlılardan uzak kalmanın iyi olacağını ifade eden Dyt. Arslan, “Muhallebi, tiramisu gibi sütlü tatlılar veya kaymaksız ayva, kabak tatlısı gibi tercihlerde bulunabilirsiniz. Yemek sonrası çay-kahve kısmına geçmeden midenin sindirmesi için yaklaşık 40-45 dakika beklemek önemlidir. Böylece gece sonuna doğru oluşan aşırı şişlik ve karın ağrısının oluşması önlenmiş olur. Kuru yemişlerde seçici olun. Masum görünen yedikçe yediren kuru yemişler ana yemekte dengeyi sağlamışken oyunu bozabilir. Bu sebeple yiyeceğiniz kadarını avucunuza veya kasenize alın. Fıstık, kaju yerine çiğ fındık, çiğ badem, kabak çekirdeği, beyaz leblebi tercih etmek fazla tuz ve kalori alımınızın önüne geçmeye yardımcı olur" dedi.

ARA SICAKLARDA SEÇİCİ OLUN

Eğer yılbaşını ev yerine restoranda karşılıyorsanız ordövr tabağınızda sossuz olan mezelerden tercih etmeye özen göstermemiz gerektiğine değinen Dyt. Arslan, “Ara sıcaklarda seçici olun, hepsine evet demeyin, mümkünse yanınızdaki ile paylaşmaya çalışın. Etli ana yemek yanında gelen pilavı yarım porsiyon olarak istemekte fayda var. Yemeğinize mutlaka bir yeşil salata eşlik etmelidir. Sıvı tüketimini yemeklerle beraber değil, daha sonrasında içmeye özen gösterin. Yemek sonrası gelen tatlılarda en sevdiğiniz bir çeşit tatlıyı tercih edin. En önemlisi yemek tercihleriniz ve ne kadar yediğiniz sizin elinizde. Bu sebeple kendi limitinizi kendiniz belirleyin, her ikrama evet demeyin" diye konuştu.

Diğer Haberler

  1. ‘Yılın son haftalarında stres ve duygusal tükenmişlik artıyor’
  2. Uzmanlardan yılbaşı öncesi sahte alkol uyarısı
  3. Prof. Dr. Hakan Camuzcuoğlu’ndan, jinekolojik kanserlerde erken farkındalık uyarısı
  4. ‘Yeni doğan bebekte diş varsa ve sallanıyorsa acil müdahale gerekebilir’
  5. 'Doğum sonrası depresyon babaları da etkiliyor'
  6. ‘Böbrek hastalığı riski taşıyanlar protein tozu kullanmadan önce mutlaka hekime danışmalı'
  7. Prof. Dr. Özlü’den 'sessiz katil' uyarısı: Soludukça kanınızda yerini alıyor
  8. 'Makyaj, hormonlar ve beslenme yetişkinlerde akne alarmı veriyor'
  9. 2025'te MHRS üzerinden 388 milyon 95 bin 539 randevu alındı
  10. ‘Bacak ağrısı kalp damarlarında tıkanıklığın habercisi olabilir’

© Copyright 2025

DHA