Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

En fazla enerji kaçağı, ısı yalıtımı olmayan evlerde yaşanıyor

En fazla enerji kaçağı, ısı yalıtımı olmayan evlerde yaşanıyor

ABONE OL
Hüsnü Ümit AVCI (DHA)

SİVAS, (DHA) - TÜRKİYE'de enerji verimliliği, tasarrufu ve ısı yalıtımı konularında farkındalık oluşturmak üzere kurulan Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği (VERİMDER) tarafından düzenlenen ve geleneksel hale gelen Anadolu Buluşmaları’nın 12’ncisini Sivas’ta gerçekleştirdi.
Samsun, Antalya, Konya, Gaziantep gibi Türkiye’nin birçok ilinde düzenlediği toplantılarda kamuoyu tarafından artan ilgi ile karşılaşan VERİMDER, Sivas’ta bir otelde düzenlenen toplantıda enerji verimliliği, tasarrufu ve ısı yalıtımı hakkında önemli bilgileri paylaştı.
Yapılarda ısıtma ve soğutmadan kaynaklı enerji faturalarında doğru ısı yalıtımı yapılması ile yüzde 50’ye varan tasarruf elde edilebileceğine vurgu yapılan toplantıda, doğru malzeme kullanımının önemine dikkat çekildi.
VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin, "Ürettiğimiz enerjinin büyük bir kısmını yaşadığımız evlerde farkına dahi varmadan tüketiyoruz. Yapılardaki enerji kaçağı tüketicinin cebini etkilerken, aynı zamanda dünyamızı da olumsuz etkiliyor. Yaşanılan evleri ısıtmak ve soğutmak için harcanan bütçeler ise aylık hane giderlerinin en büyük kısmını oluşturuyor. Kış aylarında yüksek doğalgaz, yaz aylarında ise yüksek elektrik faturaları ile karşılaşıyorsanız mutlaka evinizde ısı yalıtım bulunmuyordur ya da doğru malzeme seçimi yapılmamıştır. Özellikle kış ayları soğuk, yaz ayları sıcak geçen karasal iklimin hakim olduğu illerde evleri ısıtmak ve soğutmak için ödenen rakamlar aylık giderlerin önemli bir kısmını oluşturuyor" diye konuştu.

'YALITIM İÇİN SİSTEM ÇÖZÜMLERİNİ TERCİH EDİN'
Isı yalıtımının hem doğayı hem de cebi koruyacak faydalarının yanı sıra nasıl yapılması gerektiği ile ilgili de detayların paylaşıldığı Sivas buluşmasında, uzmanlar tarafından konuya ilişkin yapılan araştırmalar kamuoyu ile paylaşıldı.
Isı yalıtımı uygulamasının binalarda büyük önem taşıdığını belirten uzmanlar, yalıtım için kullanılacak malzemenin ve nasıl yapılacağının da yalıtımın uzun ömürlü olmasında etkili olduğunu vurguladı. Sıklıkla tüketicinin en çok düştüğü hatanın ısı yalıtımı uygulamasının pahalı olarak nitelendirilip, ucuz çözümlere ya da malzemelere ilgi gösterildiği belirtiliyor. Uzmanlar, binanın yapım sürecinde pek çok farklı ürün kullanıldığını bu ürünlerin de az miktarda da olsa yalıtım etkisi oluşturduğunu ancak yalıtım malzemesi ile yapı malzemesinin birbirinden farklı olduğu vurgusu yapıldı.

FOTOĞRAFLI

Diğer Haberler

  1. Türkiye ile İsviçre depremzedeler için bir kez daha karşı karşıya gelecek
  2. Fenerbahçe Kulübü'nün Olağan Yüksek Divan Kurulu Toplantısı başladı
  3. Sağlık Bakanlığı güncel tabloyu açıkladı
  4. Karantina altındaki otelden çay-kahve teşekkürü
  5. Pınar Karşıyaka zirveden indi
  6. MATSO'dan destek talebi
  7. Hz. Hamza Camii, Ramazan'a yetişecek
  8. Dinar'da 18 Mart töreni yapıldı
  9. Başkan Uysal: Yardım için ayaktayız
  10. Başkan Yılmaz : Dezenfekte çalışmalarımız devam ediyor

© Copyright 2024

DHA