Urla 'Silikon Vadisi' olmaya hazır
Urla 'Silikon Vadisi' olmaya hazır
İZMİR'i inovasyon ve girişimcilik merkezi yapmak istediğini açıklayan Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e, Urla Belediye Başkanı Burak Oğuz'dan destek geldi. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nün Urla'da bulunduğunu hatırlatan Oğuz, "İzmir'in inovasyon ve girişimcilik merkezi olarak bilinen Urla'daki bu bölge, Türkiye'nin Silikon Vadisi olabilir" dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in İzmir'i inovasyon ve girişimcilik merkezi yapma isteği destek buldu. Urla Belediye Başkanı Burak Oğuz, ilçenin 'Silikon Vadisi' olmaya hazır olduğunu vurguladı. Bu dönemde gelişmişlik seviyesinin bilim, bilgi ve teknolojiye yapılan yatırımlarla ölçüldüğünü belirten Başkan Oğuz, endüstri 4.0'ın hızla yaygınlaştığı da belirterek, çevreye duyarlı yeşil teknolojilerin de daha fazla tercih edildiğini kaydetti. Yeni dönemde teknolojiye sahip ülkelerin yeni dünya düzenini belirleyeceğini aktaran Oğuz, Türkiye'nin de yeni dünya düzeninde kendine yer edinmek zorunda olduğunu vurguladı.
'MIT' VE 'SİLİKON VADİSİ' ÖRNEĞİ
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer'in gelecek nesillere temiz, sağlıklı ve yaşanabilir bir dünya bırakmak için çevreye duyarlı yeşil teknolojilere yönelik söylemini hatırlatan Oğuz, Urla'nın bu konuda en elverişli ilçe olduğunu ifade etti. Geniş alanların yanı sıra doğası ve stresten uzak sakin yaşamın bölgeyi cazip kıldığını aktardı. Amerika'da bulunan ve teknoloji alanında dünyanın en iyi üniversitelerinden biri olan Michigan Institute of Technology (M.I.T) ile Stanford Üniversitesi yakınındaki Silikon Vadisi gibi örnekleri veren Oğuz, benzer yapılanmanın Urla'da İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve çevresinde hayata geçirilmesinin mümkün olduğunu kaydetti.
'TEKNOLOJİ SERBEST BÖLGESİ' İLAN EDİLSİN
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü çevresindeki alanların değerlendirilip Teknopark'ın büyütülebileceğini, know-how ile teknoloji ve bilgi transferinin getirileceğini kaydeden Oğuz, "Bölgenin Teknoloji Serbest Bölgesi ilan edilmesi halinde yabancı yatırımcılar hızla yerli firmalarla ortaklık kurabilir. Böylece yurt dışına milyonlarca dolar ödediğimiz Endüstri 4.0 otomasyon sistemleri başta olmak üzere bilişim, elektronik tıbbi cihazlar, insansız hava araçları gibi yüksek katma değerli ürünleri bu bölgede hayata geçirebiliriz. Bölge etrafındaki düşük yoğunluklu yeni konut alanlarında da yurtdışından bilgi transferi yapmak için gelecek yabancı akademisyenler, işadamları ağırlanabilir. Böylesi bir düzenleme hem ülkemize hem de ilçemiz Urla'ya ekonomik anlamda çok büyük değer katar" dedi.
İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAFLI
======KUTU======
TÜRKİYE'DEKİ TEK ÖRNEK 'İYTE'
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE), özellikle teknolojik alanda üst düzeyde eğitim, öğretim ve araştırma yapma temel amacı ile 1992 yılında kurulmuş ve 1994 yılında eğitime başlamıştır. Bugün dünyada en gelişmiş teknik üniversite modellerinden biri olan yüksek teknoloji enstitülerinin ülkemizdeki tek örneğidir. 1999'dan itibaren Urla- Gülbahçe kampüsüne taşınan Enstitü, yaklaşık 3 bin 500 hektar alana sahip olan olup 132 bin metrekare kapalı alandan oluşmaktadır. Enstitü bünyesindeki Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde ise yaklaşık 150 firmanın araştırma ve geliştirme faaliyetlerini sürdürdüğü Teknopark İzmir bulunmakta.