Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Akkuyu NGS’de 1’inci Güç Ünitesi'nin ilk yedek dizel jeneratörü devreye alındı

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un inşa ettiği Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde (NGS) 1’inci Güç Ünitesi’nin ilk yedek dizel güç santrali devreye alındı. Ekipman devreye alma uzmanları tesisi rölantide çalıştırdı ve yük altında çalışmasını adım adım test etmek için hazırlıklara başladı. Akkuyu NGS'nin her bir güç ünitesinde toplam üç adet yedek dizel jeneratör çalışacak.

ABONE OL
MERSİN, (DHA)-

Dizel jeneratörler çalıştırıldıktan sonra, çeşitli çalışma modlarında yaklaşık 50 kontrol işleminden geçirilecek. Uzmanlar, dizel jeneratörlerin tüm sistemleri nominal güç seviyesinde çalışırken güvenilir olduğuna emin olduktan sonra, yedek dizel jeneratör ‘bekleme’ moduna getirilecek. NGS’nin işletilmesi sırasında yedek dizel jeneratör bu modda olacak. Yedek dizel jeneratörünün bulunduğu yedek dizel güç santralinin çalışmaya hazır hale gelmesi, başlatma sinyalinin alındığı andan itibaren 15 saniyeyi geçmeyecek. Tüm süreç otomatik modda ilerliyor. Buna ek olarak, dizel jeneratörlerin devreye alınması, reaktör tesisinin soğuk-sıcak alıştırma aşamasının başlatılması için ön koşul olarak belirtildi.

‘HER GÜÇ ÜNİTESİNDE BU TÜR ÜÇ SANTRAL YER ALIYOR’

Akkuyu Nükleer A.Ş. İnşa Halindeki NGS Direktör Yardımcısı ve Teknik Direktör Andrei Zhukov, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Yedek dizel güç santralleri, nükleer santral güvenlik sistemlerinin temel unsurlarından biri. Akkuyu NGS'nin her güç ünitesinde bu tür üç santral yer alıyor. Bu santraller, ana güç kaynağının kesilmesi durumunda nükleer santralin bağımsız güç kaynağı olarak görev yapıyor. Üç yedek dizel güç santralinin her biri bir dizel jeneratör setiyle donatıldı. Bugün bunlardan ilkini, yani normal işletme sisteminin yedek dizel güç santralini devreye aldık. Her bir ünitedeki üç dizel jeneratör birlikte, ünitenin tasarlanmış tüm sistemlerine yakıt ikmali yapmadan en az 72 saat boyunca güç sağlayabilecek” dedi.

 

 

 

Diğer Haberler

  1. İkincisi yapılan ‘Global HackAtom’ uluslararası öğrenci şampiyonası sonuçlandı
  2. Logo Yazılım'dan yeni nesil kurumsal uygulama yazılımı deneyimi
  3. Akkuyu NGS’nin 4’üncü Güç Ünitesi'nde beton dökme çalışmaları tamamlandı
  4. Hepsiburada, ürün ve hizmetleriyle TEKNOFEST Güneydoğu'da
  5. Türk Telekom CEO’su Şahin, Türkiye Yatırım Konferansı’nda sürdürülebilirlik stratejilerini paylaştı
  6. Bayraktar TB3 SİHA’dan başarılı sonoboy atışı
  7. Uzay tarihine geçen astronotlar Antalya'da çocuklarla buluşacak
  8. Rosatom Genel Müdürü Likhachev, Akkuyu NGS sahasını ziyaret etti
  9. Gençlerden afet senaryolarına otonom çözüm: İHA ve yapay zeka TEKNOFEST’te
  10. 'Geleceği Kodlayanlar Ideathon' ile gençler beyaz eşyanın geleceğine yön verecek

© Copyright 2026

DHA