Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Dünyanın en güçlü süper bilgisayarı artık ABD'nin elinde

Uzun bir süredir dünyanın en hızlı süper bilgisayarına ev sahipliği yapan Çin bu unvanını geçtiğimiz günlerde kaybetti. ABD'de ortaya çıkan yeni bir süper bilgisayar işlem gücüyle Çin'i arkada bıraktı, dünyanın en güçlü süper bilgisayarı oldu.

ABONE OL
DHA

200 petaflop hızında çalışabilen yeni süper bilgisayarı Summit’i tanıtan ABD, Çin’in 93 petaflop’luk süper bilgisayarı Sunway TaihuLight’ı katlayarak geçmiş bulunuyor.

Summit, 4608 sunucudan oluşuyor ve kapladığı alan iki tenis kortu büyüklüğüne ulaşıyor. 9000 adet 22 çekirdekli IBM Power9 işlemcisine sahip olan bilgisayarda ayrıca 27 bin adet Nvidia Tesla V100 GPU bulunuyor. Yapay zeka çalışmalarına odaklanması için özel olarak tasarlanmış Summit’i hararetini almak içinse sisteme dakikada 4000 galon soğuk su enjekte ediliyor. Bilgisayarın harcadığı aylık enerji tüketimi ise 8100 evin aylık enerji toplamına eşit.

Diğer Haberler

  1. Bakan Kacır: BOZOK ve KAYI30 SİHA mühimmatlarımız, hedefi tam isabetle imha etti
  2. MKE'den Azerbaycan'da yeni şirket; MKA
  3. Yerli füze Tayfun, son atışında da hedefi tam isabetle vurdu
  4. Hepsiburada Gamestar turnuvasının finali yapıldı
  5. 'MKE ALPAY’ mayınlı arazilerde güvenli koridor açıyor
  6. Take Off Girişim Zirvesi 10-11 Aralık'ta İFM'de yapılacak
  7. Games for Change Türkiye 2025 Festivali dijital oyun uzmanlarını buluşturdu
  8. Yapay zeka 'geçmişle sohbet' dönemini başlattı
  9. ROKETSAN Genel Müdürü İkinci: GÖKBORA füzesinin motor çalışmaları nihayete ulaştı
  10. ASELSAN tarafından geliştirilen 'mobil dijital röntgen' cihazı Sağlık Bakanlığı'na teslim edildi

© Copyright 2025

DHA