Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Dünyanın en güçlü süper bilgisayarı artık ABD'nin elinde

Uzun bir süredir dünyanın en hızlı süper bilgisayarına ev sahipliği yapan Çin bu unvanını geçtiğimiz günlerde kaybetti. ABD'de ortaya çıkan yeni bir süper bilgisayar işlem gücüyle Çin'i arkada bıraktı, dünyanın en güçlü süper bilgisayarı oldu.

ABONE OL
DHA

200 petaflop hızında çalışabilen yeni süper bilgisayarı Summit’i tanıtan ABD, Çin’in 93 petaflop’luk süper bilgisayarı Sunway TaihuLight’ı katlayarak geçmiş bulunuyor.

Summit, 4608 sunucudan oluşuyor ve kapladığı alan iki tenis kortu büyüklüğüne ulaşıyor. 9000 adet 22 çekirdekli IBM Power9 işlemcisine sahip olan bilgisayarda ayrıca 27 bin adet Nvidia Tesla V100 GPU bulunuyor. Yapay zeka çalışmalarına odaklanması için özel olarak tasarlanmış Summit’i hararetini almak içinse sisteme dakikada 4000 galon soğuk su enjekte ediliyor. Bilgisayarın harcadığı aylık enerji tüketimi ise 8100 evin aylık enerji toplamına eşit.

Diğer Haberler

  1. 'Sanal medya platformları, sosyalleşme amacından uzaklaştı'
  2. BAE Devlet Başkanı Yardımcısı Al Nahyan, SAHA EXPO 2026 Fuarı'nı ziyaret etti
  3. ASFAT, SAHA 2026’da yeni ürünlerini tanıttı
  4. REPKON, ileri üretim teknolojilerini SAHA 2026'da tanıttı
  5. Cevdet Yılmaz: Veriyi kim daha çok üretebiliyorsa ön plana çıkacak
  6. ASELSAN, Çelik Kubbe'nin yeni nesil teknolojilerini SAHA 2026'da tanıttı
  7. Baykar ile Endonezya arasında 'Bayraktar KIZILELMA İnsansız Savaş Uçağı ihracat sözleşmesi' imzalandı
  8. ROKETSAN, SAHA 2026 Fuarı'nda 4 yeni sistemini tanıttı
  9. Makine ve Kimya Endüstrisi, 'ENFAL 17' isimli füzeyi tanıttı
  10. Bilişim Uzmanı Emre Özcan: Yapay zeka yardımcı pilotun yerini alacak, pilotların işini kolaylaştıracak

© Copyright 2026

DHA