Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Mobilite alanında en yenilikçi ürünler tanıtıldı

Mobiliteye yönelik yenilikçi çözümler geliştiren YTU Yıldız Teknopark, YTU Innovation Hub lansmanında birbirinden önemli projelerini tanıttı. Otonom araçlar, elektrikli taşımacılık, akıllı şehir sistemleri ve diğer yenilikçi projeler sergilendiği lansmanda konuşan YTÜ Yıldız Teknopark Genel Müdürü Orhan Tanışman, “Teknopark olarak farkımız, sahip olduğumuz girişim sermayesi yatırım ortaklığıyla girişimlerimize yatırım yapmak. Türkiye'nin ihtiyacına göre ürünleri ürettiğimiz gibi globale satılabilecek olan ürünleri de üretmeye çalışıyoruz” dedi.

ABONE OL
İrem Çağla ZİNCİRLİ-Tuğçe ODABAŞI- Harun ŞAHBAZOĞLU/İSTANBUL, (DHA)-

YTU Innovation Hub’ın mobilite alanındaki markası YTU Move On ile mobilite alandaki projelere yoğunluk veren YTÜ Yıldız Teknopark, girişimcilere finansman, mentorluk ve altyapı desteği sunarak mobilite sektöründe başarılı projelerin hayata geçmesine olanak tanıyor. Bu kapsamda Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü’nde düzenlenen YTU Innovation Hub lansmanında yarış araçlarından otonom araçlara, pamuk toplama robotlarından uçak simülatörüne kadar birçok ürün tanıtıldı. Düzenlenen lansmana YTÜ Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, YTÜ Yıldız Teknopark Genel Müdürü Orhan Tanışman, mobilite alanında faaliyet gösteren Teknopark firmaları ve basın mensupları katıldı.

TANIŞMAN: ORTADA BİR FİKİR VARSA BU FİKRİN PROJEYE DÖNÜŞMESİ GEREKİYOR

YTU Innovation Hub’ın donanımsal Ar-Ge yapmak ve bu konularda çalışmak isteyenleri buluşturan bir ortam olduğunu aktaran YTÜ Yıldız Teknopark Genel Müdürü Orhan Tanışman, “YTU Innovation Hub’da yıllardır girişimcilere birçok destek sağlıyoruz. Nihayetinde ortada bir fikir varsa bu fikrin projeye dönüşmesi gerekiyor. Bunu projeyi dönüştürebilmek için ise ciddi yazılımlara ve modelleme yapacak olan altyapıya ihtiyaç var. Yani, bir model veya proje ortaya çıktıktan sonra bunun ayrıca parçalarının da üretilmesi gerekir. Ürünlerin parça üretimleri de burada yapılıyor. Merkezimizde talaşlı imalattan, kart dizgin makinesine varıncaya kadar prototipi yapılacak olan parçaların hepsi üretilebiliyor.” dedi.

“GLOBALE SATILABİLECEK OLAN PROJELERİ ÜRETİYORUZ”

YTU Innovation Hub bünyesindeki projeler için 9 ayrı garaj olduğunu aktaran Tanışman, “Garajın içerisinde projelere belli bir süreler veriyoruz. Burada uzun süre kalabiliyorsunuz. Projenin bitiminde ne kadar süre lazımsa girişimcilerimize veriyoruz. Projenin prototipi hayata geçiriliyor veya üç boyutlu hale getirilebiliyor. Sonrasında ise tabii ki bunun ticarileşme süreci başlıyor. Ticarileşmeyle ilgili olan kısımda yapılması gerekenlerden bir tanesi yatırımcıya bunu anlatabilmek. Bu noktada Teknopark olarak farkımız, sahip olduğumuz girişim sermayesi yatırım ortaklığıyla girişimlerimize yatırım yapmak. Bugüne kadar 14 girişime yatırım yaparak burada bulunan 3 girişime de finansman sağladık. Bu da farklı yatırımcıların da bu adreslere güvenerek yatırım yapmasını sağlıyor. Türkiye'nin ihtiyacına göre ürünleri ürettiğimiz gibi globale satılabilecek olan ürünleri de üretmeye çalışıyoruz. Yıldız Teknopark bu noktada şirketlere Londra, Dubai, Taşkent, Şikago, Amsterdam, Berlin ve Riyad'da ürünleri oraya götürüp orada yatırımcı ve pazarla buluşma imkanı sağlıyor.

KIRLAR: SON ÜÇ YILDIR HER SENE İKİ ARAÇ ÜRETİYORUZ

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği 3’üncü sınıf öğrencisi ve aynı zamanda YTÜ Racing takım lideri olan Efe Kırlar, "Biz YTÜ Racing olarak 2011'den beri araç üretip yarışlara katılıyoruz. Şimdiye kadar 9 içten yanmalı 2 adet elektrikli araç ürettik. Şu an elektrikli araçların 3’üncüsünü üretmekteyiz. Son üç yıldır her sene iki araç üretiyoruz. Amacımız sürekli değeri yüksek mühendislik üretip, her yaptığımız işi ileri mühendisliğe taşıyıp, bunu ilerleyen süreçte hem hayatımızda kullanmak hem de takımımızın sıralamasını yükselterek dünyaya adımızı duyurmak. Şimdiye kadar İtalya, Çekya, Almanya, Macaristan gibi pek çok yarışa katıldık. Çek Cumhuriyeti'nde hızlanmada 1’inciliğimiz var. İtalya ve Çekya da yine aynı şekilde 2’ncilikler, 3’üncülükler oldu şimdiye kadar. Amacımız gelişmeye yılmadan devam etmek” dedi.

KORKMAZ: HEDEFİMİZ YURT İÇİNDE SUALTI TEKNOLOJİSİ ÜZERİNE KENDİMİZİ GELİŞTİRMEK

Sualtı teknolojisi üzerinde çalıştıklarını söyleyen Lenta Marine Ar-Ge ve Teknik İşler Direktörü Enes Gazi Korkmaz, “Bu bağlamda ilk geliştirdiğimiz ürün sualtı drone’u. Pyrot adını verdiğimiz 500 metre derinliğe kadar aktif operasyon yapabilmekte. Yaklaşık 600 metre uzaklıkta kablo bağlanabilmekte. Şu ana kadar 7 adet Pyrot satışı yaptık. Sayısız kiralama ve hizmet operasyonları gerçekleştirdik. Sualtı araçları günümüzde arama kurtarma faaliyetlerinden tutun suyun altında gözlem gibi çeşitli alanlarda kullanılabilmekte. Hedefimiz yurt içinde sualtı teknolojisi üzerine kendimizi geliştirmek ve daha sonra da yurt dışındaki müşterilerimize satışını gerçekleştirmek. Bu bağlamda bir diğer ürünümüz de kolumuzda gördüğünüz sualtı intikal aracı. Geleneksel sualtı intikal araçları iki elle kullanılan ağır lambalı araçlar. Biz bunları herkesin kullanabileceği seviyeye getirdik. Bundan 2 ya da 4 adet kolunuza, sırtınıza ve bacaklarınıza bağlayıp suyun altında Superman gibi ilerleyebilirsiniz” şeklinde konuştu.

DEĞİRMENCİ: ARAÇ DEVRİM OTOMOBİLİNİN ASLINDA ELEKTRİKLİ BİR REPLİKASI

Girişimci şirketlerden Hayal Autonomy CEO'su ve Furkan Değirmenci YTÜ proje garajlarından birinde faaliyetini yürüttükleri Devrim Otomobilinin yaratım sürecini anlattı. Değirmenci, “Burada görmüş olduğunuz araç devrim otomobilinin aslında elektrikli bir replikası. Biz esasında Türkiye'nin bu saatten sonra yüksek teknoloji alanında asla yolda kalmayacağını bu genç güruhla beraber devam edeceğini vurgulamak amacıyla bu arabayı yaptık. Burada bizden sonra gelen veya üniversiteden yeni mezun olan arkadaşlar bu araç üzerinde hem donanımlar geliştiriyorlar hem de yazılım testlerini yapabiliyorlar. Bizim için bir kobay olarak kullandığımız platform oldu. Bundan önce de yine benzinli bir araçta yine otonom sürüş testlerimizi yapmıştık. Bunda da yine hem sesli asistan desteği hem de şehir içi ulaşımında konforu odaklayan bir sürüş dinamiği oluşturmaya çalıştık.” diye konuştu.

MURATLI: KALINTI PAMUKLARIN GÖRÜNTÜ İŞLEMİ İLE TESPİT EDİLİP TOPLANMASINI SAĞLIYORUZ

Afara Tarım Robotu CEO’su Ömer Muratlı ürettikleri pamuk toplama robotunun geçen yılki ilk prototipi için kitle fonlama platformundan yatırım aldıklarını ve seri üretime başlamak üzere olduklarını belirtti. Muratlı “Robotumuz pamuk toplama sonrasında yere dökülen pamukların görüntü işlemi ile tespit edilip toplanmasını sağlayan bir otonom robot. Bu robotla beraber dünya üzerinde yüzde 5 minimum dökülmüş olan pamukların otomatik olarak toplanmasını sağlıyor. İlk prototipimizi ürettik. Yıldız Teknopark’ın da bir yatırım sürecimiz oldu. Seri üretimimize başlamak üzereyiz. Ön ve alt tarafında bulunan kameralarla beraber pamuğun bulunduğu koordinatlar gömülü sistem üzerinden tespit ediliyor. Daha önceden derin öğrenmeye konulmuş bir yapay zeka destekli yazılım üzerinden bu koordinat tespit ediliyor. Donanım ve mekanik tarafına bir uyarı gidiyor. Motorların hareket ettirilmesi bacanın aşağı indirilmesi indiği andaki 200 ms saniyede de vakum uygulanmasıyla beraber pamuğun toplanması sağlanıyor. Pamuğun haricinde yer fıstığı gibi özgül ağırlığı benzer olan ürünleri de toplama hedefimiz var” diye konuştu.

TURGUT: KENDİNE ÖZGÜ BİR MEKANİK TASARIMI VAR

Kimya Mühendisliği 2’inci sınıf ve okul bünyesindeki CAS Komitesi, CASMarine sualtı takımı öğrencisi olan Eray Turgut geliştirmeyi sürdürdükleri kendi üretimleri olan insansız sualtı aracını tanıttı. Turgut, ürünlerin tamamen yerli ve milli bir üretim olması adına yapılan tasarım süreçlerini de başlattıklarını aktardı. Turgut, “Genel olarak her şeyi biz üretiyoruz. Kendine özgü bir mekanik tasarımı var. Kullandığımız kartları elektronik bilgisayar hariç biz tasarlıyoruz. Motorlar yurtdışı şirketlerinden geliyor fakat onlar için de tamamıyla yerli ve milli olacak bir tasarım sürecini başlattık. Aynı zamanda sualtında kablosuz bir haberleşme olmadığı için bir kontrol istasyonumuz var. Bu da bir diğer projemiz” diye konuştu.

YTU INNOVATION HUB HAKKINDA

Girişimciler için teknolojik ürünlerin ticari çıktılara dönüştürüldüğü YTU Innovation Hub, akademik ve teknik ekibin bir araya gelerek Mobility-Otonom Araç kümelenme çalışmalarının yürütüldüğü merkezdir. YTU Innovation Hub çatısı altında 50’den fazla sektörde firmaların 30’u mobilite alanında faaliyet göstermektedir. Robotik otomasyon, sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik, metaverse, mobilite, otonom araçlar ve enerji alanlarında bir değişim yapmayı amaçlamaktadır. YTU Innovation Hub, altyapısını sürekli güncelleyerek ülke ekonomisine katkı sağlayıp sürdürülebilir bir dünya bırakmayı hedeflemektedir.

Diğer Haberler

  1. Rekabet Kurulu'ndan, Google'a günlük gelirinin on binde 5'i oranında para cezası
  2. “E-ticaret, kadın girişimcilere sınırsız imkanlar sunuyor”
  3. Geleceği Kodlayanlar Programı artık aileleri de kapsıyor
  4. CANiK TTI Combat Türkiye’de satışa sunulacak
  5. Güney Kore'deki seminerde Türkiye'deki Biyoteknoloji Vadisi yoğun ilgi gördü
  6. Bakan Kacır: Yüksek teknoloji üretimi yüzde 34,4 arttı
  7. TSE onaylı yenileme merkezinde, cep telefonlarından sonra tablet, oyun konsolu ve modemler de yenilenecek
  8. İstanbul 2124 Game Jam'e son başvuru tarihi 14 Mayıs
  9. Türkiye’den Güney Kore’ye biyoteknoloji çıkartması
  10. Bakan Kacır: Tuva Cihangir Atasever'in yörünge altı araştırma uçuşu, 8 Haziran'da

© Copyright 2024

DHA