Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

'TRAFİDAR' KKTC'de hayata geçirildi

Radar Teknolojileri A.Ş. (RADARSAN) tarafından geliştirilen yapay zeka destekli 'TRAFİDAR' sistemi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde devreye alınıyor.

ABONE OL
Aybala MELEK-Samet ÖKSÜZ/KKTC, (DHA)-

Savunma Sanayii Başkanlığı iştiraki RADARSAN, KKTC'de fiziksel yapay zeka destekli sistemlerini hayata geçirdi. Türkiye'de 81 ilin tamamında kullanılan 'TRAFİDAR' adı verilen sistem, KKTC'nin yol ve kamu güvenliğini sağlamayı amaçlıyor. KKTC'de 130 sabit, 20 mobil cihaz olmak üzere toplam 150 TRAFİDAR'ın 30 yeni noktada altyapı kurulumu sağlandı. RADARSAN Genel Müdürü Serhat Doğan, "KKTC'de Akıllı Ulaşım Projemizi yarın devreye alıyoruz. Projenin genel çerçevesi akıllı ulaşım. Bununla birlikte aslında temel hedefimiz, ölümlü kaza oranlarını minimum seviyeye indirebilmek hatta neredeyse bunu sıfırlayabilmek. Geçmiş yıllara baktığımız zaman, yılda 50'den fazla canımızı maalesef burada kaybediyoruz. Dünya Sağlık Örgütü'nün istatistiklerine baktığınız zaman da 15-29 yaş arasındaki genç nüfusun dünyada 1'inci ölüm nedeni tamamen aşırı hız kaynaklı kazalar. Burada devreye alınan sistemler sayesinde bunun önüne geçmeyi planlıyoruz. Tabi ki bu sadece sistemlerle, teknolojiyle olacak bir konu değil. Buna ek olarak teknolojinin yanı sıra sosyal sorumluluk, farkındalık, sürücülerin daha bilinçli hale getirilmesi için de farklı çalışmalarla birlikte bu süreci yönetiyor olacağız" dedi.

'KİŞİSEL VERİLERİ İHLAL ETMEYECEK'

Doğan, 'Milli Teknoloji Hamlesi' çerçevesinde Türkiye'nin yerli sistemlerinin KKTC'de de yer alacağına vurgu yaparak, "İthal sistemlerin değiştirilmesine, merkezi yazılım gibi bağımlılığımızın olduğu, yıllık maliyetlerinin olduğu lisans ücretlerini ortadan kaldırmaya, en kritiği de Kuzey Kıbrıs'ımızın teknoloji anlamında bağımsızlığını sağlamak için çok ciddi katkı sağlayacak" diye konuştu.

Doğan, TRAFİDAR'ın kişisel verileri ihlal etmeyeceğini, sadece sürücünün görüntüleneceğini kaydetti.




Diğer Haberler

  1. MKE'den TSK'ya muhtelif miktarda silah ve mühimmat teslimatı
  2. TEKNOFEST 2026 Nükleer Enerji Teknolojileri Tasarım Yarışması Finali İstanbul'da yapıldı
  3. ASELSAN güdüm kitleri, hedefleri başarıyla vurdu
  4. TEKNOFEST’te hız ve refleks yarışı: Drone şampiyonası Batman’a taşınıyor
  5. İlk T625 GÖKBEY helikopteri, Emniyet Genel Müdürlüğü envanterine katıldı
  6. ASELSAN’IN TOLUN Mühimmat Ailesi atış testlerinde tam isabet kaydetti
  7. Depremden sonra binaların tehlikeli olup olmadığını tespit eden cihaza patent alındı
  8. TEKNOFEST Nükleer Enerji Teknolojileri Tasarım Yarışması’nda final heyecanı
  9. Türkiye, Artemis Anlaşmaları’nı imzalayan 71’inci ülke oldu
  10. Geleceğin elektrikli araçları TEKNOFEST 2026’da piste çıkıyor

© Copyright 2026

DHA