Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Afyonkarahisar - Kirazda don riski atlatıldı, rekolte beklentisi yükseldi

Afyonkarahisar - Kirazda don riski atlatıldı, rekolte beklentisi yükseldi

ABONE OL
DHA

AFYONKARAHİSAR'ın Çay ve Sultandağı ilçelerinde geçen haftaki don riskini en az hasarla atlatan kiraz üreticileri, yeni sezon için umutlandı. Çay Belediye Başkanı Yaşar Kemal Kantartopu, "Sürpriz bir felaket yaşamazsak Çay ve Sultandağı havzasında 46 bin dekarda 500 bin kiraz ağacı var. 50 bin ton kiraz rekoltesi bekleniyor" dedi.

Çay ve Sultandağı ilçelerinde geçen hafta yağışlı ve soğuk hava yerini güneşe bıraktı. Bu dönemde zirai don endişesi yaşayan üreticiler, güneşle birlikte havanın ısınmasıyla rahat nefes aldı. Bölgedeki kiraz bahçeleri çiçek açan ağaçlar sayesinde beyaza büründü. Olağanüstü bir afet durumu yaşanmaması halinde üreticilerde bu sezonun iyi geçeceği beklentisi oluştu.

'BU SENE KİRAZ YÜZÜMÜZÜ GÜLDÜRECEK'

Çay'a bağlı Eber köyünde kiraz üreticisi Fatih Dönmez, "Donu atlattık, ağaçlar çiçek açtı. 10 güne kadar tomurcuklanır. Haziran sonu ve temmuz başı meyvemizi toplarız inşallah. Fiyatlar da zarar etmeyecek şekilde olursa inşallah bu sene kiraz yüzümüzü güldürecek" dedi.

'KİRAZ DONDAN ETKİLENMEDİ'

Çay Belediye Başkanı Yaşar Kemal Kantartopu, "2025 yılı içerisinde yaşanan don olayları tüm meyveleri vurduğu gibi bölgenin en büyük geliri olan kiraz üreticisini de büyük zarara uğratmıştı. 2026 mevsiminde yine don olayı yaşadık. Kayısı ve erik bu sene yok. Fakat kiraz dondan etkilenmedi. İnşallah sürpriz bir felaket yaşamazsak Çay ve Sultandağı havzasında 46 bin dekarda 500 bin kiraz ağacı var. 50 bin ton kiraz rekoltesi bekleniyor. Fiyat durumu da üretici lehine olursa kiraz üreticisi geçen yılın zararını çıkarmış olacak" diye konuştu.

Haber- Kamera: Muzaffer NAL/ÇAY, (DHA)

© Copyright 2026

DHA