Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

CHP'li Gülsever: İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyeceğiz

CHP'li Gülsever: İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyeceğiz

ABONE OL
DHA

ANKARA, (DHA)- CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Ayten Gülsever, "İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyeceğiz. Çünkü biliyoruz ki, İstanbul Sözleşmesi yaşatır" dedi.

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Ayten Gülsever, parti genel merkezinde basın açıklaması yaptı. Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nin ilk imzacısı ve ev sahibi olduğunu hatırlatan Gülsever, "Bugün, Türkiye'nin ilk imzacısı ve ev sahibi olduğu, 1 Ağustos 2014 tarihinde yürürlüğe giren İstanbul Sözleşmesi'nin yıl dönümündeyiz. Ancak ne yazık ki bu sözleşme, AK Parti iktidarı döneminde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir kararıyla, bir gecede feshedilmiş; Türkiye, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmiştir. Bu karar, kadınların şiddetten korunmasına ilişkin hukuki ve kurumsal güvenceleri ciddi biçimde zayıflatmış, kadınların yaşam hakkını koruyan mekanizmaları işlevsiz hale getirmiştir. İstanbul Sözleşmesi yalnızca bir uluslararası metin değildir. O, şiddete uğrayan her kadının umudu, her çocuğun güvenliği, devletin ise kadınları şiddetten koruma yükümlülüğünün açık ifadesidir" diye konuştu.

'İLK 6 AY 150 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ'

Kadına yönelik şiddete ilişkin verileri paylaşan Gülsever, "2026 yılının yalnızca ilk 6 ayında 150 kadın öldürüldü. 151 kadın ise şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. Bu rakamlar birer sayı değildir. Her biri hayalleri yarım kalan bir kadındır. Her biri annesini kaybeden bir çocuktur. Her biri vicdanımızda açılan derin bir yaradır. Kadınların yaşam hakkı pazarlık konusu yapılamaz. Eşitlikten vazgeçmeyeceğiz. Laiklikten vazgeçmeyeceğiz. 6284 sayılı Kanun'dan vazgeçmeyeceğiz. İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyeceğiz. Çünkü biliyoruz ki; İstanbul Sözleşmesi yaşatır. Yaşatmak ise devletin görevidir. Kadınların yaşam hakkını koruyan politikaları derhal hayata geçirin. 6284 sayılı Kanun'u eksiksiz uygulayın. Cezasızlık kültürüne son verin. Toplumsal cinsiyet eşitliğini tüm kamu politikalarının temel ilkesi haline getirin. Ve en önemlisi, İstanbul Sözleşmesi'ni yeniden yürürlüğe koyun" ifadelerini kullandı. (DHA)

© Copyright 2026

DHA