Antalya - Yılbaşı geleneği hindi; sofralarda hem ekonomik hem pratik
Antalya - Yılbaşı geleneği hindi; sofralarda hem ekonomik hem pratik
YILBAŞI gecesinin yemeği hindi, sofralarda yerini almaya hazırlanıyor. Beyaz et üreticisi Tibet Bahar, “Hindi lezzetini daha pratik ürünlerle daha kısa sürede ve tek kalemde daha ekonomik şekilde sofralara taşımak mümkün" dedi.
Türkiye'de yılbaşı sofralarının yemeği hindi eti, bu yıl da ailelerin tercihi olmaya devam ediyor. Ağırlığına göre 800 ile 1000 lira arasında satılan bütün hindiler, özellikle kalabalık sofralar için ekonomik bir seçenek sunuyor. Beyaz et sektörünün önemli üreticilerinden biri olan ve Antalya Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren firmanın yönetim kurulu üyesi Tibet Bahar, hindi etinin Türkiye'de 1980'lerden bu yana yılbaşı geleneği olarak yerleştiğini söyledi.
'AİLECE PAYLAŞILAN BİR GELENEK'
Hindi etinin hem yapısı hem de porsiyon büyüklüğüyle aile sofralarına uygun olduğunu belirten Tibet Bahar, “Hindi, boyut olarak ailece paylaşmak için ideal bir et. Dünyada her dönem tüketiliyor ama bütün hindi denildiğinde akla ilk yılbaşı geliyor. İdeal şartlarda 5 kiloluk bir hindiyi 800 ile 1000 lira arasında bulmak mümkün" diye konuştu.
'MARİNASYON ÇOK ÖNEMLİ'
Hindi etinin uzun pişme süresi nedeniyle doğru yöntemlerin önemine dikkati çeken Bahar, "Hindi lezzetini daha pratik ürünlerle daha kısa sürede ve tek kalemde daha ekonomik şekilde sofralara taşımak mümkün" dedi. Göğüs etinin kuruma eğilimine değinen Bahar, "Göğüs eti kuruyabiliyor. Bu nedenle marinasyon çok önemli. Bütün hindi pişirilecekse, baharatlarla marine edilip fırın torbasında pişirilmesini öneriyoruz. Bu şekilde daha güzel bir tada ulaşılabileceğini düşünüyoruz" dedi.
ZAMANDAN TASARRUF SAĞLAYAN ALTERNATİFLER
Bahar, yılbaşı sofralarında hindi lezzetinden vazgeçmek istemeyen ancak uzun hazırlık süresiyle uğraşmak istemeyenler için alternatif ürünler bulunduğunu vurguladı. Bahar, “Hindi türünde rosto, tandır ve konserveler marketlerde mevcut. Küçük bir hindi lezzetiyle sofrayı zenginleştirmek isteyenler için bu ürünler hem pratik hem de zaman kazandırıyor” dedi.
ŞEFTEN PİŞİRME TAVSİYELERİ
Ar-Ge mutfak şefi Hüseyin Arslan ise hindi eti yüksek proteinli ve düşük yağ oranına sahip olduğu için mutlaka marinasyon gerektirdiğini belirtti. Arslan, “Ortalama 4- 4,5 kilogramlık bir hindinin fırında 165 derecede yaklaşık 3-3,5 saat pişmesi gerekiyor. Fırına girmeden önce en ideal lezzet için en az 2 saat, mümkünse 24 saat marine edilmesini öneriyoruz. Marinasyonu tamamen kendi tercihinize göre baharatlarla yapabilirsiniz" diye konuştu. İç dolgu konusuna da değinen Arslan, “Kestaneli iç pilav, sade pilav ya da klasik ciğerli iç pilav tamamen tercihe bağlı. Bunun için öncelikle iç pilavınızı hazırlıyorsunuz, sonrasında marine ettiğiniz hindinize iç pilavı dolgu olarak dolduruyorsunuz. Hindi doldurulduktan sonra hava almayacak şekilde dikilmeli ve fırında 165 derecede pişirilmeli. Fırınınızın da performansına göre hindiniz yaklaşık 3 saatte hazır" dedi.
ZAMANDAN TASARRUFLU YILBAŞI SOFRASI
Bütün bir hindinin marine edildikten sonra pişim süresi ile birlikte yaklaşık 5 saatte sofrada yer alabileceğini belirten Arslan, hazır ve inovatif hindi ürünlerinin özellikle çalışan aileler için büyük kolaylık sağladığını söyledi. Arslan, “Bütün hindiyi hazırlamak yaklaşık 5 saatlik bir süreç gerektiriyor. Ancak hazır hindi ürünlerle bu süre 1-1,5 saate düşüyor. Bu ürünleri marine etmenize gerek kalmadan direkt pişirmeye geçebiliyorsunuz. Hindi, işlemesi ve marine etmesi gerçekten çok zor bir ürün. Biz bu ürünleri kullanarak hem süreci kısaltıyoruz hem de insanlar doğru soslama ve marinasyon yöntemiyle sofralarına sunabiliyorlar. Hem ekonomik hem de lezzetli bu ürünler, yılbaşı sofralarını zahmetsiz şekilde taçlandırıyor" diye konuştu.
Haber: Aysu DURSUN- Kamera: Mehmet YILMAZ/ANTALYA, (DHA)
Görüntü Dökümü
------------------------
-Pişmiş bütün hindi detay
-DHA muhabiri Aysu DURSUN'un ANONSU
-Ar-Ge mutfak şefi Hüseyin Arslan hindi pişirirken detay
-Sosların hazırlanması
-Hindinin marine edilmesi
-Pilavın hazırlanması
-Fırında hindi detay
-RÖP: Tibet Bahar
-RÖP: Ar-Ge mutfak şefi Hüseyin Arslan
-ARŞİV hindi görüntüsü