Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

'Tarım yalnızca ekonomik bir faaliyet değildir; aynı zamanda yaşamdır, kültürdür ve gelecektir'

'Tarım yalnızca ekonomik bir faaliyet değildir; aynı zamanda yaşamdır, kültürdür ve gelecektir'

ABONE OL
DHA

AYVALIK (Balıkesir), (DHA)-BALIKESİR'in Ayvalık ilçesi Belediye Başkanı Mesut Ergin, 'Kuzey Ege'de Yerel Yönetimlerin Tarım Politikaları' konulu oturumoda yaptığı konuşmada, "Tarım yalnızca ekonomik bir faaliyet değildir; aynı zamanda yaşamdır, kültürdür ve gelecektir" dedi.

AGROAYVALIK 2026 Ayvalık Tarım ve Hayvancılık Fuarı'ndaki Zeytin Üretim Zirvesi'nde, 'Kuzey Ege'de Yerel Yönetimlerin Tarım Politikaları' konulu oturum düzenlendi. Tarım Gazetecileri ve Yazarları Derneği (TAGYAD) Başkanı İsmail Uğural koordinasyonunda gerçekleştirilen oturum, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz ve Gömeç Belediye Başkanı Melih Bağcı'yı bir araya getirdi. Oturumda konuşan 3 belediye başkanı üreticinin ekonomik koşullar altında ayakta kalmaya çalıştığını söyledi.

'TARIM, AYNI ZAMANDA YAŞAMDIR, KÜLTÜRDÜR VE GELECEKTİR'

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, konuşmasında Altınova'nın Kuzey Ege açısından stratejik bir üretim merkezi olduğunu belirtip, bölgenin tarım, hayvancılık ve ticaret açısından önemli bir potansiyel taşıdığını söyledi. Ayvalık Belediyesi tarafından yapılan kapalı pazaryerinin bugün fuar ve sektör buluşmalarıyla gerçek bir tarım ve ticaret merkezine dönüştüğünü dile getiren Başkan Ergin, Madra Çayı çevresindeki üretim kültürünün ilçeler arasında ortak bir dayanışma oluşturduğunu kaydetti. Son yıllarda yaşanan su sıkıntısına değinen Başkan Ergin, bu yıl baraj doluluk oranlarının yüzde 95 seviyelerine ulaşmasının üretici açısından umut verici olduğunu söyledi. Bölgedeki verimli toprak yapısının farklı ürünlerin yetişmesine olanak sağladığını belirten Başkan Ergin, mısırdan domatese, şeker pancarından yem bitkilerine kadar geniş bir ürün deseninin bulunduğunu ifade etti. Tarımda yaşanan maliyet baskısının hayvancılığı da olumsuz etkilediğini vurgulayan Başkan Ergin, son yıllarda büyükbaş ve küçükbaş hayvancılıkta ciddi düşüşler yaşandığını belirtti. Çözümün kooperatifleşmeden geçtiğini ifade eden Başkan Ergin, "Tarım yalnızca ekonomik bir faaliyet değildir; aynı zamanda yaşamdır, kültürdür ve gelecektir" dedi.

'GENÇLERİN YENİDEN TOPRAĞA YÖNLENDİRİLMESİ GEREK'

Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz ise çiftçinin artan girdi maliyetleri karşısında üretimden uzaklaştığını söyledi. Özellikle pandemi döneminde gıdanın stratejik öneminin bir kez daha ortaya çıktığını ifade eden Kırgöz, üretimin artırılması gerektiğini söyledi.

Tarım Kanunu'nda yer alan desteklerin yeterince uygulanmadığını savunan Başka Kırgöz, mazot, gübre, tohum ve ilaç gibi temel girdilerden vergi alınmaması gerektiğini belirtti. Tarım meslek liselerinin açılması ve gençlerin yeniden toprağa yönlendirilmesi gerektiğini söyleyen Kırgöz, hazine arazilerinin üretim amacıyla değerlendirilebileceğini ifade etti.

'ÜRETİM TOPRAĞINIZI KAYBETTİĞİNİZ ANDA GELECEĞİNİZİ DE KAYBEDERSİNİZ'

Gömeç Belediye Başkanı Melih Bağcı da Kuzey Ege'de ortak üretim ve dayanışma kültürünün güçlü olduğunu belirterek, tarım politikalarının yeniden ele alınması gerektiğini söyledi. Yerel yönetimlerin artık üreticiye destek vermeyi bir sorumluluk olarak gördüğünü kaydeden Bağlı, üreticilere yönelik alım destekleri ve ücretsiz fidan dağıtımları gerçekleştirdiklerini anlattı.

Tarım arazilerinin korunmasının hayati önem taşıdığını vurgulayan Bağcı, kontrolsüz yapılaşmanın üretim alanlarını daralttığını belirtti. Tarım topraklarının küçük bireysel yapılaşmalar uğruna kaybedilmemesi gerektiğini söyleyen Bağcı, "Üretim toprağınızı kaybettiğiniz anda geleceğinizi de kaybedersiniz" dedi.(DHA)

FOTOĞRAFLI

© Copyright 2026

DHA