Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Mekanik pıhtı temizleme ameliyatıyla sağlığına kavuştu

Mekanik pıhtı temizleme ameliyatıyla sağlığına kavuştu

ABONE OL
DHA

Özcan ÇİRİŞ-Ceren ÇALIŞKAN/BİTLİS, (DHA)- BİTLİS'in Ahlat ilçesine bağlı Yoğurtyemez köyünde yaşayan Ekrem Artuk (53), bacağındaki ileri derecede şişlik ve yaralar nedeniyle başvurduğu Bitlis-Tatvan Devlet Hastanesi'nde, kentte ilk kez uygulanan mekanik pıhtı temizleme ameliyatıyla sağlığına kavuştu.

Ahlat ilçesine bağlı Yoğurtyemez köyünde yıllar önce derin toplardamar tıkanıklığı geçiren Ekrem Artuk damarlarında yeniden pıhtı oluşması üzerine Bitlis-Tatvan Devlet Hastanesine başvurdu. Hastanede tedaviye alınan Artuk için doktorların yaptığı değerlendirmede ameliyat kararı alındı. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Oğulcan Özdemir ve ekibi tarafından gerçekleştirilen başarılı operasyonun ardından hastanın bacağındaki dolaşım yeniden sağlandı.

Op. Dr. Özdemir, derin toplardamar tıkanıklığının açılmasına yönelik mekanik pıhtı temizleme işleminin Bitlis'te ilk kez uygulandığını söyledi. Tedavi edilmeyen pıhtının akciğere ulaşması halinde ölümcül sonuçlara yol açabileceğini belirten Özdemir, erken teşhisin ve zamanında müdahalenin hayati önem taşıdığını ifade etti. Derin toplardamar tıkanıklığının belirtilerine değinen Özdemir, "Bacakta ani gelişen şişlik, ağrı, kızarıklık ve iki bacak arasında belirgin çap farkı bu hastalığın en önemli belirtileri arasında yer alıyor. Tedavi edilmediğinde ilerleyen süreçte renk değişiklikleri, kalıcı şişlik ve yara oluşumları görülebiliyor. Bu nedenle vatandaşlarımızın vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurması gerekiyor" dedi.

'İLK İKİ HAFTA TEDAVİ BAŞARISI AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ'

Hastanın daha önce de benzer bir damar tıkanıklığı geçirdiğini, mevcut tabloya yeni oluşan pıhtının eklendiğini belirten Özdemir, "Hasta bize geldiğinde bacağı ileri derecede şiş ve kızarıktı. İşlem sırasında pıhtı parçalarının akciğere gitme riskine karşı öncelikle damar içine koruyucu filtre yerleştiriyoruz. Daha sonra mekanik yöntemle pıhtıyı temizliyoruz. Bu riskli bir işlem olduğu için özellikle ilk iki hafta içinde uygulanması gerekiyor. İki haftadan sonra işlem başarısı belirgin şekilde düşüyor. Bu nedenle erken başvuru büyük önem taşıyor. Operasyon sonrası hastanın dolaşımı rahatladı ve mevcut yaraların zamanla iyileşmesini bekliyoruz. Hastalığın oluşumunda hareketsizlik, sigara kullanımı, fazla kilo, genetik yatkınlık ile büyük cerrahi ve ortopedik operasyonlar etkili oluyor. Uzun süreli kara yolu ve uçak yolculuklarında da risk artıyor. Bu tür yolculuklarda 2-3 saatte bir ayağa kalkarak hareket edilmesi gerekir" dedi.

‘ARTIK BİTLİS'TE DE BU TEDAVİLERİ BAŞARIYLA GERÇEKLEŞTİREBİLİYORUZ’

Toplardamar tıkanıklığının tedavi edilmemesi halinde enfeksiyon, kronik yaralar ve hatta bacak kaybına kadar varabilecek ciddi sonuçlar doğurabileceğini vurgulayan Özdemir, "Bu tür işlemler genellikle büyükşehirlerde uygulanıyordu. Teknolojik altyapımızın güçlenmesi ve ekiplerimizin deneyimi sayesinde artık Bitlis'te de bu tedavileri başarıyla gerçekleştirebiliyoruz" diye konuştu.

Yaklaşık 7 yıldır aynı rahatsızlıkla mücadele ettiğini belirten Ekrem Artuk ise, bugüne kadar ilaç ve iğne tedavisi gördüğünü, Tatvan Devlet Hastanesi'nde gerçekleştirilen operasyonun ardından sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi. Artuk, ameliyatı gerçekleştiren Op. Dr. Oğulcan Özdemir ve ekibine teşekkür etti. (DHA)

FOTOĞRAFLI

© Copyright 2026

DHA