Bursa’da Ticaret İl Müdürlüğü Ekipleri, Ramazan Bayramı öncesi denetimlerini arttırdı
Bursa’da Ticaret İl Müdürlüğü Ekipleri, Ramazan Bayramı öncesi denetimlerini arttırdı
Memet Can YEŞİLBAŞ/ BURSA, (DHA)- BURSA Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri, Ramazan Bayramı öncesi temel gıda ürünleri başta olmak üzere tüketim ürünlerine ilişkin marketlerde denetimlerini arttırarak sürdürdü.
Ticaret Bakanlığı, Ramazan Bayramı dolayısıyla başta temel gıda ve temel tüketim ürünleri olmak üzere piyasada oluşabilecek fahiş fiyat artışı, stokçuluk, fiyat etiketi mağduriyetlerinin önüne geçmek için denetimleri yoğunlaştırdı. Bursa’da yıl başından itibaren bugüne kadar yaklaşık bin 100 işletmede 410 bin civarı ürün denetlenip, kurallara uymayan işletmelere yaklaşık 5 milyon TL idari Para Cezası uygulanırken, 32 işletme Fahiş Fiyat Artışı uygulaması nedeniyle haklarında gerekli işlem yapılmak üzere Bakanlığımız İç Ticaret genel Müdürlüğüne intikal ettirildi. Denetimlere ilişkin açıklamalarda bulunan Bursa Ticaret İl Müdürü İsmail Aslanlar, “Tüm illerde olduğu gibi Bursa’da da Ramazan ayında market, restoran, kafe, fırın ve pastane denetimlerimiz büyük bir kararlılıkla devam etmektedir. Ramazan Bayramının yaklaşması nedeniyle yine bu alanda denetimlerimizi artırmış bulunmaktayız” dedi.
‘HER AYKIRILIK İÇİN 3 BİN 973 TL CEZA’
Denetimlerde market raflarındaki ürünlerin fiyat etiketinin olup olmadığının kontrol edildiğini söyleyen Aslanlar, “Bununla birlikte, raf ile kasa fiyatı arasındaki fiyat farklılıklarının olup olmadığını da kontrol ediyoruz. Raflarda fiyat etiketi yoksa veya etiket ile kasa fiyatında bir farklılık varsa, açık halde satılan ürünlerin net miktarı belirlenirken dara düşülmüyorsa her bir aykırılık için 3 bin 973 TL İdari Para Cezası uyguluyoruz. Diğer taraftan, özellikle Ramazan ayında gıda ve ihtiyaç maddelerinin tüketiminde bir artışın olması sebebiyle bu artışı fırsat bilen işletmelere yönelik olarak denetimlerimizi de sürdürmekteyiz” dedi.
‘FAHİŞ FİYATA 1 MİLYON 806 BİN LİRAYA KADAR CEZA UYGULANABİLİYOR’
Ramazan Bayramı’nın yaklaşması nedeniyle başta temel gıda ürünlerinde olmak üzere fiyatların haksız yere artırılıp artırılmadığının da kontrol edildiğini belirten, İsmail Aslanlar, “Haklı bir gerekçeye dayanmaksızın ürünlerin fiyatlarını artıranlara, fahiş fiyat uygulayanlara Haksız Fiyat Artışı tutanağı düzenleyerek işletmeden son 3 aylık alış faturalarını istiyoruz ve Haksız Fiyat Artışı Değerlendirme Kurulunda görüşülerek gereğinin yapılması için Bakanlığımıza iletiyoruz. Bakanlığımız Fahiş Fiyat Artışı yapanlara 180 bin 617 TL’den 1 milyon 806 bin 177 TL’ye kadar İdari Para Cezası uygulayabiliyor. Menü ve fiyat listelerinin bulunmaması halinde her bir ürün için yine İl Müdürlüğümüzce ürün başına 3 bin 973 TL. İdari Para Cezası uyguluyoruz. Bununla birlikte restoran, kafe, lokanta ve pastane gibi yeme-içme sektöründe faaliyet gösteren işletmelerde 30 Ocak tarihinden itibaren tüketiciden servis ücreti, masa ücreti, kuver ücreti ve benzeri herhangi bir isim altında ilave ödeme talep edilemeyeceğinden bu ücretlerin zımni olarak diğer yiyecek ve içeceklere yansıtılıp yansıtılmadığını da kontrol ediyoruz” diye konuştu.
‘DENETİMLER AKSAMADAN DEVAM EDECEK’
Bursa genelinde 2026 başından bugüne bin 100 işletmede yaklaşık 410 bin ürünün denetlendiğini ve yaklaşık 5 milyon TL idari para cezası uygulandığını belirten Aslanlar, “Ayrıca 32 işletme, Fahiş Fiyat Artışı uygulaması nedeniyle haklarında gerekli işlem yapılmak üzere Bakanlığımız İç Ticaret genel Müdürlüğüne intikal ettirilmiştir. Piyasa dengesini sağlamak; tüketicilerin hak ve menfaatini korumak, fırsatçılığa müsaade etmemek ve aynı zamanda yasal ticareti de desteklemek adına denetimlerimiz Ramazan Bayramı öncesinde olduğu gibi sonrasında da aksamadan devam edecektir” ifadelerini kullandı. (DHA)
FOTOĞRAFLI