50 ülkeden 224 öğrenci Türkçe Yaz Okulu'nu İstanbul'da tamamladı
50 ülkeden 224 öğrenci Türkçe Yaz Okulu'nu İstanbul'da tamamladı
Yunus Emre Enstitüsü Türkçe Yaz Okulu İstanbul'da tamamlandı
Ece ÇAM-Fırat ALKIZ/ İSTANBUL (DHA)- YUNUS Emre Enstitüsü tarafından 6-31 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen 2026 Türkçe ve Türkoloji Yaz Okulları programı dün İstanbul Boğazı'nda gerçekleştirilen kapanış programıyla sona erdi. Bir ay süren programa, 50 ülkeden 224 uluslararası öğrenci katıldı.
50 farklı ülkeden 224 uluslararası öğrencinin katıldığı program kapsamında öğrenciler, Türkiye'nin farklı şehirlerinde Türkçe eğitimi alırken, tarihi ve kültürel mirası yakından tanıma imkanı buldu. Eğitim süresince düzenlenen kültürel geziler ve etkinliklerle katılımcılar, Türk dili ve kültürünü yerinde deneyimledi.
İstanbul Boğazı'nda düzenlenen yemekli kapanış programına uluslararası öğrencilerin yanı sıra akademisyenler, davetliler ve protokol üyeleri katıldı. Programın, yaz okullarının kültürel etkileşime ve ülkeler arasındaki dostluk bağlarının güçlenmesine katkı sağladığı aktarıldı.
‘TÜRKÇE, GÖNÜLDEN GÖNÜLE KÖPRÜ KURUYOR’
Programla ilgili konuşan Yunus Emre Enstitüsü Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Cahid Şenel, “Türkçenin birleştirici, bütünleştirici tarafıyla farklı ülkelerden, farklı kültürlerden her biriniz geldiniz. Burada mekan olarak Türkiye'de, Türk dilinde gönülden gönüle aslında birleşmiş olduk. Kiminiz Ürdün'den, Mısır'dan, kiminiz Litvanya'dan, Romanya'dan, Irak'tan geldiniz. Dolayısıyla bizim hedeflediğimiz, amaçladığımız birliği, beraberliği Yunus Emre'nin söylediği gibi 'gönülden gönüle' köprüyü kurmak adına bir arada bulunduk. Bir ay boyunca çeşitli şehirlerde kurslar gördünüz. En son dünyanın göz bebeği, Türkiye’nin göz bebeği İstanbul'da bir araya geldik. Umarım çok verimli bir süreç geçirmişsinizdir. Bu misafirliğimizden memnuniyetle ayrılmışsınızdır, ayrılırsınız. Sizin gönüllerinizde hem Türkçe hem de Türkiye güzel bir yer edinmiştir diye umuyorum” dedi.
Şenel, “Elbette kurumumuzda bu sürece katkı sağlayan farklı dairelerimiz oldu, başkanlıklarımız oldu. Her birine tek tek teşekkür ediyorum. Mali işlerden, Hukuk müşavirliğine Eğitim Dairesi başta olmak üzere elbette bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Çünkü bu gerçekten mükemmel bir organizasyon, uluslararası bir organizasyon. Kusursuz denebilecek bir hassasiyetle yürüttüler” diye konuştu.
‘GÜLÜMSEYEREK HATIRLAYACAĞIMIZ ANILAR YAŞADIK’
Programa Ürdün’den katılan Raghad Aldawar, “Ürdün'de Yunus Emre Enstitüsünde öğrenciyim. Bu yaz okulundan Malatya etkinliğine katıldım. Çok güzel bir etkinlikti, hepimiz çok eğlendik, arkadaşlarımız çok güzeldi. Bugün kapanıştayız, İstanbul'dayız ama Malatya'nın ayrı bir yeri var kalbimizde, hepimizin kalbinde. Malatya'da çok güzel aktiviteler yaptık, çok güzel yerlere gittik. Oranın yemekleri de çok güzeldi, insanları çok güzeldi, çok eğlendik. Gerçekten sonsuza kadar çok gülümseyerek hatırlayacağımız anılar yaşadık.” İfadelerini kullandı.
‘BİRÇOK ŞEY ÖĞRENİP KÜLTÜRLERİ TANIDIK’
Pakistan’dan programa katılan Syed Taha Mukarram Alı Kazmı ise “Biz program kapsamında çok tarihi şeyler de yaptık, yani geziler de yaptık. Örneğin müzeleri gezdik, tarihi yerleri gezdik ve aynı zamanda mesela biz baskı yapmayı öğrendik. Karagöz ve hacivat oyununda, gördük. Ebru sanatını öğrendik. Her şeyi yani, farklı farklı şeyleri öğrendik, kültürleri tanıdık. Toplam olarak şöyle söyleyebilirim: Türkiye'de neler varsa onları öğrendik, onlara katıldık. Çok güzel hissediyorum. Aslında biz iki üç hafta Tokat'ta kalmıştık. Yani oradan ayrılırken çok duygusal hissettik. Yani önce düşünmüyorduk, bizde dedik ki ‘Tamam, İstanbul'a gideceğiz' İstanbul için tabii ki ayrıca heyecanlıydık ama aynı zamanda Tokat'tan ayrıldığımız için çok da duygusal olduk. Ama yani iyi ki gelmişim buraya, Türkiye'ye. Türkiye insanlarını çok sevdim. Çok da duygusal oldum tabii. Ve beğendim her şeyi, çok sevdim” diye konuştu.