DHA İSTANBUL BÜLTENİ - 2
DHA İSTANBUL BÜLTENİ - 2
1- BAKAN ERSOY: DÜNYA TURİZM SIRALAMASINDA İLK 5'İN İÇİNDE YER ALMAYA BAŞLADIK
Kübra SONKAYA –Hadican EROL / İSTANBUL (DHA) – KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Gastronomi Derneği ev sahipliğinde Eyüp'te düzenlenen GastroShow’a katıldı. Ersoy burada yaptığı konuşmada, "Bugün geldiğimiz noktada şunu çok açık bir şekilde söyleyebiliriz. Dünyada yeni turizm perspektifini en iyi analiz eden ve bu yeni anlayışa uygun bir altyapı geliştirmeye çalışan ülkelerden biri Türkiye'dir. Türkiye olarak dünya turizm sıralamasında ilk 5'in içinde yer almaya başladık " dedi. Bakan Ersoy, "Yapmış olduğumuz bu çalışmalar ve tanıtım faaliyetleriyle İstanbul İzmir Bodrum gibi destinasyonlarımız birer Gastrocity olarak öne çıkmakta" diye konuştu.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Gastronomi Turizmi Derneği ev sahipliğinde Eyüp'te düzenlenen GastroShow’a katıldı. Burada bir konuşma yapan Ersoy, "Bugün geldiğimiz noktada şunu çok açık bir şekilde söyleyebiliriz. Dünyada yeni turizm perspektifini en iyi analiz eden ve bu yeni anlayışa uygun bir altyapı geliştirmeye çalışan ülkelerden biri Türkiye'dir. Türkiye olarak dünya turizm sıralamasında ilk 5’in içinde yer almaya başladık." dedi. Programa, Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe, İstanbul Vali Yardımcısı Hüseyin Yılmaz ile Gastronomi dünyasından isimler ile gıda israfı, yemek kültürü, sürdürülebilir tarım, mutfak sanatları, yerel gıda hareketi konularında uzmanlar da katıldı.
"DÜNYA TURİZM SIRALAMASINDA İLK 5’İN İÇİNDE YER ALMAYA BAŞLADIK"
Türkiye’nin turizmde dünyada önemli bir noktaya geldiğini vurgulayan Ersoy, "Bildiğiniz gibi son yıllarda turizm trendlerinde büyük bir değişim yaşanıyor. Geçmiş dönemlerdeki turizm algısıyla bugünkü turizm anlayışı arasında büyük farklar oluştuğunu görüyoruz. Bu açıdan bizler de uluslararası trendleri çok yakından takip ediyoruz. Bugün geldiğimiz noktada şunu çok açık bir şekilde söyleyebiliriz. Dünyada yeni turizm perspektifini en iyi analiz eden ve bu yeni anlayışa uygun bir altyapı geliştirmeye çalışan ülkelerden biri Türkiye’dir. Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde geliştirdiğimiz bu yeni turizm vizyonuyla turizmi bir bütün olarak değerlendiriyor, sahip olduğumuz potansiyeli en doğru ve etkili bir şekilde kullanmak adına gereken adımları atıyoruz. İşte tüm bu çalışmalar sayesinde bugün Türkiye olarak dünya turizm sıralamasında ilk 5’in içinde yer almaya başladık. Bu başarıyı yakalamak, dünya turizminin en güçlü ülkelerinin önüne geçmek, geride bırakmak elbette kolay olmadı; ama biz ülkemizi turizmde dünyanın süper ligine yükseltmek ve oradaki yerini daima yükselen bir grafikle kalıcı hale getirmek için çok çalıştık ve çalışmaya devam edeceğiz. Bu süreçte üzerinde en fazla durduğumuz başlıkların biri de hiç şüphesiz gastronomi alanı oldu. Bildiğiniz gibi gastronomi ile turizm arasında son yıllarda daha da güçlenen bağ sayesinde gastronomi dünyasının temsilcileri, turizm pazarının gerçek aktörleri arasında yer almakta, turizmin gelişmesine büyük katkılar sağlamaktadırlar" dedi.
"İSTANBUL’UN 2022 YILINDA MICHELIN REHBERİ’NE GİRMESİNE ÖNCÜLÜK ETTİK"
İstanbul’un Michelin Rehberi’ne girişine dikkat çeken Bakan Ersoy, "Turizm hareketlerinde gastronominin belirleyiciliği her geçen gün daha da yükselmekte. Bir ülkeye yapılacak seyahatte o ülkenin mutfak kültürünün yaratıcı mutfak sanatının ne denli etkili olduğu açık şekilde görülebilmekte. Bilindiği gibi Türkiye olarak bizim de çok zengin bir gastronomi geçmişimiz var. Bu zenginliğin uluslararası prestije sahip kurumlarca tescil edilmesi apayrı bir önem arz ediyor. Bu hedef doğrultusunda 6 yılda yapılması planlananları 2 yılda tamamlayarak ilk defa şehrimizin İstanbul’un 2022 yılında Michelin Rehberi’ne girmesine öncülük ettik hem de pandemi döneminde yaptık bunu. Ardından İstanbul’la birlikte İzmir ve Bodrum da, seçkiye dahil edildi. Mutfak zenginliğimiz yaratıcı üretkenliğimizin uluslararası bağımsız bir kuruluş tarafından tescillenmesiyle gastronomi turizminde ortaya koyduğumuz iddiayı daha da ileri boyuta taşımış olduk. Yapmış olduğumuz bu çalışmalar ve tanıtım faaliyetleriyle İstanbul İzmir Bodrum gibi destinasyonlarımız birer Gastrocity olarak öne çıkmakta. Biliyorsunuz ülkemizin turizm geliri 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 12 artarak yaklaşık 56 milyar dolar oldu. Toplam gelir içerisindeki yemek harcaması ise yüzde 19 oranında artış gösterdi. Bu açıdan ülkemizin mutfak kültürü gastronomi turizmi açısından bizlere büyük bir avantaj sağlamakta. Bu avantajı doğru bir şekilde kullanmak adına zengin yeme içme kültürünün dünyaya tanıtılması noktasında birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Her zaman ifade ediyoruz, Türk mutfağı hem ekolojik hem kültürel bağlamda sürdürülebilir bir mutfaktır. Hiçbirşey gereksiz yere harcanmaz. Türk mutfağı kırsaldan saraya uzanan ilk başlangıç noktasındaki yaratıcılığını hiçbir zaman kaybetmeden yeni dokunuşlarla zenginleşen çok kültürlü yapıyla toplumun etnik yapısını da aynı potada birleştiren hoşgörülü bir sentez mutfağıdır. Bu farklılığın ve zenginliğin dünyaya doğru şekilde aktarılması adına 10 yıldan beri New York’tan Dubai’ye Türkiye’nin gastronomi zenginliğini tanıtan GastroShow’un gerçekleşmesine katkı sağlayan herkese teşekkürlerimi sunuyorum." şeklinde konuştu.Konuşmanın ardından Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a plaket takdim edildi. Program özel oturum ve panellerle devam etti.
Görüntü Dökümü:
------
- Salondan görüntü
- Katılımcılardan görüntüler
- Bakan Mehmet Nuri Ersoy'un konuşması
- Genel ve detay görüntüler
==============================
2- BEYOĞLU'NDA SOKAK ORTASINDA KADIN CİNAYETİ
Hasan YILDIRIM-Zeki GÜNAL/İSTANBUL,(DHA) BEYOĞLU'nda sokak ortasında önünü kestiği Başak Tekin'i yerde sürükleyerek sokak arasına çeken saldırgan silahla kadını öldürdü. Saldırgan daha sonra aynı silahla kendi kafasına sıktı.
Olay, Hasköy Müze Sokak üzerinde saat 08.30 sıralarında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Özgür Kemal Akdemir (31), işe giden Başak Tekin'i (30) yol kenarına çekti. Kadını çekerek yere düşüren Özgür Kemal Akdemir, silahını çıkararak Başak Tekin'i başından vurdu. Akdemir daha sonra aynı silahla kendi kafasına sıktı. Çevredekilerin ihbarıyla olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Başak Tekin olay yerinde hayatını kaybederken Özgür Kemal Akdemir ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. Haberi alan kadının yakınları olay yerine koştu. Başak Tekin'in yakınları vatandaşlar tarafından sakinleştirildi.
SALDIRGANIN KADINI SÜRÜKLEDİĞİ ANLAR KAMERADA
Olay anı güvenlik kamerasına yansıdı. Görüntülerde, Özgür Kemal Akdemir sabah işe giden Başak Tekin'in yanına yanaşarak onu yol kenarına çekiyor. Daha sonra da yere düşen kadına ateş ederek öldürüyor.
Olay yeri inceleme ekipleri sokakta incelemelerde bulundu. Cumhuriyet Savcı'sının incelemelerinin ardından ceset, Adli Tıp Kurumu morguna kaldırılacak.
Görüntü Dökümü:
-----------
Olay yerinden görüntü
Olay yeri inceleme ekiplerinin çalışması
Aile üyelerinin olay yerine gelmesi
Güvenlik kamerası
Kadını yol kenarına çekmesi
Kadının yere düşmesi
Genel ve detaylar
===============================
3- KARTAL'DA 6 KATLI BİNADA YANGIN: 1 ÖLÜ
Gamze EĞRİ-Murat SOLAK/İSTANBUL,(DHA) Kartal'da 6 katlı binanın 2'nci katındaki dairede yangın çıktı. Yangında dairede tek yaşayan 81 yaşındaki Hasan Kara hayatını kaybetti. Dumandan etkilenen 3 kişi ise hastaneye kaldırıldı.
Yangın, saat 06.30 sıralarında Atalar Mahallesi Meriç Sokak'ta bulunan 6 katlı binanın 2'nci katındaki dairede henüz bilinmeyen nedenle çıktı. Alevler kısa sürede büyüdü. İhbar üzerine olay yerine itfaiye, sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Kısa sürede bölgeye gelen itfaiye ekipleri alevlere müdahale etti. Binada yaşayan 1'i bebek 5 çocuk ve 3 kişi itfaiye ekipleri tarafından merdivenle tahliye edildi. Yapılan çalışmalarda ekipler daireye girdiğinde 81 yaşındaki Hasan Kara'yı hareketsiz şekilde buldu. Sağlık ekipleri yaşlı adamın hayatını kaybettiğini belirledi. Dumandan etkilenen 3 kişi ise ambulansla hastaneye kaldırıldı. Tahliye edilen bebek ve çocuklar ambulansta tedavi altına alındı. Hasan Kara'nın cenazesi yapılan olay yeri incelemesinin ardından hastane morguna götürüldü. Yangının çıkış nedeninin sigaradan kaynaklanmış olabileceği değerlendiriliyor.
"YANGIN SİGARADAN ÇIKMIŞ"
Bina sakini Serdar Çalışkan, "Sigaradan çıkmış yangın. Dairedeki kişi yatalaktı. Cenazesini balkona aldılar. Çıkarırlar birazdan savcı gelecek. Mahsur kalanların hepsi tahliye edildi. Bebeği aldılar. Çocuklar vardı. Şu anda tahliye bitti" dedi.
Görüntü dökümü
-----------------
-Alevli şekilde yanan daire (cep telefonu)
-Binadan görüntü
-Yanan daireden görüntü
-İtfaiye ekiplerinin sepetle bina sakinlerini tahliye etmesi
-Sepetle aşağı indirilen bebek ve çocuklar
-Sepetle indirilen yetişkinler
-Bebek ve çocukların itfaiye ekiplerinin kucağındaki görüntüleri
-Bebek ve çocukların ailelerine teslim edilmesi
-Bina sakini ile röp
-Olay yerindeki polis ekipleri
-Genel ve detay
===============================
4- PENDİK'TEKİ PARÇALANMIŞ CESET SORUŞTURMASI: ŞÜPHELİNİN ÖNCE BOĞUP SONRA PARÇALARA AYIRDIĞI ORTAYA ÇIKTI
Ali AKSOYER-Derya EVREN KORKMAZ/İSTANBUL (DHA) PENDİK’te 79 yaşındaki Nihat Salih’in 4 ayrı çöp konteynerinde parçalanmış cesedinin bulunmasıyla ilgili gözaltına alınan Bilal D. sevk edildiği mahkemede tutuklanarak cezaevine gönderildi. Suçlamaları kabul etmeyen şüphelinin evinde bulunan bir balta üzerinde yapılan DNA incelemesinde ölen Nihat Salih’in DNA’sı bulundu. Şüphelinin Nihat Salih'i önce boğduğu daha sonra baltayla parçalara ayırarak çöp konteynerlerine attığı tespit edildi.
SUÇLAMALARI KABUL ETMEMİŞTİ
İstanbul, Pendik'te yaşanın vahşi cinayet önceki gün bir vatandaşın çöp konteynerinde ceset parçaları görerek polise ihbar etmesiyle ortaya çıkmıştı. Yapılan incelemede öldürüldükten sonra parçalara ayrıldığı anlaşılan cesedin 79 yaşındaki Nihat Salih’e ait olduğu belirlenmişti. Ceset incelenmek üzere Adli Tıp Kurumu morguna kaldırılırken, olayla ilgili ortaya çıkan bir video görüntüsüyle soruşturmanın yönü değişmişti. Görüntülerde elindeki beyaz bir kovayı, cesedin baş kısmının bulunduğu çöp konteynerine boşalttığı görülen Bilal D. polis ekipleri tarafından hemen gözaltına alınmıştı. Poliste suçlamaları kabul etmeyerek “Ben sadece yolda bulduğum çöpü döktümö diyen şüpheli adliyeye sevk edilmişti.
TUTUKLANDI
Anadolu Adalet sarayında çıkarıldığı mahkemede aynı ifadesini tekrar eden şüpheli Bilal D. kasten adam öldürmek suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi.
BALTA ÜZERİNDE ÖLEN KİŞİNİN DNA'SI BULUNDU
Cinayet Büro Amirliği tarafından olayla ilgili yürütülen soruşturmada Bilal D.’nin evinde bulunan ve olayda kullanıldığı değerlendirilen Balta üzerinde yapılan DNA incelemesi tamamlandı. Adli Tıp Kurumu tarafından yapılan incelemede şüphelinin evinde bulunan balta üzerinde öldürülen Nihat Salih’e ait DNA örnekleri bulundu. Bu şüphelinin cinayeti işlediğini gösteren en önemli delil olarak kayıtlara geçti. Polis soruşturmasına göre şüphelinin önce Nihat Salih’i boğduğu ardından Baltayla parçalara ayırarak çöp konteynerlerine attığı belirtildi.
Görüntü Dökümü:
---------------
-Şüphelinin adliyeye sevki
=============================
5 - BAYRAM ÖNCESİ OTOBÜS BİLETİ FİYATLARI, UÇAK BİLETİNİ GEÇTİ
Altan ÇİMEN - Feridun AÇIKGÖZ / İSTANBUL, (DHA)- Hem yaz tatilinin başlaması hem de yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle şehirlerarası otobüs bileti fiyatları uçak biletini geçti. Sosyal medyada bazı kullanıcılar, bu durumu fırsat bilen otobüs firmalarının bilet fiyatlarına zam yaptığını öne sürerek tepki gösterdi. Firmaların internet üzerinden bilet satışı yaptıkları sitelere bakıldığında 1 Haziran'da İstanbul'dan Dalaman'a gidecek bir yolcu için 1500 liraya otobüs bileti varken, aynı tarihte Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan Dalaman'a 550 liraya uçak bileti bulunuyor. 10 Haziran'da ise 900 liraya uçak bileti bulunurken, aynı tarihte 1250 liraya otobüs bileti satıldığı görülüyor. Tüm Otobüsçüler Federasyonu (TOF) Başkanı Mustafa Yıldırım ise otobüs firmalarının 4 aylık periyotlar halinde Ulaştırma Bakanlığı'na fiyatlarını belirttiğini ancak bu süre içerisinde akaryakıt zamlarını ön gören firmaların yüksek fiyatla onay aldığını söyledi. Yüksek fiyatların normal günlerde uygulanmadığını, yüzde 30 indirim ile biletlerin satıldığını söyleyen Yıldırım sadece bayramlarda ve tatil günlerinde firmaların tavan fiyatı uyguladığını belirtti.
Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte şehirlerarası otobüs bileti fiyatları yeniden gündeme geldi. Sosyal medyada bazı kullanıcılar, otobüs bileti fiyatlarının yüksekliğinden şikayet ederek, uçak biletlerinin neredeyse iki katına ulaştığını belirtti. Kullanıcılar, bayram tatili ve yaz tatilinin yaklaşmasını fırsat bilen otobüs firmalarının bilet fiyatlarına zam yaptığını öne sürerek tepki gösterdi. Otobüs bilet fiyatlarına ilişkin açıklamalarda bulunan Tüm Otobüsçüler Federasyonu (TOF) Başkanı Mustafa Yıldırım, otobüs firmaları 4 aylık periyotlar halinde Ulaştırma Bakanlığı'na fiyatlarını belirttiğini ancak bu süre içerisinde akaryakıt zamlarını ön gören firmaların yüksek fiyatla onay aldığını söyledi. Yüksek fiyatların normal günlerde uygulanmadığını yüzde 30 indirim ile biletlerin satıldığını vurgulayan Yıldırım, sadece bayramlarda ve tatil günlerinde firmaların tavan fiyatı uyguladığını açıkladı. Mustafa Yıldırım, artan akaryakıt fiyatları, otoban ve köprü geçiş ücretleri ve firmaların komisyon kesmelerinin fiyatlara yansıdığını belirtti. Firmaların internet üzerinden bilet satışı yaptıkları sitelere bakıldığında 1 Haziran'da İstanbul'dan Dalaman'a gidecek bir yolcu için bin 500 liraya otobüs bileti varken, aynı tarihte Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan Dalaman'a 550 liraya uçak bileti bulunuyor. 10 Haziran'da ise 900 liraya uçak bileti bulunurken, aynı tarihte bin 250 liraya otobüs bileti satıldığı görülüyor.
“FİRMALARIMIZ TEMKİNLİ DAVRANIP FİYATLARINI YÜKSEK ALDILAR"
Tüm Otobüsçüler Federasyonu Gelen Başkanı Mustafa Yıldırım, “Otobüslerde fiyat uygulamasının nasıl yapıldığını anlatmamız lazım vatandaşlarımıza. Firmalarımız kendi hazırladıkları fiyat listesini bakanlığa bildirirler ve 4 ay uygulamak zorundalar. Geçtiğimiz dönemlerde akaryakıta sürekli zam gelmesinden dolayı firmalarımız temkinli davranıp fiyatlarını yüksek aldılar. Bu aldıkları fiyattan yüzde 30 indirim yapma hakları var. Firmalar temkinli davranıp fiyatlarını yüksek aldıkları için yoğun günlerde yüksek fiyat uyguluyorlar, yoğun olmayan günlerde yüzde 30’un içinde rekabet ediyorlar şu anda. Zam yok demeyelim, zam oluyor. Nasıl oluyor, 4 ayı dolan firmalar yeniden müracaat edip fiyatlarını arttırabiliyorlar" dedi.
“FİRMA FİYATIN TAVANINI UYGULUYOR"
Firmaların fiyatları tatil günlerinde tavan fiyattan uyguladığını belirten Yıldırım, “Şimdi sadece bayram tatili yok. Aynı zamanda okullar da kapanıyor. İkisi üst üste çakıştı ve çok yoğun bir hareket olacak. Dolayısıyla firmalarımız mevcut fiyatları en yüksek neyse bakanlığa bildirdikleri, 4 aylık süreyle belirledikleri fiyatlarını uygulamak zorundalar. Bayramlarda, yoğun günlerde firma, aldıkları fiyatın tavanını uyguluyorlar. Yoğun olmayan günlerde de yüzde 30’a kadar indirim yapabiliyorlar" diye konuştu.
“OTOBÜS FİYATI BİN 200 LİRA, UÇAK FİYATI 700 LİRA"
Otobüs bilet fiyatlarının uçak biletlerinden daha yüksek olduğunu ifade eden Yıldırım, “Ben 1-2 hafta önce İstanbul'dan Bodrum'a gidiş dönüş bilet aldım. Gidiş geliş bilet bin 400 liraydı. Otobüs fiyatı bin 200 lira, uçak fiyatı 700 lira. Son yıllarda otobüs işletmeciliği büyük bir yolcu kaybı yaşadı. Hava yollarına yaklaşık iç hatlarda 80-90 milyon yolcu gitti. 2023 yılında hızlı demir yollarına, 80 milyon yolcu gitti. Otobüs işletmeciliği yüzde 45 daraldı. Dünyanın her yerinde otobüs bileti 1 lira, demir yolu bileti 2 lira, uçak bileti 3 lira, yani katsayılar sayılar böyle gidiyor. Bizde tam tersi. Şu anda uçaklar, otobüsten ucuz. Gidin Sabiha Gökçen Havaalanı'ndan Bodrum'a, Marmaris'e, Antalya'ya, Trabzon'a, Van'a bilet alın, otobüsten daha ucuz" dedi.
“BU ŞARTLARDA OTOBÜS İŞLETMECİLİĞİ SÜRDÜRÜLEMEZ DURUMA GELİYOR"
Uçak ve otobüs arasındaki fiyat farkının nedenlerini açıklayan TOF Başkanı Yıldırım, “Otobüsün maliyeti yüksek, akaryakıt çok pahalı. İstanbul'dan İzmir'e giden bir otobüs için yolcu başı 70 lira sadece otoyol ve köprü bedeli ödüyorlar otobüsçüler. Bunun üzerine personel maliyetlerini, akaryakıt maliyetlerini, firmaların satış komisyonunu, işte internet bileti satılıyor, internetten yüzde 13’e kadar komisyon alıyorlar. Firma da kesiyor. Otobüsçünün yüzde 30’u yok. Dolayısıyla yani burada otobüs işletmecileri hakikaten sıkıntı içinde. Bu şartlar altında otobüs işletmeciliği sürdürülemez duruma geliyor" ifadelerini kullandı.
“BAYRAM ÜZERİ OTOBÜS BİLETLERİNE ZAM VAR"
Şehirlerarası otobüs şoförü Emin Özkan, “Henüz açıkçası bayram yoğunluğu başlamadı. Yol fiyatlarının yüksek oluşu, insanların Kurban Bayramı'nda masrafının yüksek olmasından dolayı şu an için yollarda beklediğimiz potansiyel yok. Bayram üzeri otobüs biletlerine zam var. Çünkü akaryakıt fiyatı otobüs sektöründe desteklenmiyor. Fethiye’ye gidiş geliş 30 bin liraya yakın bir mazot tüketimi yapıyoruz. Personel parası, otoban parası, köprü parasını eklediğimiz zaman otobüsçüye bir şey kalmıyor. Şu anda Fethiye’ye bin 100 lira civarı bilet kesiliyor. Uçak fiyatlarıyla yarışamayız, uçak bir kerede 500 kişiyi götürüyor, biz 30 kişiyi götürüyoruz" dedi.
“İZMİR’E 800 LİRAYA GİDİYORUM, TORUNUM UÇAKLA 700 LİRAYA GELDİ"
Bursa’ya yolculuk yapacak Ahmet Şen ve Güler Şen çifti ise, “300 liraya bilet aldık. Bilet fiyatı yüksek, daha düşük olabilir. 2-3 kişi gittiğiniz zaman bu fiyata ağır geliyor. Yine zam gelecekmiş diye duyduk. Zam yapılmazsa daha çok kişiyi getirip götürebilirler" derken, aynı yola uçağın daha uygun fiyatla götürdüğünü belirten Kıymet Onay, “İzmir’e 800 liraya gidiyorum. Torunum uçakla 700 liraya geldi, 700 liraya da döndü" ifadelerini kullandı.
Görüntü Dökümü:
----------------
-Otogar, otobüs ve yolculardan detaylar
-Otobüs ve Uçak biletlerinden örnekler
-TOF Başkanı Mustafa Yıldırım Röportaj
-Otobüs şoförü ile röportaj
-Yolcular ile röportaj
-Genel ve detay görüntüler
==============================
6- BAĞCILAR'DA MOTOSİKLETLİYE SİLAHLI SALDIRI KAMERADA
- Kurşunlar kaldırımda yürüyen yayayı teğet geçti
Oğuzhan CİN / İSTANBUL,(DHA)- BAĞCILAR'da motosikletle seyir halindeki 2 kişiye hafif ticari araçtan silahla ateş açıldı. Kurşunlar motosikletteki yolcunun yaralanmasına neden olurken, kaldırımda yürüyen yayayı teğet geçti. Silahlı saldırı anı ve kaldırımda yürüyen yayanın yaşadığı panik anları güvenlik kamerasına yansıdı.
Olay, dün saat 18.30 sıralarında Güneşli Mahallesi'nde meydana geldi. İddiaya göre, 34 GYH 320 plakalı motosikletle caddede ilerleyen 2 kişiye, aynı istikamette seyreden hafif ticari araçtan silahla 3 el ateş edildi. Kurşunlardan biri, motosikletin arkasında oturan Yaşar G.'nin beline isabet edip yaralanmasına neden oldu. Kurşunlardan biri ise, kaldırımda yürüyen yayayı teğet geçti. Motosiklet sürücüsü, saldırgan veya saldırganlardan kaçmak için yoluna devam ederken, kaldırımda yürüyen yaya, saldırının kendisine yapıldığını düşünerek panik yaşadı. Hafif ticari araç ise olay yerinden hızla uzaklaştı.
Saldırıya uğrayan 2 kişi, motosikletle aynı caddenin kalabalık bir noktasında durarak 112 Acil Çağrı Merkezi'ne ihbarda bulundu. İhbar üzerine olay yerine gelen sağlık ekipleri, yaralı Yaşar G.yi ilk müdahalesinin ardından ambulansla hastaneye kaldırdı. Polis ekiplerinin olay yerindeki incelemelerinin ardından şüphelileri yakalamak için çalışma başlatıldı. Silahlı saldırı ve kaldırımda yürüyen yayanın yaşadığı panik anı güvenlik kamerasıyla görüntülendi.
Görüntü Dökümü:
---------------------------
(Güvenlik kamerası)
-Saldırı anı
-Yayanın panik anı
-Saldırı sonrası kaçan motosiklet ve hafif ticari araç
(Cep telefonu görüntüsü)
-Olay sonrası polis ve sağlık ekiplerinin görüntüleri
(Aktüel)
-Motosikletin durduğu yerden görüntüler
-Motosikletten görüntüler
-Polis araçlarından görüntüler
-Saldırı olan yerden görüntüler
-Genel ve detay görüntüler
===============================
7- TÜRKİYE'YE GEZMEK İÇİN GELEN MISIRLI DOKTORUN CESEDİ BAYRAMPAŞA'DA BULUNDU
Kübra SONKAYA- Fırat ALKIZ / İSTANBUL, (DHA)- BAYRAMPAŞA'da 17 Mayıs'ta ağaçlık alanda bulunan kadın cesedinin, gezmek için Türkiye'ye gelen Mısırlı Doktor Noha Mahmoud'a ait olduğu tespit edildi. Olayın aydınlatılmasını isteyen doktorun yakını Abdurrahman Kafas, "Bu cinayetin açığa kavuşması ve caninin bulunması konusunda oğlu talepte bulundu, dilekçe verdi. Şu an beklemedeyiz" dedi.
Bayrampaşa Kocatepe Metro İstasyonu yakınlarındaki ağaçlık alanda 17 Mayıs Cuma günü bulunan çıplak kadın cesedinin Mısırlı Doktor Noha Mahmoud'a ait olduğu tespit edildi. 64 yaşındaki kadın doktor, yalnız yaşadığı Mısır'ın İskenderiye şehrinden, yaklaşık 1 ay önce turist olarak Türkiye'ye geldi. Ziyaretten 3 hafta sonra annesinden haber alamayan, Dubai'de yaşayan oğlu Yehia Hassan, 24 Mayıs'ta Türkiye'ye gelerek kayıp ihbarında bulundu. Bayrampaşa'da 17 Mayıs Cuma günü bulunan kadın cesedinden alınan DNA örneğiyle, Yehia Hassan'dan alınan DNA örneği eşleşti. Adli Tıp Kurumu'ndan çıkan DNA sonucunun ardından Noha'nın cenazesi, otopsi işlemlerinden sonra oğlu Yehia Hassan'a teslim edildi. Mısırlı Doktor Noha Mahmoud'un cenazesi Kilyos Mezarlığı'nda defnedildi.
"TÜRKİYE'YE GELİŞİNDEN 3 HAFTA SONRA İRTİBAT KESİLDİ"
Olayın bir an önce aydınlatılmasını isteyen Mısırlı ailenin Türkiye'deki yakını Abdurrahman Kafas, "Kendisi bir tıp doktoru, anestezi uzmanıydı. Yaklaşık 1 ay önce Türkiye'ye turist olarak gelmişti. Oğlu kendisiyle irtibat halindeydi. Türkiye'ye gelişinden 3 hafta sonra irtibat kesildi. Telefonuna cevap vermez oldu. Whatsapp'a mesaj düşmez oldu. Telefonu kapandı. Bu şüphe üzerine oğlu Türkiye'ye geldi. Onu burada araştırırken karakola gitti ifade verdi; şikayette bulundu" dedi.
"CESET TANINMAZ HALDEYDİ"
Polis merkezine yapılan başvurudan 1 gün sonra oğlunun emniyetten arandığını belirten Kafas, "Asayişten çağırdılar, orada bir ceset gösterdiler. Ceset tabii tanınmaz bir haldeydi. DNA tespiti yapılınca bu cenazenin, annesi olduğunu yüzde 99.99 oranla tespit ettiler. Polisler, rahmetlinin cesedinin Kocatepe Metro durağının yakınında bir yeşillik alanda bulunduğunu söyledi. Şu an işlemleri yapıyoruz. Kısmet olursa cenazemizi alacağız. Defin işlemlerine başlayacağız inşallah. Tek başına gelmişti, 1 hafta sonra geri dönecekti. 6 çocuğu vardı. Burada bir kişiyle tanışmış, tahmin ediyorum o da Mısırlı ama o konu hakkında bir bilgimiz yok. Bu cinayetin açığa kavuşması ve caninin bulunması konusunda oğlu talepte bulundu, dilekçe verdi. Şu an beklemedeyiz" diye konuştu.
Görüntü Dökümü:
----------------
-Noha Mahmoud'un fotoğrafı
-Noha Mahmoud'un cenazesinden fotoğraf
-Adli Tıp Kurumu 'ndan görüntüler
-Ölen doktorun yakını Abdurrahman Kafas'ın konuşması
-Genel ve detay görüntüler
================================
8- (ÖZEL) ESENYURT'TA SİLAHLI SALDIRIDA HAYATINI KAYBEDEN MUHAMMED BURAK TATLIDEDE'NİN BABASI KONUŞTU
Vehbi DEMİR - Özcan KILIÇ / İSTANBUL, (DHA)- ESENYURT'ta, 29 yaşındaki Muhammed Burak Tatlıdede uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti, arkadaşı Alican Bakır ise yaralandı. Olayın ardından cinayet şüphelisi olarak aranan Fahrettin Ö. (28), Bursa'da yakalanarak gözaltına alındı. Oğlunu son yolculuğuna uğurlayan acılı baba Abdulbari Tatlıdede, oğlu Burak Tatlıdede'nin daha önce 3 defa daha saldırıya uğradığını belirterek, bu saldırıların 20 bin dolar haraç istendikten sonra başladığını iddia etti.
Esenyurt Koza Mahallesi 1655. Sokak'ta 26 Mayıs Pazar günü saat 16.15 sıralarında Muhammed Burak Tatlıdede (29) ve arkadaşı Alican Burak (24) silahlı saldırıya uğradı. Saldırıda yaralanan Tatlıdede ve Bakır ilk müdahalenin ardından hastaneye kaldırıldı. 29 yaşındaki Muhammed Burak Tatlıdede yapılan tüm müdahalelere rağmen kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Şüphelinin silahını çekerek Muhammed Burak Tatlıdede'ye doğru koştuğu ve silahla saldırdıktan sonra kaçtığı anlar güvenlik kamerasına yansıdı.
CİNAYET ŞÜPHELİSİ BURSA'DA YAKALANDI
Polis ekipleri çevredeki güvenlik kameralarını inceleyerek kaçan şüpheliyi yakalamak için çalışma başlattı. Yapılan çalışmalar sonucunda kimlik bilgileri tespit edilen şüpheli Fahrettin Ö. (28), polis ekiplerinin 27 Mayıs Pazartesi günü düzenlediği operasyonla Bursa'da gözaltına alındı. İstanbul'a getirilen Fahrettin Ö.'nün daha önce de 4 suç kaydı ve bir aranması olduğu tespit edildi. Emniyette işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderildi.
ŞÜPHELİNİN YAKALANDIĞI GÜN TOPRAĞA VERİLDİ
Muhammed Burak Tatlıdede'nin cenazesi, cinayet şüphelisinin yakalandığı 27 Mayıs Pazartesi günü Adli Tıp Kurumu'ndan ailesi tarafından teslim alınarak Beylikdüzü'ne getirildi. Tatlıdede'nin cenazesi, Cumhuriyet Mahallesi'nde bulunan Fatih Sultan Mehmet Camii'nde ikindi vakti kılınan cenaze namazının ardından Büyükçekmece Mezarlığı'nda toprağa verildi.
"HARAÇ İSTEDİLER 20 BİN DOLAR"
Yaşanan olayın ardından konuşan acılı baba Abdulbari Tatlıdede, "Yaklaşık 1 buçuk yıl önce, bizim Afganistanlı komşumuzdan haraç istediler 20 bin dolar. Oğlum buna karşı çıktı. Kendi ortağı olduğu için kendisi, 'Bu haracı ödeme' dedi. Onlar yan yana otururken geliyorlar. 15 kişilik grup Afganistanlıya saldırmak istiyorlar, saldırıyorlar. Oğlum müsaade etmiyor. Birkaç saat geçtikten sonra 15 kişilik ekip, silahlarıyla birlikte oğlumun bulunduğu iş yerine gidiyorlar. Oğlumu öldürmek amaçlı dükkana saldırıyorlar. Dükkana saldırdıkları vakit, ortağı beni arıyor, diyor ki 'Bir saldırı var'. Oğluma 'Dükkanı kapatın kesinlikle dışarı çıkmayın' dedim. Gittim emniyete haber verdim. Emniyet bunların ifadelerini aldı ondan sonra salıverdi" dedi.
Birkaç ay geçtikten sonra oğlunun tekrar önünün kesildiğini ve saldırıya uğradığını ifade eden Tatlıdede, "Üçüncü olayda oğlum iş yerlerinin önünden geçerken sataşıyorlar, küfrediyorlar kendisine. Oğlumun ortağı diyor ki, 'Biz işimize devam edelim'. Sonra notere gidiyorlar işlerini bitiriyorlar. Oğlum da eve gidip elbisesini değiştirmek isterken önünü kesiyorlar, 7 kişi saldırıyorlar. Oğlumu yere düşürüyorlar, ayağı kayıyor tekmeliyorlar. Birbirlerine diyorlar ki, 'İş yerinden silahları getirin'. Bu esnada oğlum gidip otomatik av tüfeğini getiriyor, iş yerine gidiyor hepsini dışarıya çıkarıyor. Gayesi öldürmek olmuş olsaydı orada hepsini öldürebilirdi. Sırf bir daha sataşmasınlar diye yere sıkıyor. Yere sıktıktan sonra güvenlik güçlerine kendisi teslim oluyor. Bir sene hapis yattı, yattıktan sonra 10 gün önce serbest bırakıldı" şeklinde konuştu.
Son saldırıyı anlatan Tatlıdede, "Sonra bir arkadaşıyla birlikte daha önce çalıştığı emlakçı dükkana gidiyor. Emlakçı dükkanında otururken yandan küfürler işitiyor hitaben kendisine, zaten kamera kayıtlarında da bunlar var. Oğlum dışarıya çıkıyor, ne için küfrediyorlar diye. Oğlumda silah yok, hiç sataşma yok, hiçbir küfür yok. Dışarıya çıkar çıkmaz zaten silah daha önceden hazırlanmış, kendisini hemen kalbine doğru yakın bir mesafeden vuruyorlar ve oğlum orada düşüp zaten kalbi duruyor. Gelen ambulans orada uğraştı hastaneye kaldırıldı. Yanındaki arkadaşı da dışarıya çıkarken onun da ayaklarına sıkıyorlar" ifadelerini kullandı.
Görüntü Dökümü:
---------------------------
(Güvenlik Kamerası)
-İkinci saldırı anına ait görüntüler
-Ölen Tatlıdede'nin fotoğrafı
(Aktüel görüntü)
-Baba Abdulbari Tatlıdede ile röportaj
(Arşiv)
-Saldırı anına ait güvenlik kamerası
-Şüphelinin emniyetten adliyeye sevk edilmesi
=============================
9- APARTMANDAKİ İNŞAAT HATASI BİTİŞİKTEKİ HAFRİYAT ÇALIŞMASI SIRASINDA ORTAYA ÇIKTI
Faruk SAVAŞ - Emir Efe BENLİOĞLU / İSTANBUL, (DHA)- BAHÇELİEVLER'de 2 yıl önce yapımı tamamlan binanın kolonlarındaki inşaat hatası, bitişikte bulunan arsadaki hafriyat çalışmaları sırasında ortaya çıktı. Zabıta ekiplerinin müdahalesiyle hafriyat çalışmaları durduruldu ve binada kapsamlı inceleme başlatıldı.
Bahçelievler Fevzi Çakmak Mahallesi Nene Hatun Sokak'ta bulunan bir arsada yeni bina yapımı için hafriyat çalışmalarına başlandı. Bir süre devam eden çalışmaların ardından arsanın bitişiğindeki binada oturanlar ise kendi binalarında bulunan inşaat hatasını tespit etti. Henüz 2 yıllık olan binanın temel kolonlarının çarpık olduğu ve üst-alt dengesinin bulunmadığı görüldü. Binada yaşayanlar Bahçelievler Belediyesi'ne durumu bildirip yardım talep etti. Bunun üzerine bölgeye teknik inceleme ekibi ve zabıta ekipleri gönderildi. Teknik ekip tarafından yapılan ön incelemede, 2 yıllık binanın inşaatı sırasında hata yapıldığı tespit edilip detaylı teknik inceleme için çalışma başlatılacağı bilgisi verildi.
"TAŞINIRKEN, YENİ OLDUĞU İÇİN SAĞLAM BİNA OLDUĞUNU SÖYLEDİLER"
Binada kiracı olarak kalan Meryem Taşoğlu, "Biz eski binamız kötü olduğu için, sonuçta büyük bir deprem olacak bunu hepimiz biliyoruz, buraya taşındık. Taşınırken de sorgulamıştım ama yeni olduğu için sağlam bir bina olduğunu söylediler bize. Yaklaşık bir buçuk yıldır burada oturuyoruz, bizden önce boştu. Bu sabah kazı esnasında yandaki temelin altında kalan kısmın aslında sorunlu olduğu ortaya çıktı. Kolonun yarısı dışta kalıyor ve bu bir sorun teşkil ediyor aslında. En ufak bir sarsıntıda bile yıkılabilme ihtimali söz konusuymuş. Bununla ilgili ev sahibimize ulaştık ama şu an kendisi bize ulaşamadı. Müteahhitle de ilgili statik projeleri almak için başvurduk ama henüz kendisine de ulaşamadık" dedi.
"BU FOTOĞRAFIN ARDINDAN HERKES TAŞINMAYI DÜŞÜNDÜ"
Binalarındaki sorunu hafriyat ekipleri sayesinde fark ettiklerini ifade eden Taşoğlu, "Sabah kendilerine de söyledim, bizim için bir tehlike oluşturuyorsa durmalarını istedim ama etmediğini söylediler ve devam ettiler çalışmaya. Aslında onların da bir suçu yok, kendi işlerini yapıyorlar ve bu sorunu ortaya çıkaranlar da onlar. Bu yapılış aşamasında altta kalan kısım çapraz bir şekilde gelmiş, düz gelmesi gerekiyormuş. Bunu yapan kalfa sorunlu yapmış ve inşaat firması da denetlemediği için böyle bir sorun ortaya çıkmış. Şu an 7 aile yaşıyor, çoğunda çocuklu aileler de var. En üst katında biz yaşıyoruz, orası tek daire üzerine. Bu fotoğraf Whatsapp grubuna atıldıktan sonra herkes taşınmayı düşündü. Bununla ilgili toplantı yapmaya karar verdiler" diye konuştu.
Görüntü Dökümü
--------------------
-Hafriyat çalışmalarından detaylar
-Binadaki sorunlu alandan detaylar
-Zabıta ekiplerinden detaylar
-Teknik inceleme ekibinden detaylar
-Bina sakini Meryem Taşoğlu'nun konuşması
============================
10- (ÖZEL) AVCILAR'DA SAHTE İLAÇ OPERASYONU: 1 GÖZALTI
İhsan DÖRKARDEŞ/İSTANBUL, (DHA)- AVCILAR'daki bir yatak imalathanesinde piyasa değeri 3 milyon 500 bin lira olduğu değerlendirilen 68 koli sahte ilaç ele geçirildi. Sahte ilaçlara el konulurken, 1 kişi gözaltına alındı.
Avcılar Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, Mustafa Kemal Paşa Mahallesi’ndeki bir iş yerini denetledi. İş yerindeki deponun izinsiz kullanıldığını belirleyen zabıta ekipleri, üst katta bulunan yatak imalathanesini de kontrol etti. Denetimler sırasında ekiplerin dikkatini üst üste konulan koliler çekti. Kolileri açan ekipler, içerisinde sahte cinsel içerikli ilaçların bulunduğunu tespit etti. Bunun üzerine Avcılar Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü ile Avcılar Emniyet Müdürlüğü’ne bilgi verildi.Olay yerine sevk edilen polis ekipleri, yabancı uyruklu işçiyi ifadesini almak üzere polis merkezine götürdü. Savcılıktan alınan izinin ardından Tarım Orman Müdürlüğü görevlileri, piyasa değeri 3 milyon 500 bin lira olduğu değerlendirilen 8 bine yakın sahte cinsel içerikli ilaca incelenmek üzere el koydu. İş yeri mühürlenirken, içerisinde sahte ilaç bulunan koliler Avcılar Belediyesi'ne ait bir araçla polis merkezine götürüldü. Konuyla ilgili 1 kişi gözaltına alındı.
Görüntü Dökümü:
-------
-İş yerindeki yataklardan görüntü
-İş yerindeki koliler
-El konulan ilaçlardan görüntü
-Zabıta ve polis ekiplerinden görüntü
-Tarım Orman Müdürlüğü görevlilerinin ilaçları incelemesi
-Kolilerin kamyona taşınması
-Polis ve zabıta araçlarından görüntü
-Genel ve detay görüntüler