DHA İSTANBUL BÜLTENİ- 3
DHA İSTANBUL BÜLTENİ- 3
1- CUMURBAŞKANI ERDOĞAN, NATO GENEL SEKRETERİ RUTTE İLE TELEFONDA GÖRÜŞTÜ
Tuğçe SEZER ODABAŞI/İSTANBUL,(DHA)- CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, görüşmede bölgesel ve küresel konular ile NATO'yu ilgilendiren meseleler ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran'a yönelik müdahaleyle başlayan sürecin, bir jeostratejik açmaza sürüklendiğini, uluslararası camianın bu savaşı sona erdirmek için çabalarını artırması gerektiğini kaydetti. Cumhurbaşkan Erdoğan, NATO'nun Türkiye'nin hava savunmasına sağladığı desteğe işaretle, bu süreçteki dayanışmanın ittifakın caydırıcılığını bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti. Erdoğan, Ukrayna-Rusya savaşının barışla neticelenmesine yönelik gayretlerimizi sürdürdüğümüzü ifade etti.
Görüşmede, NATO'nun 77'nci kuruluş yıl dönümünü kutlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 7-8 Temmuz 2026 tarihlerinde düzenlenecek NATO Ankara Zirvesi'nde, İttifak'ı gelecekteki sınamalara karşı daha dayanıklı ve etkin kılacak kararların alınmasını temenni ettiğimizi vurguladı. (DHA)
===============================
2- UKRAYNA DEVLET BAŞKANI ZELENSKİY İSTANBUL'A GELDİ
İSTANBUL (DHA) Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapılacak görüşme için İstanbul’a geldi.
İletişim Başkanı Burhanettin Duran sanal medyadan yaptığı açıklamada "Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, 4 Nisan 2026 tarihinde ülkemize bir çalışma ziyareti gerçekleştirecektir.
İstanbul’da gerçekleştirilecek görüşmelerde, Ukrayna’yla ikili gündemimizdeki konular ile bölgesel gelişmelerin yanı sıra İstanbul Süreci başta olmak üzere ateşkesin tesisi ve kalıcı çözüme yönelik çabaların ele alınması öngörülmektedir" ifadeleri yer aldı.
Görüntü Dökümü:
-----------------
-Zelenskiy'nin görüntüsü
-Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın karşılaması
===========================
3- BAHÇELİEVLER'DE 3 ÇOCUK ANNESİ YONCA OTEL ODASINDA BIÇAKLANARAK ÖLDÜRÜLDÜ; 3 GÖZALTI / Ek bilgiyle ve görüntü
Mehmet Kaan KURT - Vehbi DEMİR- Özgür EREN / İSTANBUL, (DHA)- BAHÇELİEVLER'de 3 çocuk annesi Yonca Kölge (28) otel odasında bıçaklanmış halde ölü bulundu. Yonca Kölge'yi 3 yıl önce boşandığı ve açık cezaevinden izne çıkan Salih B.'nin arayıp barışmak için otele çağırdığı, yaşanan tartışmanın ardından ise bıçaklayıp kaçtığı öne sürüldü. Polis ekiplerinin çalışmasıyla Salih B.'nin de aralarında olduğu 3 şüpheli gözaltına alındı.
Olay, dün saat 19.25 sıralarında Şirinevler Mahallesi'ndeki bir otelde meydana geldi. İddiaya göre, saat 13.30 sıralarında otele beraber giriş yapan Salih B. İle Yonca Kölge resepsiyondaki işlemlerin ardından 305 numaralı odaya çıktı. Daha sonra Salih B. saat 17.55 sıralarında otelden tek başına ayrıldı.
YAKINI İHBARDA BULUNDU
Diğer yandan Yonca Kölge'den birkaç saattir haber alamayan bir yakını, polis ekiplerine ihbarda bulundu. Konuya ilişkin çalışma başlatan ekipler Kölge'nin Bahçelievler'de kaldığı oteli tespit etti. Bunun üzerine olay yerine gelen polis ve sağlık ekipleri otel odasında Yonca Kölge'nin cesedini buldu. Odada çalışma gerçekleştiren olay yeri inceleme ekipleri, Kölge'nin bıçaklandığını tespit etti. Ekiplerin çalışmalarının ardından, Kölge'nin cenazesi otopsi işlemleri için Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı. Bugün işlemleri tamamlanan kadının cenazesi abisi ve kardeşine teslim edildi.
Kölge’nin cenazesi yarın öğlen namazı sonrası İstanbul’da toprağa verileceği öğrenildi.
4 SAAT 25 DAKİKA ODADA KALDI SONRA KAÇTI
Yonca Kölge ile birlikte otele giriş yapan ve yaklaşık 4 saat 25 dakika sonra otelden tek başına çıkış yapan Yonca'nın 3 yıl önce boşandığı Salih B. olduğu ortaya çıktı. 'Kasten yaralama' ve 'Hırsızlık'tan çok sayıda suç kaydı olduğu öğrenilen Salih B.'nin açık cezaevinden izne çıktığı ve Yonca'yı barışmak için otele çağırdığı öne sürüldü. Burada çıkan tartışmanın ardından ise Salih B. Yonca'yı bıçaklayıp kaçtığı belirtildi.
3 GÖZALTI
Polis ekipleri, Salih B.'nin de aralarında olduğu 3 şüpheliyi gözaltına alındı. (DHA)
===============================
4- BAKAN KURUM YENİ KENTSEL DÖNÜŞÜM KREDİSİNİN DETAYLARINI PAYLAŞTI
İSTANBUL (DHA) Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sanal medya hesabından yaptığı paylaşımda İstanbul'da riskli binaların dönüşümü için sağlanan yenik kentsel dönüşüm projesinin detaylarına ilişkin paylaşım yaptı.
Kentsel dönüşümle ev ve iş yerlerini yenilemek isteyen İstanbullular, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonunda, Dünya Bankası finansmanıyla yürütülen 'İklim ve Afetlere Dayanıklı Şehirler Projesi' İADŞP kapsamında 3 milyon TL'ye varan kentsel dönüşüm kredisinden faydalanabilecek. Proje kapsamında İstanbul'da Dünya Bankası aracılığıyla ilk yıl ödemesiz, 180 ay vade, 0,69 faiz oranıyla, 3 milyon TL'ye kadar kredi finansmanı sunulacak. Bakan Kurum'un paylaşımında yer alan bilgilerin detayları şöyle:
BAZI GRUPLARA FAİZ İNDİRİMLERİ DE YAPILACAK
1'inci Kategori T.C. sınırları dahilinde, kendisi ve hanehalkı bireyleri üzerinde Riskli Yapıdaki bağımsız birim haricinde tapuda kayıtlı başkaca konut bulunmayan malikler
2'nci Kategori Orta ve düşük gelirli (hane geliri belirli bir eşiğin altında olanlar)
3'üncü Kategori Şehit aileleri, harp ve vazife malulleri ile dul ve yetimleri, emekliler, en az yüzde 40 oranında engelli vatandaşlar veya hanehalkı reisinin bu bireylere bakmakla yükümlü olduğu haneler, hanehalkı reisi kadın olan haneler
4. Kategori A sınıfı Enerji Kimlik Belgesine sahip binalar için yıllık %0,50 B sınıfı Enerji Kimlik Belgesine sahip binalar için yıllık %0,25 oranında faiz indirimi yapılacak. Örneğin 4 kategoriyi birden karşılayan vatandaşlar (0,25 + 0,25 + 0,25 + (A sınıfı) 0,50= yıllık 1,25 oranına varan indirimden faydalanabilecek.
KREDİ ŞARTLARI NELER?
-Açık, devam eden icra kaydı olmamalı
-Açık, devam eden takip kaydı olmamalı
-Açık, devam eden haciz kaydı olmamalı
-Kredinin aylık taksit ödeme tutarının belgelendirilmiş hane halkı aylık gelire oranı %70 aşmamalı.
NASIL BAŞVURU YAPARIM?
1- SÖZLEŞME
Gerçek kişi riskli yapı malikleri, dönüşüm için Bakanlığın ŞANTİYE-M sistemine kayıtlı lisanslı müteahhitlerle anlaşır. Tüm yetki belgelerinin sisteme yüklenmesi gerekir. Müteahhit, projeden yararlanabilmek için istenen şartlara uyacağını, malikler ile yapacağını sözleşmeye ek taahhütname olarak ekler.
2- MÜTEAHHİT BAŞVURUSU
Yapım ruhsatını alan müteahhit, e-Devlet üzerinden ARAAD (AFDİS) sistemine giriş yaparak proje bilgi ve belgelerini sisteme yükler, projeyi kaydeder ve Başkanlık onayına gönderir.
3-VATANDAŞ BAŞVURUSU
Müteahhit başvurusunun Başkanlık tarafından onaylanmasının ardından, hak sahipleri e-Devlet üzerinden ARAAD (AFDİS) sistemine giriş yaparak ön başvurularını tamamlar. Ardından gerekli evraklarla birlikte protokol imzalanan banka şubesine fiziki başvuruda bulunurlar. (DHA)
===========================
5- FATİH'TE ARKEOLOJİK SİT ALANINDA DEFİNE ARAYANLARA SUÇÜSTÜ: 3 GÖZALTI
Emre KURT/İSTANBUL, (DHA) - FATİH'te arkeolojik sit alanındaki 2 katlı ahşap binada define bulmak için kazı yapan şüpheliler suçüstü yakalandı. 3 şüpheli gözaltına alındı.
Cerrahpaşa'da 31 Mart'ta 3. derece arkeolojik sit alanı içerisinde bulunan 2 katlı ahşap bir binada izinsiz kazı yapıldığı tespit edildi. Bunun üzerine harekete geçen ekipler, binaya düzenledikleri operasyonda define arayan 3 şüpheliyi suçüstü yakaladı. Binada yapılan aramalarda, 5,5 metre derinliğinde kaçak kazı alanı belirlendi. Kazıda kullanılan çok sayıda alet ve ekipmana el konuldu. Şüphelilere 'Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na Muhalefet' suçundan işlem yapıldı. Gözaltına alınan şüpheliler çıkarıldığı mahkemece serbest bırakıldı.
'DIŞARIDAN KİLİT AÇILIYOR VE İÇERİDEKİLER DIŞARI ÇIKIYOR'
Çevrede bulunan bir işletmede çalışan Nimet ablak, "Geliyorlar, kapıyı açıyorlar. İçeride çalışma yapılırken kapı kilidi üzerinde duruyor. İçeride kazı yapıyorlar. Sonra dışarıdan kilit açılıyor ve içeridekiler dışarı çıkıyor. Bu şekilde gidip geliyorlar. Polis başarılı olmuş hepsini suçüstünde yakalamış. İçeride 3 kişi yakaladılar" dedi.
EV SAHİBİ YAPTIRDI İDDİASI
Ev sahibinin kapıyı açtığını iddia eden Ablak, "Geliyor, kapının kilidini açıyor içeriye adamları alıyor. Sonra kilidi kapatıp açıyor"
Görüntü Dökümü:
--------------------
Cep Telefonu
-Kazı yapılan alanın görüntüsü
-Polis ekiplerinin düzenlediği operasyondan görüntüler
-Polis ekiplerinin suçüstü görüntüsü
-Şüphelilerin kuyudan çıkışı
Aktüel
-Kazının gerçekleştiği ahşap binadan detay
-Çevre sakini ile röportaj
-Genel ve detaylar
===============================
6- FATİH'TEKİ KURYE CİNAYETİNE İLİŞKİN YENİ GÖRÜNTÜLER ORTAYA ÇIKTI
Ali AKSOYER/İSTANBUL(DHA)FATİH'te bir lojistik firmasında kurye olarak çalışan Arif İsmailov'u sokak ortasında tabancayla vurarak öldürdükten sonra yurt dışına çıkmaya çalışırken Edirne'de yakalanan 3 şüpheli adliyeye sevk edildi. Olayın alacak verecek meselesi yüzünden meydana geldiği tespit edildi. Şüphelilerin olaydan sonra bir taksiye binerek kaçtıkları anların güvenlik kamera görüntüleri ortaya çıktı.
Fatih, Kemal Paşa mahallesinde 31 Mart 2026 tarihinde saat 17.00 sıralarında meydana gelen olayda yabancı uyruklu Arif İsmailov, sokak ortasında uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürüldü. Saldırganlar olaydan sonra kaçarlarken cinayet anının güvenlik kamera görüntüleri ortaya çıkmıştı. Cinayet Büro Amirliği ekiplerinin takibi sonucu olay yerinden yaya olarak kaçan şüphelilerin bir taksiye bindikleri ardından anlaştıkları bir göçmen kaçakçısı aracılığıla yurt dışına kaçmaya çalıştıkları tespit edilmişti. Şüpheliler Edirne'de yakalanarak İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü'nde sorguya alındı.
Yapılan çalışmalarda, olayın bir alacak verecek meselesi yüzünden meydana geldiği tespit edildi. Poliste işlemleri tamamlanan şüpheliler adliyeye sevk edilirken, olayla ilgili soruşturmanın çok yönlü sürdüğü öğrenildi. Öte yandan şüphelilerin olaydan sonra bir taksiye binerek kaçtıkları anların güvenlik kamera görüntüleri ortaya çıktı.
Görüntü Dökümü:
---------------------------
-Şüphelilerin adliyeye sevki
-Şüphelilerin olaydan sonra bir taksiye binerek kaçtıkları anlar
===============================
7- MALTEPE'DE UYUŞTURUCU MADDE TİCARETİ YAPAN ŞÜPHELİ YAKALANDI
İsa ALMAÇAYIR / İSTANBUL, (DHA)- MALTEPE'de uyuşturucu ticareti yapıldığı ihbarı üzerine iki ev ve bir araca düzenlenen operasyonda bir kişi gözaltına alındı.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Maltepe'de iki evde ve araçta uyuşturucu ticareti yapıldığı yönünde ihbar aldı. Ekipler dün belirlenen adreslere ve araca operasyon düzenledi. Adreslerde yapılan aramalarda 93 bin 100 adet extacy, bir kilo 430 gram kokain, 22 gram marihuana, hassas terazi, 50 fişek ele geçirildi. Yakalanan şüpheliler gözaltına alınarak emniyete götürüldü.
Görüntü Dökümü:
-------------------
-Ekiplerin baskın yapması
===========================
8- BEYKOZ VE ÇEKMEKÖY'DE UYUŞTURUCU OPERASYONU: 11 GÖZALTI
Mert ORDU/İSTANBUL,(DHA)- BEYKOZ ve Çekmeköy'de uyuşturucu satırıcılarına yönelik operasyonda 11 şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilerden 4'ü çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün, uyuşturucu satıcılarına yönelik yürüttüğü soruşturma kapsamında Beykoz Asayiş Büro Amirliği ekiplerince çalışma başlatıldı. Yapılan teknik ve fiziki takipte, şüphelilerin uyuşturucu ticareti yaptığı adresler tek tek belirlendi. Elde edilen bilgiler doğrultusunda 2 Nisan'da Beykoz ve Çekmeköy'de 9 ev ile 1 iş yerine, özel harekat polislerinin de katılımıyla eş zamanlı baskın düzenlendi. Narkotik dedektör köpeklerinin de kullanıldığı operasyonlarda 11 şüpheli yakalanarak gözaltına alındı. Evlerde yapılan aramalarda 678 gram marihuana, 14 gram tütünle karışık uyuşturucu madde, 5,91 gram taş kokain, 2 hassas terazi, 1 av tüfeği ile 2 fişek ele geçirildi. Ayrıca 574 bin 400 TL ile birlikte 5 bin 172 dolar, 340 euro, 40 pound ve 5 leyi bulundu.
İŞ YERİ MÜHÜRLENDİ
Operasyon kapsamında işlem yapılan iş yeri ise belediye ekiplerince mühürlenerek faaliyetine son verildi. Emniyetteki işlemlerinin ardından 3 Nisan Cuma günü adliyeye sevk edilen şüphelilerden 6'sı serbest bırakıldı, 1'i hakkında adli kontrol hükümleri uygulandı. 4 şüpheli ise çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. (DHA)
Görüntü Dökümü
---------------
- Operasyondan görüntüler
- Ele geçirilenler
- Şüphelilerin emniyetteki görüntüsü