Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Mersin Kültür Yolu Festivali’nde 6'ncı gün coşkusu

Mersin Kültür Yolu Festivali’nde 6'ncı gün coşkusu

ABONE OL
DHA

Koray ÜNLÜ/MERSİN (DHA) – MERSİN Kültür Yolu Festivali’nin 6'ncı gününde düzenlenen konserler, geleneksel el sanatları atölyeleri ve çocuk etkinlikleri sanatseverlerden yoğun ilgi gördü. Festival programında müzikten dokuma sanatına, sergilerden çocuk atölyelerine uzanan etkinlikler, Mersin’de kültür ve sanatı her yaş grubuyla buluşturdu.

Mersin Kültür Yolu Festivali kapsamında düzenlenen konser programları, müzikseverlerden yoğun ilgi gördü. Geleneksel müzik unsurlarını senfonik yorumlarla bir araya getiren 'Müzik Atlası' ile klasik müzikten Napoliten ezgilere uzanan repertuvarıyla dikkat çeken 'Akdeniz’de Bahar' konserleri, festivalin müzik programında öne çıkan etkinlikler arasında yer aldı. Mersin Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen 'Müzik Atlası' konserinde, uluslararası başarılarıyla tanınan şef Ahmet Baran yönetiminde Mersin Devlet Klasik Türk Müziği Korosu ile Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası aynı sahneyi paylaştı. Koronun solistlerinin de eşlik ettiği konserde, geleneksel ezgiler senfonik düzenlemelerle yeniden yorumlandı. Eski ile çağdaş tınıların bir araya geldiği performans, izleyicilerden büyük beğeni aldı. Festival kapsamında gerçekleştirilen 'Akdeniz’de Bahar' konseri ise Deniz Müzesi’nde sanatseverlerle buluştu. Piyanoda Tuğçe Göksal, soprano Serin Saybaşlı, alto Ayşe Pınar Balay ve tenor Erhan Kaya’nın sahne aldığı konser programında, klasik müzikten tango eserlerine, Napoliten ezgilerden Türk müziğinin seçkin örneklerine uzanan repertuvar seslendirildi. Yaylı kuartet eşliğinde gerçekleştirilen performanslarda solo yorumlar ve düetler de müzikseverlerden yoğun alkış aldı.

MERSİN’DE EL EMEĞİ SANATA DÖNÜŞTÜ

Renkli ipliklerin ahşap tezgahlarda şekillendiği, ince el işçiliğinin geleneksel motiflerle buluştuğu atölyeler, Mersin Kültür Yolu Festivali kapsamında ziyaretçileri kültürel bir yolculuğa çıkardı. Mersin Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde düzenlenen Bez Dokuma Atölyesi’nde katılımcılar, geleneksel dokuma tekniklerini uygulamalı olarak deneyimleme fırsatı bulurken; farklı renklerdeki ipliklerle hazırlanan çalışmalar ilgiyle takip edildi. Usta eğitmenler eşliğinde gerçekleştirilen atölyede, dokuma sanatının geçmişten günümüze uzanan kültürel mirası da katılımcılarla paylaşıldı. Festival kapsamında gerçekleştirilen İğne Oyası Atölyesi’nde ise geleneksel Türk el sanatlarının zarif örneklerinden biri olan iğne oyası sanatı tanıtıldı. Katılımcılar, farklı motiflerin hazırlanış süreçlerini yakından gözlemleyerek uygulamalı çalışmalar gerçekleştirdi. El emeğiyle hazırlanan renkli oyalar ve geleneksel motifler, atölye boyunca sanatseverlerden yoğun ilgi gördü. Geçmişin izlerini taşıyan eserlerle aynı atmosferi paylaşan çocuklar, Mersin Kültür Yolu Festivali kapsamında düzenlenen etkinliklerde hem eğlendi hem öğrendi. Mersin Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde gerçekleştirilen Çocuk Bez Dokuma Atölyesi’nde minik katılımcılar, geleneksel dokuma sanatını uygulamalı çalışmalarla yakından tanıdı. Renkli ipliklerle kendi desenlerini oluşturan çocuklar, üretim süreçlerini keşfederken el becerilerini geliştiren keyifli anlar yaşadı.

Mersin Arkeoloji Müzesi uzmanları rehberliğinde gerçekleştirilen 'Kültür Koruyucuları' etkinliğinde ise öğrenciler, tarihi eserleri yakından inceleyerek Anadolu uygarlıkları hakkında bilgi edindi. Rehberli müze gezisinin ardından düzenlenen uygulamalı atölye çalışmalarında çocuklar, tarihi süreçleri yaşayarak öğrenme fırsatı buldu. (DHA)

FOTOĞRAFLI

© Copyright 2026

DHA