Ordu’da sağlıkta elektronik dönüşüm başladı
Ordu’da sağlıkta elektronik dönüşüm başladı
Emrah GEMİCİOĞLU/ORDU, (DHA)-SAĞLIK Bakanlığı’nın Mayıs 2025’te yürürlüğe giren yönetmeliğiyle sağlıkta elektronik dönüşüm Ordu’da başladı. Ordu Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ali Yılmaz, hastane tarafından başlatılan yeni uygulamalar ile birlikte hasta ve hasta yakınlarına kolaylık sağladığını belirtti.
Ordu Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Başhekim Ali Yılmaz, makamında düzenlediği basın toplantısında, Mayıs ayından itibaren hastanede başlatılan E-Heyet, E-Rapor, E-Muayene ile İlaç Rapor Poliklinik hakkında yürütülen çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. Yeni uygulamaların başlatıldığını belirten Yılmaz, “Hastanemizde sağlık müdürlüğümüz, evde sağlık birimimiz ve hastanemiz tarafından bir takım yeni uygulamalar başlatıldı, aktif olarak kullanılan bir takım uygulamalar var. Dört ayrı uygulamayı hastanemizle işleyişe geçirdik. Birincisi E-Heyet dediğimiz bir uygulamamız var artık. Mağlubiyet, maaş gibi sağlık raporları yenilenmesi gereken hastalar özellikle yatağa bağlı hastaneye gelmekte fiziki olarak zorluk çeken hastaların heyetlerin yenilenmesi ile ilgili ki önceden bu hastalar sedye ile tekerlekli sandalye ile hastaneye gelip heyette dolaşmak bu fiziki ortamlarda bu işleri yapmakta zorlanıyorlardı. Şöyle bir şey yapıyoruz; bir hekimimiz hastanın evine gidiyor heyete fiziki olarak E-Nabız üzerinden kayıtlı bir şekilde bağlanıyor. Bu hekimimiz heyetteki hekimlerle hasta arasında tıbbi ve hukuki bağı kurmuş oluyor. Hastanın heyet işlemlerini, hasta hastaneye gelmeden bu zorluğu bu fiziki olarak bu zorluğu çekmeden evde yapmış oluyor ve bu şekilde raporunu yenilemiş oluyoruz. Bu hastalarımız için büyük bir kolaylık. Buradaki işleyişin akışının devam etmesi ve diğer hastalarımız için büyük bir kolaylık olmuş oldu” dedi.
‘İLAÇ RAPOR POLİKLİNİĞİ İLE HASTALARIMIZA KOLAYLIK SAĞLIYORUZ’
Sağlık Bakanlığı’nın Kovid-19 salgını döneminde yaklaşık 8 milyon hastanın ilaç raporlarını ötelediğini belirten Yılmaz, “Artık bu süreç geride kaldı. Bu ilaç raporlarının ki 8 milyonun Ordu’da yaklaşık 100 bin kişi olduğunu tahmin ediyoruz. Bu ilaç raporlarının gözden geçirilmesi, değerlendirilmesiyle ilgili bir çalışma başlatıldı. Bu, fiziki olarak mevcut hastanelerin işleyişinde bir takım hastaları açısından da işleyiş açısına bir yük getirdi. Buna da şöyle bir çözüm bulduk; biz hastalarımıza MHRS üzerinden ‘ilaç rapor polikliniği’ diye bir rapor polikliniği tanımladık. Hastalarımız raporlarını yenilemek istediklerinde o polikliniğe geldiklerinde diğer hekimlerle arasındaki koordinasyonu sağlayan hastayı dolaştırmadan, o ilaçların raporlarını yenileyecek bir hekim polikliniği tanımladık. Buna ‘ilaç rapor polikliniği’ diyoruz ve MHRS’den randevu alabiliyorlar, yoğunluk çok fazla değil. Bu işleyişi neden yaptık? Bizim insanlarımız yaşlı, köyden kentten geliyor. Yaklaşık bir hastanın 4-5 hekimden raporu olabiliyor. Hasta bir tanesi için geldiğinde diğerleri için dolaşamıyor. Dolaşmakta fizik olarak zorluk çekiyor. Bir ilacın raporuyla diğer ilacın raporunu denk getiremiyor. Biz bunu bir hekim üzerinden, bir poliklinik üzerinden birleştirdik. Hasta tek poliklinikle bütün rapor işlerini hallediyor. Tıbbi olarak da görmesi gerekiyorsa ki; bizim hekimimiz diğer hekimle irtibat kuruyor. Bunun için hekimlere bilgilendirildi. O hastalar bekletilmeden ilaçları ve muayeneleri yapılıyor. Üçüncü husus, devletin kontrole tabi ve bazı yeşil reçete gibi ya da kontrole daha sıkı olması gereken ilaçlarımız var. Ama hastalar bu ilaçları kullanıyorlar. Fakat hastalar hastaneye gelecek durumda olmayabiliyorlar, yatalak olabiliyorlar, gelemeyebiliyorlar. Burada da evde sağlık ekibimiz hastane ekibimizle beraber hastanın evine gidiyor. İlgili branş hangi branşsa ona E-Nabız üzerinden bağlanıyor. Hastanın reçetesini düzenliyor, hastayı muayene ediyor, ilgili hekim ile hastayı görüşüyor, E-Reçete dediğimiz sistem üzerinden de ilacı düzenleniyor ve aynı ilacın raporunu da ilgili hekim tarafından çıkarılmasını sağlıyor" diye konuştu.
'FİZİKİ ZORLUK ÇEKEN HASTAMIZ ÇOK'
"Dördüncü husus ise hastanın herhangi bir raporu ihtiyacı yok" diyen Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: "Hastanın ilaçlarının raporlarıyla ilgili sıkıntısı yok, ilaçlarını da bir şekilde yazdırıyor. Ama burası coğrafyası biraz farklı bir bölge. Uzakta olan, köylerde olan yaşlı hastalarımız gelmekte fiziki olarak zorluk çeken hastalarımız çok. Bunlar için de yaklaşık 11 branşta uzaktan hasta muayenesi işlemini başlattık. Yine bizim arkadaşlarımız, ekip hastaya gittiğinde hastanın taleplerine göre yaklaşık 11 branşta bizim bu polikliniklerdeki hekimlerimizin sistemi ile E-Nabız üzerinden bağlanarak, hastayı konsülte edebiliyor. İlgili branş üzerinden gelmesi gerekiyorsa getiriyor, gelmeden yapılması gereken bir şeyler varsa hekim üzerinden konsültasyon yapıp, hastaya zahmet vermeden evinde 11 branşın işini çözebiliyoruz, bu da hastalarımız için çok büyük bir kolaylık oldu." (DHA)
FOTOĞRAFLI