Son dakika bakteri haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan bakteri gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan bakteri haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 929 bakteri haberi bulunmuştur.
Uzmandan çorba otomatları için 'bakım ve temizlik' uyarısıDışarıda tüketilen besinler konusunda vatandaşları uyaran uzmanlar, çorba otomatlarının da gerekli temizlik ve güvenlik sağlanmadığı takdirde riskli olabileceğine dikkat çekiyor. Gıda Güvenliği Denetim Uzmanı ve Gıda Mühendisi Nurten Sırma, çorba otomatlarında yapılan temizlik ve bakım eksiklerinin ciddi sağlık riskleri oluşturduğunu belirterek, "Çorba otomatlarının sıcaklık kontrolünü yapacaklar ve bütün otomatların doğru temizliği yapılacak, kalıntı kalmayacak. Dışarıda bir yemekhaneden çorba alın çorbanın altında bir ısıtıcı hazne vardır, her zaman o çorbayı sıcak tutar ve bu riski azaltır ama şimdi otomatlarda o sıcaklık dengede tutulmuyorsa, sıcaklık riskli aralığa düşüyorsa, dolayısıyla o tehlikeli aralık üremeye sebebiyet verecek" dedi.
Uzmandan çorba otomatları için 'bakım ve temizlik' uyarısıDIŞARIDA tüketilen besinler konusunda vatandaşları uyaran uzmanlar, çorba otomatlarının da gerekli temizlik ve güvenlik sağlanmadığı takdirde riskli olabileceğine dikkat çekiyor. Gıda Güvenliği Denetim Uzmanı ve Gıda Mühendisi Nurten Sırma, çorba otomatlarında yapılan temizlik ve bakım eksiklerinin ciddi sağlık riskleri oluşturduğunu belirterek, "Çorba otomatlarının sıcaklık kontrolünü yapacaklar ve bütün otomatların doğru temizliği yapılacak, kalıntı kalmayacak. Dışarıda bir yemekhaneden çorba alın çorbanın altında bir ısıtıcı hazne vardır, her zaman o çorbayı sıcak tutar ve bu riski azaltır ama şimdi otomatlarda o sıcaklık dengede tutulmuyorsa, sıcaklık riskli aralığa düşüyorsa, dolayısıyla o tehlikeli aralık üremeye sebebiyet verecek" dedi.
‘Gıda zehirlenmesi tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunudur’Gıda zehirlenmesinin her yıl dünya genelinde 420 binden fazla ölüme yol açtığını belirten İstanbul Esenyurt Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Emin Güneş, “Gıda zehirlenmesi tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunudur. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl 420 binden fazla insan gıda zehirlenmesi nedeniyle hayatını kaybediyor ve ölümlerin üçte biri 5 yaş altı çocuklarda görülüyor. Kreşler, okullar, yemekhaneler ve restoranlar gibi toplu tüketim alanlarında vakaların daha sık görülmesinin nedeni, aynı ürünün çok sayıda kişiye verilmesi ve hijyen eksiklikleridir” dedi.
‘Gıda zehirlenmesi tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunudur’Gıda zehirlenmesinin her yıl dünya genelinde 420 binden fazla ölüme yol açtığını belirten İstanbul Esenyurt Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Emin Güneş, “Gıda zehirlenmesi tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunudur. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl 420 binden fazla insan gıda zehirlenmesi nedeniyle hayatını kaybediyor ve ölümlerin üçte biri 5 yaş altı çocuklarda görülüyor. Kreşler, okullar, yemekhaneler ve restoranlar gibi toplu tüketim alanlarında vakaların daha sık görülmesinin nedeni, aynı ürünün çok sayıda kişiye verilmesi ve hijyen eksiklikleridir” dedi.
Gıda Mühendisi Sırma: Uygun olmayan sıcaklıkta muhafaza edilen gıdalar bakteri üretirOrtaköy'de bir restoranda yedikleri yemeğin ardından gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırılan aileden anne ve 2 çocuk hayatını kaybetti. Ailenin yemek yediği öne sürülen restoran mühürlenirken, yiyecek aldıkları belirlenen 3 işletmeye yönelik de işlem yapıldı. Bunun üzerine tüketilen sokak yiyeceklerine ilişkin konuşan Gıda Mühendisi Nurten Sırma, "Ortam sıcaklığı dediğimiz 5 ile 60 derece arasındaki sıcaklık aralığı riskli bir aralıktır. Sokakta satılan gıdalar bu riskli aralıkta uzun süre toz toprağın altında, güneş ışığının altında, uygun olmayan sıcaklıkta muhafaza edilen gıdalar da zararlı, hastalık yapan bakteriler üretir. Onlar da üremekle kalmaz oraya toksin bırakır. Zehirlenmek için sebepler artıyor" dedi.
'Aşı olanlarda zatürreye bağlı ölüm riski yüzde 80 daha az'İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Toraks Derneği Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Oğuz Kılınç, "Zatürre tedavi edilse bile risk grubundaki bazı hastalarda ölüme yol açabiliyor. Ancak aşı ile önlenebilir bir hastalık. Aşı olanlarda zatürreye bağlı ölüm riski yüzde 80 daha az görülüyor" dedi.
8 yıllık çalışma ile giyilebilir kanamayı azaltan özel kumaş geliştirdiBolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nden Prof. Dr. Akif Hakan Kurt, 8 yıldır üzerinde çalıştığı proje kapsamında kanamayı yavaşlatan, yara iyileşmesini hızlandıran ve bakterileri öldürme özellikli teknik kumaş geliştirdi. Özellikle asker ve polisler için özel bir ürün geliştirdiklerini belirten Prof. Dr. Kurt, "Özellikle omuz ve kasık bölgesindeki yaralanmalarda askerlerimiz ve polisimiz şehit oluyor. Ve bu yüzden dolayı da biz bu kendi üzerinde olan kıyafetiyle kendi kanamasını yavaşlatmış olacak ve hastaneye yetişme şansı olacak" dedi.
8 yıllık çalışma ile giyilebilir kanamayı azaltan özel kumaş geliştirdiBolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nden Prof. Dr. Akif Hakan Kurt, 8 yıldır üzerinde çalıştığı proje kapsamında kanamayı yavaşlatan, yara iyileşmesini hızlandıran ve bakterileri öldürme özellikli teknik kumaş geliştirdi. Özellikle asker ve polisler için özel bir ürün geliştirdiklerini belirten Prof. Dr. Kurt, "Özellikle omuz ve kasık bölgesindeki yaralanmalarda askerlerimiz ve polisimiz şehit oluyor. Ve bu yüzden dolayı da biz bu kendi üzerinde olan kıyafetiyle kendi kanamasını yavaşlatmış olacak ve hastaneye yetişme şansı olacak" dedi.
Sivas'ta kedi AIDS'ine rastlandı, uzmanı 'kontrol' uyarısı yaptıTürkiye'de son dönemlerde ortaya çıkan ve kesin bir tedavisi bulunmayan 'Kedi AIDS'i, Sivas'ta Kasım isimli yavruda görüldü. Kediyi tedavi eden uzman veteriner İbrahim Özmen, "FIV, insanda bulunan HIV virüsü gibi tedavisi olmayan bir hastalıktır. Uzun süre belirti göstermeyebilir ama çoğunlukla bulaşıcıdır. Hayvanların düzenli kontrollerin yapılmasında fayda var" dedi.
Prof. Dr. Özlü'den 'kahverengi kokarca'ya temas uyarısıGöğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, son yıllarda Doğu Karadeniz'de birçok bitkinin suyunu emerek zarar veren kahverengi kokarcanın insan için zehirli olmadığını ancak cilde temas etmesiyle alerjik reaksiyon gelişebileceğini söyledi. Prof. Dr. Özlü, "Kokarcanın salgıladığı sıvı doğrudan cildinize, yüzünüze, ağzınıza, burnunuza temas ederse orada tahrişe yol açarak yaralara neden olabilir. O yaraların üzerine de bir bakteri eklenebilir, bir enfeksiyon ortaya çıkabilir" dedi.
Prof. Dr. Özlü'den 'kahverengi kokarca'ya temas uyarısıGöğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, son yıllarda Doğu Karadeniz'de birçok bitkinin suyunu emerek zarar veren kahverengi kokarcanın insan için zehirli olmadığını ancak cilde temas etmesiyle alerjik reaksiyon gelişebileceğini söyledi. Prof. Dr. Özlü, "Kokarcanın salgıladığı sıvı doğrudan cildinize, yüzünüze, ağzınıza, burnunuza temas ederse orada tahrişe yol açarak yaralara neden olabilir. O yaraların üzerine de bir bakteri eklenebilir, bir enfeksiyon ortaya çıkabilir" dedi.
999 kişinin tavuk dönerden zehirlendiği olayda 2 sanığa yeniden tutuklamaKocaeli'nin Körfez ilçesinde 999 kişinin yedikleri tavuk dönerden zehirlenmesine ilişkin açılan davada, haklarında adli kontrol kararı verilen işletmeci E.T. (35) ile döner ustası K.Y. (36), savcılığın itirazı sonrası gözaltına alınıp, yeniden tutuklandı.
Beslenme çantasında 'soğuk zincir bozulma' riskiGıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, okulların açılmasıyla öğrencilerin beslenme çantalarındaki en büyük riskin soğuk zincirin korunmaması olduğunu söyledi. Manavoğlu, "Hayvansal protein içeren gıdalar uygun şartlarda taşınmazsa bakteri üremesi çocukların sağlığını tehdit edebilir" dedi.
Beslenme çantasında 'soğuk zincir bozulma' riskiGıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, okulların açılmasıyla öğrencilerin beslenme çantalarındaki en büyük riskin soğuk zincirin korunmaması olduğunu söyledi. Manavoğlu, "Hayvansal protein içeren gıdalar uygun şartlarda taşınmazsa bakteri üremesi çocukların sağlığını tehdit edebilir" dedi.
‘Göz mikrobiyomu uzay ortamında incelendi’Medipol Sağlık Grubu’ndan Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Uğur Tunç, göz mikrobiyomunun uzay ortamında nasıl değiştiğinin araştırıldığı, SpaceOmix projesine katkı sunan bilim insanları arasında yer aldı. Dr. Tunç, “Mart 2025’te SpaceX’in FALCON-9 roketiyle gerçekleştirilen FRAM-2 görevinde, göz mikrobiyomu ilk kez uzay ortamında incelendi. Polar yörüngede 5 gün süren yolculuk sırasında aynı kişilerden alınan göz mikrobiyomu örnekleri hem dünyada hem de uzayda saklanarak karşılaştırmalı analiz yapıldı” dedi.
Yaz sonrası okul ve iş düzenine dönüş için Philips’ten 5 uzman tüyosuPhilips, sabahlarını daha verimli geçirmek isteyenlere destek olmak için zaman yönetimi uzmanı ve yazar Hal Elrod ile iş birliği yaptığını duyurdu. Marka, yenilikçi ev aletlerinin sabah rutinlerini nasıl kolaylaştırabileceğini gösteren beş temel ipucunu paylaştı.
‘Gece klima karşısında uyumak enfeksiyon riskini artırıyor’Yanlış klima kullanımının solunum yolu hastalıklarını artırabileceğini dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Bilge Özgür Yüksel, “Gece boyunca klima karşısında uyumak kas ve eklem ağrılarının yanı sıra enfeksiyonlara da davetiye çıkarıyor. Uyurken klimadan gelen hava doğrudan yüze veya vücuda temas etmemelidir. Zamanlayıcı kullanarak klimayı yalnızca uykuya dalana kadar çalıştırmak faydalı olabilir. Aşırı soğutma yerine 20-24 derece arası bir sıcaklık tercih edilmeli, ortam nemi ise yüzde 40-60 arasında tutulmalıdır” dedi.
İzmir Körfezi'ni kokutan siyanobakterilermişEge Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Levent Yurga, İzmir Körfezi'nde zaman zaman hakim olan kötü kokuya kaynak olarak, hem ölü planktonik organizmaları hem de ölü omurgalı omurgasız hayvanları çürüten bakterileri gösterdi. Dr. Yurga, "Siyanobakteriler, diyatom ve dinoflagellatların çoğalmaları toplu balık ölümlerine sebep oldu. En dayanıklı balıklar olarak bilinen kıkırdaklı balıklar bile 2025 yılı başlarında bu toplu balık ölümlerinden etkilendi. Böyle bir ortamda kirlilik azaltılmadığı sürece koku devam edecektir" dedi.
‘Klimanın doğru kullanımı ile akciğer sağlığı korunabilir’İSTANBUL, (DHA)- KLİMA kullanımının akciğer sağlığı için belirli riskler oluşturabileceğini ancak bu risklerin doğru farkındalık ve proaktif önlemlerle yönetilebileceğini belirten İstanbul Atlas Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Osman El Jundi, alınacak önlemlerle solunum sağlığının ve konforun bir arada sağlanabileceğini söyledi. El Jundi, "Optimum nem seviyelerini koruyarak, düzenli bakım yaparak, hava temizleyicileri kullanarak, uygun havalandırma sağlayarak, sıcaklıkları düzenleyerek ve iç mekan bitkileri kullanarak solunum sağlığının desteklenmesi mümkün olabilir" dedi.
Hırsızın ısırığı kolundan ediyordu; vaka literatüre girmeye adayDükkanına giren hırsızlardan birinin elini ısırması sonucu enfeksiyon kapan 60 yaşındaki N.U.’nun kolu, yaklaşık 90 saatlik hiperbarik oksijen tedavisiyle amputasyondan kurtarıldı. İnsan ısırığının yol açtığı bu nadir vaka, literatüre girmeye hazırlanıyor. Enfeksiyon yüzünden 15 gün hastanede tedavi gören ve yaklaşık 3,5 aylık hiperbarik oksijen tedavisiyle fizyoterapinin ardından sakat kalmaktan kıl payı kurtulan hastanın kendilerini de şaşırttığını kaydeden Doktor Yavuz Aslan, "Bizim için de ilk oldu, insan ısırığının ne kadar şiddetli tablolara yol açabileceğini görmüş olduk. Hastanın elini literatürde ilk defa gördüğümüz bir şekilde kurtarmış olduk, yayın haline getireceğiz" dedi.
Hırsızın ısırığı kolundan ediyordu; vaka literatüre girmeye adayDükkanına giren hırsızlardan birinin elini ısırması sonucu enfeksiyon kapan 60 yaşındaki N.U.’nun kolu, yaklaşık 90 saatlik hiperbarik oksijen tedavisiyle amputasyondan kurtarıldı. İnsan ısırığının yol açtığı bu nadir vaka, literatüre girmeye hazırlanıyor. Enfeksiyon yüzünden 15 gün hastanede tedavi gören ve yaklaşık 3,5 aylık hiperbarik oksijen tedavisiyle fizyoterapinin ardından sakat kalmaktan kıl payı kurtulan hastanın kendilerini de şaşırttığını kaydeden Doktor Yavuz Aslan, "Bizim için de ilk oldu, insan ısırığının ne kadar şiddetli tablolara yol açabileceğini görmüş olduk. Hastanın elini literatürde ilk defa gördüğümüz bir şekilde kurtarmış olduk, yayın haline getireceğiz" dedi.
Fazla ilaç kullanımından bağırsağı delinen hasta ölümden döndüİzmir'de kalp, tansiyon, şeker gibi farklı hastalıkları nedeniyle günde 20 farklı ilaç kullanan Hadi Aytar'ın (63) kalın bağırsağı delindi. Kapalı yöntemle bağırsağı dikilen Aytar, "Günde 20 ilaç kullanıyordum. Onlar da bağırsaklarımı delmiş. Ölmek üzereydim. Çok korktum" dedi.
Bakteri ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.