9'uncu Uluslararası Adana Lezzet Festivali’nde 1 milyon katılımcı bin ton et tüketecek
9'uncu Uluslararası Adana Lezzet Festivali’nde 1 milyon katılımcı bin ton et tüketecekAdana’da 10-12 Ekim tarihlerinde düzenlenecek geleneksel 9’uncu Uluslararası Adana Lezzet Festivali’nde 1 milyon kişinin ağırlanması ve bin ton et tüketilmesi hedefleniyor. Festivalle ilgili açıklamalarda bulunan Vali Yavuz Selim Köşger, “Festivalin hazırlıkları son hızla devam ediyor. 30 Ekim’de Semerkant’ta gerçekleştirilecek etkinlik ile Adana’nın ‘Gastronomi Kenti’ olduğu tescil edileceği için bu festival bizim için çok daha büyük önem taşıyor” dedi.
24.09.2025Gündem
‘Bayramda günlük et tüketimi kadınlarda 120, erkeklerde 180 gramı geçmemeli’
‘Bayramda günlük et tüketimi kadınlarda 120, erkeklerde 180 gramı geçmemeli’Kırmızı etin, kaliteli bir protein olmasına rağmen porsiyon kontrolü ve pişirme yöntemi doğru seçilmezse sindirim sorunlarına zemin hazırlayabileceğine dikkat çeken Diyetisyen Gözdenur Çavuş Uka, “Özellikle fazla sakatat tüketimi, ürik asit yüksekliğine yol açıp gut ve böbrek hastalığına neden olmaktadır. Bu yüzden kurban bayramı süresince günlük et tüketiminin kadınlar için 100-120 gram, erkekler için 150-180 gramı geçmemesi önemlidir. Etin yanında bol yeşillik, zeytinyağlı sebze veya tam tahıllarla dengeli bir tabak oluşturmak sindirimi destekler” dedi.
‘Bayramda aşırı et tüketimi kronik hastalığı olanlar için riskli’
‘Bayramda aşırı et tüketimi kronik hastalığı olanlar için riskli’KURBAN Bayramı’nda özellikle kırmızı et tüketiminde ciddi bir artış görüldüğünü söyleyen Diyetisyen Zeynep Ece Sungur, “Kırmızı et tüketiminin artması özellikle kalp-damar, diyabet, hipertansiyon, böbrek hastalığı olan bireyler için risk oluşturmaktadır. Bu riski en aza indirebilmek için porsiyon kontrolü ve besin çeşitliliği sağlanmalıdır” dedi.