Uzmanından 'yaz ishali’ uyarısıGöğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, yaz aylarında artış gösteren ishal vakalarına karşı uyarlarda bulunarak, “Özellikle bebeklerde, çocuklarda ve yaşlı hastalarda bu ishallerin sıvı kaybına bağlı olarak daha hayati risklere neden olabileceğini söylememiz lazım. Risk grubundakilerin hastaneye ve hekime başvurmaları gerek. Diğer kişiler içinse ishal olunduğunda bol sıvı alınması önemlidir” dedi.
Uzmanından 'yaz ishali’ uyarısıGöğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, yaz aylarında artış gösteren ishal vakalarına karşı uyarlarda bulunarak, “Özellikle bebeklerde, çocuklarda ve yaşlı hastalarda bu ishallerin sıvı kaybına bağlı olarak daha hayati risklere neden olabileceğini söylememiz lazım. Risk grubundakilerin hastaneye ve hekime başvurmaları gerek. Diğer kişiler içinse ishal olunduğunda bol sıvı alınması önemlidir” dedi.
‘Karaciğer yağlanması günümüzün hastalığıdır’Karaciğer yağlanmasının, günümüzde hızla yaygınlaşan önemli bir sağlık sorunu haline geldiğini söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Yılmaz Bilgiç, “Karaciğer yağlanması günümüzün hastalığıdır. Son yıllarda şişmanlık yani obezitenin artması, sağlıksız beslenme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam tarzı ve alkol tüketiminin artması bu sorunun temel sebepleri arasındadır” dedi.
'Yutma zorlukları ameliyatsız tedavi edilebilir’Akalazya hastalığı ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi veren Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Erdem Akbal, yıllarca sürebilen yutma zorlukları ameliyatsız tedavi edilebildiğini söyledi. Yemek yerken yutkunmada zorlanmak, yiyeceklerin yemek borusunda takıldığı hissi ve su gibi sıvı gıdaları bile yutmada zorluk yaşamanın akalazya hastalığı belirtilerinden olduğunu ifade eden Prof. Dr. Akbal, “Pek çok kişinin farkında bile olmadığı bu rahatsızlık, doğru teşhis edilmezse ve tedaviye başlanmazsa yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilmektedir. Son yıllarda ülkemizde sınırlı sayıda merkezde uygulanmaya başlanan endoskopik bir tedavi yöntemi olan POEM metodu ile bu şikayetlerden hızlıca kurtulmak mümkün hale gelmiştir” dedi.
Gastroenteroloji uzmanından aralıklı iftar önerisiİzmir Şehir Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Gözde Derviş Hakim, ramazan ayında uzun süren açlığın ardından sofraya oturanların kan şekerinin yavaş yavaş yükselmesi için iftar menüsünü aralıklı tüketmeleri gerektiğini belirtip, "Oruç açıldıktan sonra bir kase çorba ya da hafif atıştırmalıkla devam etmeleri gerekir. 15-20 dakika dinlenmeden sonra ızgara et, tavuk, balık ya da haşlanmış gıdalar tüketebiliriz" dedi.
Gastroenteroloji uzmanından aralıklı iftar önerisiİzmir Şehir Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Gözde Derviş Hakim, ramazan ayında uzun süren açlığın ardından sofraya oturanların kan şekerinin yavaş yavaş yükselmesi için iftar menüsünü aralıklı tüketmeleri gerektiğini belirtip, "Oruç açıldıktan sonra bir kase çorba ya da hafif atıştırmalıkla devam etmeleri gerekir. 15-20 dakika dinlenmeden sonra ızgara et, tavuk, balık ya da haşlanmış gıdalar tüketebiliriz" dedi.