Son dakika mide haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan mide gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan mide haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 2.211 mide haberi bulunmuştur.
Okulda kokudan etkilenen 17 öğrenci hastaneye kaldırıldıKahramanmaraş’ta ortaokulda nedeni tespit edilemeyen kokudan etkilenen 17 öğrenci hastaneye kaldırıldı. İl Milli Eğitim Müdürü Erhan Baydur, öğrencilerin sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi. AFAD, itfaiye ve doğal gaz ekipleri tarafından yapılan ilk incelemede okulda herhangi bir olumsuzluk tespit edilemedi. Kokunun kaynağının tespiti için ekiplerin çalışması sürüyor.
Diyabet ve mide hastalıklarının teşhisi için sensör cihazı geliştirildiAksaray Üniversitesi tarafından diyabet ve mide hastalıklarının teşhis ve tedavi takibini sağlayacak sensör cihazı geliştirildi. Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Bayraklı, "Bu şekilde, sadece nefes havası analiz edilerek birden fazla hastalık tek bir sensörle aynı anda tespit edilebilecek" dedi.
Muhittin Böcek, hastanedeAntalya Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda tutuklu bulunan ve yolsuzluk soruşturması kapsamında Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden alınan Muhittin Böcek, gece saatlerinde acil olarak Antalya Şehir Hastanesi'ne getirildi.
Zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırılan 24 öğrencide ‘mevsimsel viral enfeksiyon’ tespit edildiBursa'nın Orhangazi ilçesinde, gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırılan 24 öğrencinin, viral enfeksiyon nedeniyle rahatsızlandığı belirlendi. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, herhangi bir zehirlenme bulgusuna rastlanmadığı, sürecin İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve sağlık birimleri tarafından yakından takip edildiği belirtildi.
Uzmanından diyabet hastalarının en sık yaptığı 10 beslenme hatasıDiyabet, yalnızca ilaçla değil, yaşam tarzı değişiklikleriyle de yönetilmesi gereken kronik bir hastalık. Ancak yapılan araştırmalar, hastaların önemli bir kısmının beslenmede farkında olmadan hatalar yaptığını gösteriyor. Diyetisyen Harika Özkaya Yurttadur, diyabet hastalarının en sık yaptığı 10 beslenme hatasını ve doğru yaklaşımları anlattı. Dyt. Yurttadur, diyabet yönetiminde beslenmenin kritik bir rol oynadığını belirterek, “Basit görünen yanlış alışkanlıklar bile kan şekeri dengesini bozarak komplikasyon riskini artırabilir” dedi.
Uzmanından 'zayıflama iğnesi' uyarısıEndokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Suat Demir, zayıflama iğnelerinin mutlaka hekim kontrolünde kullanılması gerektiğini belirterek, "Zayıflama iğnesinin etkisini görebilmemiz için en az 3 ay kullanıp, yüzde 5’ten fazla da kilo kaybı sağladığını görmemiz ve en az 1 yıl kadar kullanmamız gerekiyor" dedi.
Cezaevinde yemek sonrası rahatsızlanan hükümlü sayısı 266'ya çıktıSakarya'nın Ferizli ilçesindeki Açık Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü’nde akşam yemeği sonrası rahatsızlanan hükümlü sayısı 266'ya yükseldi. Hastanelerde tedavisi süren 14 hükümlünün durumlarının iyi olduğu, 252 kişinin tedavilerinin ardından taburcu edildiği belirtildi.
3 yaşındaki Karan'ın ölümünde de aynı ilaçlama firması hakkında suç duyurusunda bulunulmuşFatih'te hayatını kaybeden Böcek ailesinin konakladığı otelde ilaçlama yapan firmanın, 18 Nisan'da bir evde yaptığı ilaçlama sonrası 3 yaşındaki Karan Yazıcı'nın hayatını kaybettiği ortaya çıktı. Çocuğun ölümüne ilişkin Adli Tıp Kurumu'nca hazırlanan raporda, ölümün böcek ilacı zehirlenmesi sonucu meydana geldiği belirtildi. İlaçlama firmasından şikayetçi olan baba Şahin Yazıcı ifadesinde "İlaçlanan dairenin hava geçirecek kısımlarının bant ile kapatıldığını ve evime girdiğimde de ilaçlanan dairenin mutfak camının içerideki zehirli gazın çıkması amacıyla açık olduğunu gördüm. Bu mutfak camı oğlumun kalmış olduğu odanın alt katında bulunan camdır. 19 Nisan’da Karan ara ara kusmaya başladı. Ben oğlumun ilaçlama yapılan dairenin Karan'ın odasının bulunduğu odadaki camın açılmasından dolayı etkilendiğini ve ilaçlama şirketinin ilaçlamadan ötürü herhangi bir etkisinin olmayacağını söyleyerek ihmali olduğunu düşünüyorum" dedi.
Oteldeki zehirlenme sonrası 'alüminyum fosfit' uyarısı: Ambar hapı olarak biliniyor, bakkalda bile satılıyorAkdeniz Üniversitesi'nden (AÜ) Prof. Dr. Hüseyin Çetin, İstanbul'da 2'si çocuk 4 kişinin zehirlenerek hayatını kaybetmesine ilişkin, "Bu zehirlenme, tablet formunda bulunan alüminyum fosfitin neme temas ettiğinde fosfin adı verilen son derece zehirli bir gazın yayılması sonucunda olmuştur" dedi. Alüminyum fosfite ulaşımın çok kolay olduğunu söyleyen ilaçlama şirketi sahibi Uğur Çetin ise "Bakkalda bile satıyorlar. Bir köye gidin, 'ambar hapı' deyin, veriyorlar. Bunun reçeteyle satılması lazım. Bu zehirli bir şey. Bilen, bilmeyen bunu satıyor. Kutusunu açtığın zaman havanın nemiyle birlikte reaksiyona giren bir ilaç" diye konuştu.
Oteldeki zehirlenme sonrası 'alüminyum fosfit' uyarısı: Ambar hapı olarak biliniyor, bakkalda bile satılıyorAkdeniz Üniversitesi'nden (AÜ) Prof. Dr. Hüseyin Çetin, İstanbul'da 2'si çocuk 4 kişinin zehirlenerek hayatını kaybetmesine ilişkin, "Bu zehirlenme, tablet formunda bulunan alüminyum fosfitin neme temas ettiğinde fosfin adı verilen son derece zehirli bir gazın yayılması sonucunda olmuştur" dedi. Alüminyum fosfite ulaşımın çok kolay olduğunu söyleyen ilaçlama şirketi sahibi Uğur Çetin ise "Bakkalda bile satıyorlar. Bir köye gidin, 'ambar hapı' deyin, veriyorlar. Bunun reçeteyle satılması lazım. Bu zehirli bir şey. Bilen, bilmeyen bunu satıyor. Kutusunu açtığın zaman havanın nemiyle birlikte reaksiyona giren bir ilaç" diye konuştu.
Gıda güvenliğine karşı uyaran Prof. Dr. Çopur: Tarladan çatala uzanan süreç doğru yönetilmeliTürkiye'de son günlerde artan gıda zehirlenmeleri, besin güvenliği tartışmalarını gündeme taşırken, uzmanından uyarı geldi. Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömer Utku Çopur (66), tüketicilere, gıdanın temini, muhafazası, tüketimi ve sağlıklı gıdaya nasıl ulaşılabileceğinin püf noktalarını anlattı. Gıda güvenliğinin tarladan başladığını söyleyen Prof. Dr. Çopur, "Gıda ürünlerinde tarladan çatala kadar olan süreç iyi yönetilmelidir. Tüketici öncelikle satın alma sürecini doğru yönetmelidir" dedi.
Uzmanından mutfaktaki kimyasal tehlikelere karşı korunmanın yollarıKimyasal maddelerin özellikle mutfak gibi besinlerin bulunduğu ortamdan uzak tutulması gerektiğini söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cevher Akarsu, “Kostik madde yaralanmaları günümüzde görülebilen bir problem olarak biliniyor. Kimyasal maddelerin yanlışlıkla ağız yoluyla içilerek vücuda girmesi nedeniyle kostik madde yaralanmaları meydana gelirken, bu sebepten birçok organ hasar görebiliyor. Bu nedenle de kimyasal maddelerin özellikle mutfak gibi besinlerin bulunduğu ortamdan uzak tutulması gerekiyor” dedi.
‘Gıda zehirlenmesi tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunudur’Gıda zehirlenmesinin her yıl dünya genelinde 420 binden fazla ölüme yol açtığını belirten İstanbul Esenyurt Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Emin Güneş, “Gıda zehirlenmesi tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunudur. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl 420 binden fazla insan gıda zehirlenmesi nedeniyle hayatını kaybediyor ve ölümlerin üçte biri 5 yaş altı çocuklarda görülüyor. Kreşler, okullar, yemekhaneler ve restoranlar gibi toplu tüketim alanlarında vakaların daha sık görülmesinin nedeni, aynı ürünün çok sayıda kişiye verilmesi ve hijyen eksiklikleridir” dedi.
‘Gıda zehirlenmesi tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunudur’Gıda zehirlenmesinin her yıl dünya genelinde 420 binden fazla ölüme yol açtığını belirten İstanbul Esenyurt Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Emin Güneş, “Gıda zehirlenmesi tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunudur. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl 420 binden fazla insan gıda zehirlenmesi nedeniyle hayatını kaybediyor ve ölümlerin üçte biri 5 yaş altı çocuklarda görülüyor. Kreşler, okullar, yemekhaneler ve restoranlar gibi toplu tüketim alanlarında vakaların daha sık görülmesinin nedeni, aynı ürünün çok sayıda kişiye verilmesi ve hijyen eksiklikleridir” dedi.
Beyoğlu'nda kafede zehirlenme şüphesi; 'Şişeler tezgahın üzerindeydi su olduğunu düşündüm'Beyoğlu'nda iddiaya göre kafede içtiği Türk kahvesi nedeniyle fenalaşan mühendis Ayben Özçilingir Turtura (26), kostik madde (sodyum hidroksit) şüphesiyle entübe edilerek yoğun bakıma alındı. Kadının boğazında, yemek ve soluk borusunda, mide ve akciğerinde yanıklar oluştu. Kahvenin kafenin mutfağında şişelere doldurulan endüstriyel bulaşık deterjanıyla hazırlandığı ortaya çıktı. Gözaltına alınan 2 şüpheliye ev hapsi verildi. Şüphelilerden kahveyi yapan Münire A.'nın ifadesinde, "Sıla Nur bana şişelerin içindeki sıvının su değil deterjan olduğunu söyledi. Şişelerin üzerinde hiçbir ibare yoktu ve sıvının rengi sudan farksızdı. Ayırt etmek imkansızdı. Şişeler tezgahın üzerinde olduğu için ben su olduğunu düşünmüştüm" dediği öğrenildi. İş yeri çalışanı Sıla Nur Ö. ise ifadesinde, "Münire bana içerisinde deterjan olduğunu bildiğim şişeleri göstererek 'Bu sulardan yaptım kahveyi' dedi. Ben bunu duyunca zaten dünya başıma yıkılır gibi oldu" dedi. Şüphelilerin savcılık ifadeleri de ortaya çıktı.
Mide ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.