'Acı biberin fazla tüketimi anksiyeteye neden olabilir'
'Acı biberin fazla tüketimi anksiyeteye neden olabilir'Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, lezzetinden dolayı bazılarının severek tükettiği, bazılarının da ağızda bıraktığı yanma hissi nedeniyle kaçındığı acı biberin aşırı tüketilmemesi gerektiğini söyledi. Manavoğlu, "Aşırı şekilde tükettiğimizde midedeki reseptörler, bu acıya karşılık biraz daha stres kısmına ve sinirliliğe hatta ilerleyen seviyelerde anksiyeteye kadar giden durumlara neden oluyor" dedi.
27.12.2025Sağlık-Yaşam
Kırmızı gıda boyası Eritrosin ABD’de yasak, Türkiye’de kullanımı sınırlı: Uzmanından sentetik gıda boyaları uyarısı
Kırmızı gıda boyası Eritrosin ABD’de yasak, Türkiye’de kullanımı sınırlı: Uzmanından sentetik gıda boyaları uyarısıGıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gonca Bilge Özel, ABD'nin eritrosin (E127) adlı sentetik gıda boyasının yasaklamasının ardından, Türkiye'de gıda boyalarının kullanımı ve sağlığa etkilerini değerlendirdi. Eritrosin örneği üzerinden gıda boyalarının sağlık risklerine ve Türkiye'deki düzenlemelere dikkat çeken Doç. Dr. Özel, "Bazı sentetik boyaların sağlık üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle tartışmalar sürüyor. Bilimsel araştırmalar ışığında bazıları yasaklanırken, bazıları ise kullanım sınırlamalarına tabi tutuluyor. Ancak merdivenaltı üretim yapan işletmelerde ve internet satışlarında denetimlerin yetersiz olması, tüketiciler açısından risk oluşturabilir” dedi.
12.03.2025Sağlık-Yaşam