Son dakika kırmızı et haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan kırmızı et gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan kırmızı et haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 545 kirmizi et haberi bulunmuştur.
Türkiye'nin hayvan varlığı azaldı
Türkiye'nin büyük ve küçükbaş hayvan varlığı, son 2 yılda azaldı. 2021'de 75 milyon 555 bin 321 baş ile son 23 yılın en yüksek seviyesine ulaşan hayvan varlığı, 2022'de 73 milyon 289 bin 541, 2023'te ise 68 milyon 946 bin 415 baş oldu.
İstanbul kanatsız kaldı
Yükselen kırmızı et fiyatları nedeniyle beyaz ete talep artınca özellikle haftasonu ve bayramlarda kanat bulmak zorlaştı. 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinin son günlerinde kasap ve marketlerde tavuk kanat bulunamadı. Tavuğa 5 ayda yüzde 200 zam geldiğini belirten İstanbul Kasaplar Esnaf Odası üyesi Veysel Günal, "Önümüzde yaz sezonu var, yaz sezonunda tavuk kanat bulunamayacak. Biz sipariş olarak istiyoruz fakat bize 'Kesim yok' deniyor. Buradaki amaç bu durumun arkasından bir zam gelecek görüntüsüydü, o da oldu zaten. Tavuğa talep çok; fakat istediğimiz siparişler gelmiyor." dedi. Ailesiyle mangal yapan İlkay Ay ise, "Tavuk kanat bulamadık biz de incik alıp geldik. Bu bayram yoğunluğunda da tavuk bulunmadı. Kanat yokken incik ve pirzola tarzı olan ürünleri tercih ettik." diye konuştu.
İstanbul kanatsız kaldı
Yükselen kırmızı et fiyatları nedeniyle beyaz ete talep artınca özellikle haftasonu ve bayramlarda kanat bulmak zorlaştı. 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinin son günlerinde kasap ve marketlerde tavuk kanat bulunamadı. Tavuğa 5 ayda yüzde 200 zam geldiğini belirten İstanbul Kasaplar Esnaf Odası üyesi Veysel Günal, "Önümüzde yaz sezonu var, yaz sezonunda tavuk kanat bulunamayacak. Biz sipariş olarak istiyoruz fakat bize 'Kesim yok' deniyor. Buradaki amaç bu durumun arkasından bir zam gelecek görüntüsüydü, o da oldu zaten. Tavuğa talep çok; fakat istediğimiz siparişler gelmiyor." dedi. Ailesiyle mangal yapan İlkay Ay ise, "Tavuk kanat bulamadık biz de incik alıp geldik. Bu bayram yoğunluğunda da tavuk bulunmadı. Kanat yokken incik ve pirzola tarzı olan ürünleri tercih ettik." diye konuştu.
Uzmanları uyardı: 50 yaş altı kanser vakaları artıyor
Kanserin, dünyada ve Türkiye’de sebebi bilinen ölümler arasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığını söyleyen Genel Cerrahi uzmanı Prof. Dr. Muzaffer Sarıyar, “Kanserin bu kadar yaygınlaşmasının sebepleri arasında artan stres, tütün ve alkol tüketimi, yanlış beslenme, işlenmiş gıdalar, sanayileşmenin getirdiği hava kirliliği bulunuyor. Özellikle 50 yaş altı kanser vakalarının son 30 yılda daha da arttığı biliniyor. Bu nedenle Z kuşağı olarak da bilinen kitle için kanserle mücadele büyük önem taşıyor” dedi. Kanserle mücadelenin yolunun bilinçli beslenme ve tarama programlarından geçtiğini ifade eden Genel Cerrahi uzmanı Doç. Dr. Ozan Akıncı ise “50 yaş altı kanser vakaları son 30 yılda daha da artmıştır. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre ülkemizde 50 yaş altı kanser vakası oranı yüzde 66’dır. Bu ciddi oranı göz önünde bulundurursak Z kuşağının kanserle mücadelesi daha da önem kazanmaktadır” dedi.
“İkiz gebeliklerde en çok demir eksikliği görülüyor”
İkiz bebek bekleyen annelerin metabolizmasına iki kat daha fazla iş düştüğünü belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Funda Öztürk, “İkiz gebeliklerde en çok demir eksikliği görülüyor. Demir takviyesi alınmasının yanı sıra demir emilimini engelleyen çay ve kahveden kaçınılması gerekiyor. İkiz bebek bekleyen anne adayları; kalsiyum, protein ve suya da diğer gebelerden çok daha fazla ihtiyaç duyuyor” dedi.
“Kolon kanseri riskine karşı egzersizle günlük en az 150 kalori yakın”
Kolon kanserinden korunmak için fiziksel aktivitenin önemli olduğunun altını çizen Doç. Dr. Ozan Akıncı, “Araştırmalar, düzenli egzersiz yapan bireylerde, kalın bağırsak kanseri dahil birçok kanserin gelişme riskinin azaldığını göstermiştir. Haftada 5 gün, 30-60 dakika arasında orta şiddette veya günlük en az 150 kalori harcanarak yapılan egzersizler koruyucudur. Egzersizin yanında fazla kilodan kurtulmak da önem taşımaktadır” dedi.
Bakan Bolat: İzmir; bize oy vermediler, bizi seçmediler diye icraatlardan, hizmetlerden asla mahkum bırakılmadı
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, AK Parti İzmir İl Başkanlığı'ndaki teşkilat buluşmasında, "İzmir; bize oy vermediler, bizi seçmediler diye icraatlardan, hizmetlerden asla mahkum bırakılmadı. Türkiye'nin her tarafına ne yapılıyorsa İzmir'e de fazlasıyla yapıldı. Kimseyi etnik, din, mezhep, gelir düzeyi, rengi, cinsiyeti olarak asla ayırmadık" dedi.
Özgür Özel: Başkanın başarı karnesini gösteren memnuniyet anketleri yapacağız
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, yerel seçimlerin ardından göreve gelen belediye başkanları hakkında 3 ayda bir memnuniyet anketi yapacaklarını ifade ederek, “Belediye başkanlarımızın ortaya koydukları performansın objektif kriterlerle ölçülmesi, tek tip bir anketle, başkanlarımızın kendine, örgütüne ve şehrine başarı karnesini gösteren 3 ayda bir memnuniyet anketlerinin paylaşılması gibi önemli bir çabanın içerisindeyiz” dedi.
Et ve Süt Kurumu'nda et üretimi iki kat arttı
ET ve Süt Kurumu (ESK) ramazan nedeniyle et ürünlerini daha fazla tüketiciye ulaştırma hedefiyle et üretimini artırdı. 14 ildeki 15 kombinada et üretimi 2 katına çıkarken, mağazalarda da gece 23.00'e kadar hizmet verilecek.
Et ve Süt Kurumu'nda et üretimi iki kat arttı
Et ve Süt Kurumu (ESK) ramazan nedeniyle et ürünlerini daha fazla tüketiciye ulaştırma hedefiyle et üretimini artırdı. 14 ildeki 15 kombinada et üretimi 2 katına çıkarken, mağazalarda da gece 23.00'e kadar hizmet verilecek.
İstanbul'da kırmızı ette 3 ayrı tarife; Fiyatlar da semtten semte değişiyor
İstanbul'da et fiyatlarına gelen son zamlardan sonra market ve kasaplardaki fiyatlar da değişti. Et ve Süt Kurumu'nun da fiyatları göz önüne alındığında kentte kırmızı etin 3 farklı tarife üzerinden fiyatlandırıldığı görüldü. Semtten semte de değişkenlik gösteren et fiyatlarıyla ilgili konuşan Türkiye Kasaplar, Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkârları Federasyonu Bölge Başkanvekili Veysel Günal, "Bazı besicilerin yaptığı spekülasyonlar yüzünden fiyatlar bu kadar artıyor. En çok zamlanan et çeşidi kuzu oldu" dedi.
İstanbul’da kırmızı et 3 ayrı tarifeyle fiyatlandı, fiyatlar semtten semte değişiyor
İstanbul'da et fiyatlarına gelen son zamlardan sonra market ve kasaplardaki fiyatlar da değişti. Et ve Süt Kurumu'nun da fiyatları göz önüne alındığında kentte kırmızı etin 3 farklı tarife üzerinden fiyatlandırıldığı görüldü. Semtten semte de değişkenlik gösteren et fiyatlarıyla ilgili konuşan Türkiye Kasaplar, Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkârları Federasyonu Bölge Başkanvekili Veysel Günal, "Bazı besicilerin yaptığı spekülasyonlar yüzünden fiyatlar bu kadar artıyor. En çok zamlanan et çeşidi kuzu oldu" dedi.
Bakan Yumaklı: İlk defa genç ve kadın üreticilerimize yüzde 70 ilave destek veriyoruz
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Yeni desteklemelerimizde, üreten herkese ürettiği kadar destek veriyoruz. Aile işletmelerine tüm hayvancılık desteklemelerinde ilk defa ilave destek veriyoruz. Bu sayede aile işletmeleri temel destekle aynı oranda ilave destek alarak en az 2 kat destek almış olacak. İlk defa genç ve kadın üreticilerimize yüzde 70 ilave destek veriyoruz" dedi.
Bağırsak kanserinden ölüm, trafik kazasından ölümlerin 2 katından fazla
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Cihangir Akyol, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre; 2022 yılında Türkiye'de 'kolorektal' olarak bilinen kolon ve rektum kanseri nedeniyle 11 bin 698 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Akyol, "TÜİK'in 2022 verilerine göre; 5 bin civarında vatandaşımızı trafik kazalarından kaybetmişiz. 1 yılda trafik kazalarında kaybettiğimiz insan sayısının 2 katından fazlasını kalın bağırsak kanseri sebebiyle kaybediyoruz" dedi.
Bağırsak kanserinden ölüm, trafik kazasından ölümlerin 2 katından fazla
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Cihangir Akyol, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre; 2022 yılında Türkiye'de 'kolorektal' olarak bilinen kolon ve rektum kanseri nedeniyle 11 bin 698 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Akyol, "TÜİK'in 2022 verilerine göre; 5 bin civarında vatandaşımızı trafik kazalarından kaybetmişiz. 1 yılda trafik kazalarında kaybettiğimiz insan sayısının 2 katından fazlasını kalın bağırsak kanseri sebebiyle kaybediyoruz" dedi.
“Tütün kullanımı, kansere neden olan en önemli önlenebilir risk faktörü”
Tütün kullanımının kansere neden olan en önemli önlenebilir risk faktörü olduğunu ifade eden İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Serkan Çelik, “Akciğer kanseri başta olmak üzere ağız, gırtlak, yemek borusu, mide, pankreas, böbrek, mesane, rahim ağzı, kalın barsak kanseri gibi en sık görülen kanser türlerine neden olabilmektedir. Sigaranın güvenli bir kullanım seviyesi bulunmamaktadır. Ayrıca sürekli olarak sigara içilen ortamda bulunmak da pasif içicilik bizzat içilmese bile kanser riskini artırabilmektedir” dedi.
“İştahı azalmış kanserli hastalar, önerilen miktarda şeker tüketebilir”
Kanserli hastaların ve özellikle de kemoterapi tedavisi alan hastaların kulaktan dolma bilgilerle yanlış yönlendirilebildiğine dikkat çeken Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Şener Cihan, “Konu ile ilgili uzmanlığı olmayan ‘üst komşu, yan komşu’ gibi birçok kişi, sağdan soldan duyma bilgilerle kemoterapi hastalarına önerilerde bulunabilmektedir. Yanlış önerilerden biri ise şekerin tamamen besin kaynağı olarak yasaklanmasıdır. Kanser hastaları şeker tüketebilir. Özellikle iştahı azalmış, zayıflama sürecindeki hastalarda enerji kaynağı olarak kullanılabilir” dedi.
Uzmanından sağlıklı bir kış hamileliği için öneriler
Kış mevsiminde hamilelik geçiren anne adaylarının enfeksiyona yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu söyleyen Op. Dr. Elif Alaç, “Soğuyan havalarla birlikte, gebelerin hasta olma riski yükselir. Gebelik sürecinde bağışıklık sistemi zayıflar ve kış aylarında yaygın görülen viral enfeksiyonlar gebelerde komplike olarak pnömoni, bronşit gibi daha ağır seyirli enfeksiyonlara yol açar” diyerek, sağlıklı bir kış hamileliği için önerilerde bulundu.
Sakatat fiyatları eti solladı
Türkiye Kasaplar Federasyonu Genel Başkanı Osman Yardımcı, sakatatın kilo fiyatının, etin kilo fiyatını geçtiğini belirterek, “1 kilo kuzu ciğer, 1 kilo kuzu etin fiyatını geçti. Eskiden yüzüne bakılmazdı sakatatın, şimdilerde etten pahalı" dedi.
Uzmanından kolesterolü dengede tutmanın yolları
Vücudu derinin altındaki mikroplara karşı korumak, alyuvarları ve sinir dokularını güçlendirmek, vücuttaki su dengesini ayarlamak gibi görevleri olan kolesterolün fazlasının zararı bulunduğunu ifade eden Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Adem Tatlısu, “Normalde sağlıklı bir yaşam için insan vücudunda belirli miktarda bulunması gereken kolesterolün fazlası önemli hastalıklara neden oluyor" diyerek, kolesterolü dengede tutmanın yollarını anlattı.
Uzmanından yılbaşı akşamı için beslenme tüyoları
'Yılbaşında nasıl beslenmeliyiz’ sorusunun cevabını vermeden önce; öncelikle ‘yılbaşından önce nasıl beslenmeliyim?’ sorusunu cevaplamak ve vücudu yılbaşı sofrası ve sonrasına hazırlamak gerektiğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Güler Yenipınar, “Yılbaşı sofrası genellikle kuruyemişler, mezeler, yağlı ana yemekler ve tatlı ile dolu bir sofra oluyor. Bu gece ve sonrasında kendinizi kötü hissedip, hiçbir şey yemeden mutsuz oturmak yerine önceden önlem almak daha doğru olacaktır. Bu arada yapılan en büyük hatalardan birisi de sabahtan itibaren hiçbir şey yemeyip, gece kendinizi yılbaşı sofrasına saklamaktır” dedi.
Küresel iklim krizine 'ekolojik günah' vurgusu
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İklim Değişikliği Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, küresel iklim değişikliğinde bireysel mücadeleye yönelik uyarıda bulunarak, "Her şeyin su ile üretildiğini unutmamalıyız. Su ayak izi; yediğimiz, içtiğimiz, giydiğimizde de çok önemli. Giydiğimiz ya da beğenmeyip çöpe attığımız bir tişört, aslında bir tişört değil. 2-3 ton suyu çöpe atmış oluyoruz. Bireyler, gıda, su ve enerjide az tüket, yeniden kullan, geri dönüştür. Bunları yaparsa karbon ayak izi, 'ekolojik günahları' daha az olacaktır" dedi.
Küresel iklim krizine 'ekolojik günah' vurgusu
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İklim Değişikliği Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, küresel iklim değişikliğinde bireysel mücadeleye yönelik uyarıda bulunarak, "Her şeyin su ile üretildiğini unutmamalıyız. Su ayak izi; yediğimiz, içtiğimiz, giydiğimizde de çok önemli. Giydiğimiz ya da beğenmeyip çöpe attığımız bir tişört, aslında bir tişört değil. 2-3 ton suyu çöpe atmış oluyoruz. Bireyler, gıda, su ve enerjide az tüket, yeniden kullan, geri dönüştür. Bunları yaparsa karbon ayak izi, 'ekolojik günahları' daha az olacaktır" dedi.
Kırmızı Et ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.