Kısırlık

Kısırlık

Son dakika kısırlık haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan kısırlık gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan kısırlık haber sayfamızda...

Kısırlık

haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 181 kisirlik haberi bulunmuştur.
Prof. Dr. Şahin, ‘bor’ madeninin insan sağlığı üzerindeki etkilerini anlattı
Prof. Dr. Şahin, ‘bor’ madeninin insan sağlığı üzerindeki etkilerini anlattı Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mükerrem Şahin, yapılan çalışmalarda bor madeninin insan sağlığı açısından önemli etkilerinin olduğunu söyleyerek “Bor, fizyolojik olarak hücre zarını güçlendirdiği için hasta olunmasını engelleyen iyi bir antioksidanttır. Büyüme ve gelişme için oldukça önemli olup her yaşta çeşitli oranlarda gereklidir. Bor, kalsiyum metabolizmasında, kemik oluşumunda, bağışıklık sisteminde ve cilt oluşumunda, D vitamininin vücuda bağlanmasında, östrojen dahil steroid hormonlarının düzenlenmesinde oldukça önemlidir” dedi.
26.04.2024 Sağlık-Yaşam
Vitamin ve mineral takviyelerinde kontrollü tüketim önemli
Vitamin ve mineral takviyelerinde kontrollü tüketim önemli Medipol Üniversitesi Pendik Hastanesi'nden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ece Yiğit Gençer, vücudun yapı taşı olan mineral ve vitaminlerin bilinçsizce alındığında vücutta yaratabileceği tahribatlarla ilgili uyardı, “Uzun süreli kullanım planlanıyor ise mutlaka hekime başvurup kan tahlilleri yaptırmak gerekir” dedi.
24.04.2024 Sağlık-Yaşam
'Mikroplastik, kısırlığa ve otizme neden olabilir'
'Mikroplastik, kısırlığa ve otizme neden olabilir' Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi ve Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Ayhan Filazi, içme sularında ve gıdalarda mikroplastik olduğunu belirterek, "Mikroplastikler, dışarıdaki kurşun, cıva gibi ağır metalleri de taşıyarak vücuda getirir ve ciddi kanserlere neden olurlar. Yapılan yeni çalışmalara göre, kanserojen dediğimiz bileşenleri taşıdıkları ya da plastikleştirici dediğimiz ftalatlar gibi endokrin bozucu bileşikleri de vücuda getirir. Bu noktada endokrin bozucuların kısırlığa, gelişme geriliğine, dikkat eksikliğine ve otizme neden olabileceği ortaya konmuştur" dedi.
14.04.2024 Video
'Mikroplastik, kısırlığa ve otizme neden olabilir'
'Mikroplastik, kısırlığa ve otizme neden olabilir' Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi ve Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Ayhan Filazi, içme sularında ve gıdalarda mikroplastik olduğunu belirterek, "Mikroplastikler, dışarıdaki kurşun, cıva gibi ağır metalleri de taşıyarak vücuda getirir ve ciddi kanserlere neden olurlar. Yapılan yeni çalışmalara göre, kanserojen dediğimiz bileşenleri taşıdıkları ya da plastikleştirici dediğimiz ftalatlar gibi endokrin bozucu bileşikleri de vücuda getirir. Bu noktada endokrin bozucuların kısırlığa, gelişme geriliğine, dikkat eksikliğine ve otizme neden olabileceği ortaya konmuştur" dedi.
14.04.2024 Gündem
Prof. Dr. Attar: Kadın yaşamını etkileyen hastalıklarla mücadele için düzenli kontroller şart
Prof. Dr. Attar: Kadın yaşamını etkileyen hastalıklarla mücadele için düzenli kontroller şart  8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde kadınları en çok etkileyen hastalıklara dikkat çeken Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Erkut Attar, kadınlarda en sık görülen hastalıkların başında meme kanserinin geldiğini hatırlattı. Bunun yanında, rahim ağzı kanseri, endometriozis, polikistik over sendromunun da sık görülen ve kadınların yaşamını ciddi şekilde etkileyen hastalıklar arasında yer aldığını söyledi. Prof. Dr. Attar, hastalıklarla mücadelede düzenli kontrollerin önemine işaret etti.
8.03.2024 Video
Prof. Dr. Attar: Kadın yaşamını etkileyen hastalıklarla mücadele için düzenli kontroller şart
Prof. Dr. Attar: Kadın yaşamını etkileyen hastalıklarla mücadele için düzenli kontroller şart 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde kadınları en çok etkileyen hastalıklara dikkat çeken Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Erkut Attar, kadınlarda en sık görülen hastalıkların başında meme kanserinin geldiğini hatırlattı. Bunun yanında, rahim ağzı kanseri, endometriozis, polikistik over sendromunun da sık görülen ve kadınların yaşamını ciddi şekilde etkileyen hastalıklar arasında yer aldığını söyledi. Prof. Dr. Attar, hastalıklarla mücadelede düzenli kontrollerin önemine işaret etti.
8.03.2024 Sağlık-Yaşam
Uzmanı uyardı: Miyomlar tedavi edilmezse çocuk sahibi olmayı engelleyebilir
Uzmanı uyardı: Miyomlar tedavi edilmezse çocuk sahibi olmayı engelleyebilir Kadınlar arasında en sık görülen tümörler arasında yer alan miyomların rahimdeki yerleşim yerine göre farklı sorunlara neden olabildiğini ifade eden Kadın Hastalıkları Doğum, Tüp Bebek Uzmanı Dr. Öğr. Ü. Mert Yeşiladalı, “Miyomlar, rahim boşluğunun içinde, dışında ve rahim duvarında olmak üzere farklı yerlere yerleşebiliyor ve buna göre de sınıflara ayrılıyor. Miyomlar eğer rahim iç boşluğunda -endometrial kavite- bulunuyorsa veya buraya baskı yapıyorsa, gebeliğin oluşmasına engel olabilirler veya düşük yapabilirler. Bu nedenle gebelik arzusu bulunan kadınlarda rahim boşluğunu etkileyen miyomlar varsa bunların alınması doğru olacaktır” dedi.
29.02.2024 Sağlık-Yaşam
“Elektronik sigara erkekte kısırlığa neden olabilir”
“Elektronik sigara erkekte kısırlığa neden olabilir” Kısırlığın, çiftler için maddi manevi önemli sorunlara yol açan sağlık sorunları arasında yer aldığı söyleyen Üroloji Uzmanı Op. Dr. Akif Ersoy Erkmen, “Özellikle erkeklerde kısırlığın sebepleri arasında pek çok faktör yer alırken; elektronik sigara da risk faktörleri arasında yer alıyor. Günümüzde giderek yaygınlaşan ve daha masum olarak pazarlanmaya çalışılan e-sigara kullanımının hem erkek cinsel sağlığını olumsuz etkilediği hem de erkek kısırlığını arttırabileceğini göz ardı etmemek gerekir. Çocuk sahibi olmaya çalışan ve ileride çocuk sahibi olmayı düşünen erkeklerin sigara kadar elektronik sigaralardan da uzaklaşması gerekmektedir” dedi.
12.02.2024 Sağlık-Yaşam
Kısırlığın altında yatan nedenler
Kısırlığın altında yatan nedenler Hem kadınlarda hem erkeklerde görülen infertilite yani kısırlığın altında birçok nedenin yatabileceğini söyleyen Doç. Dr. Gonca Yetkin Yıldırım, “Adet düzensizliği en dikkat çeken belirtilerdendir. Ayrıca gebelik olmadığı halde göğüslerden süt gelmesi, obezite, hormon bozukluğuna bağlı aşırı tüylenme ve akne problemi, erkeklerde sertleşme ve boşalma ile ilgili sorunlar, testislerde ağrı ya da şişlik gibi durumlar söz konusuysa gecikmeden bir doktora başvurulmalı" dedi.
22.01.2024 Sağlık-Yaşam
“Sigara, alkol ve düzensiz yaşam tarzı kısırlığın oluşmasını tetikleyebiliyor”
“Sigara, alkol ve düzensiz yaşam tarzı kısırlığın oluşmasını tetikleyebiliyor” Kısırlığın oluşmasını tetikleyen bazı nedenler bulunduğunu ifade eden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, “Kadınlarda kısırlık riski, tedavi edilmeyen cinsel enfeksiyonlar, güvenli olmayan doğum ya da kürtaj, pelvik cerrahi komplikasyonlar, hormonal bozukluklardan dolayı artabiliyor. Erkeklerde ise üreme sisteminin tıkanması, genital sistemdeki yaralanmalar veya enfeksiyonlar kısırlık olasılığını yükseltebiliyor. Öte yandan her iki cinsiyette de sigara ve alkol kullanımı, düzensiz yaşam tarzı kısırlığın oluşmasını tetikleyebiliyor” dedi.
15.12.2023 Sağlık-Yaşam
Uzmanı uyardı: Elektromanyetik dalgalar kısırlığa neden oluyor
Uzmanı uyardı: Elektromanyetik dalgalar kısırlığa neden oluyor Günümüzde her 10 evli çiftten yaklaşık birinde kısırlık probleminin var olduğunu söyleyen Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Kaan Aydos, “Yapılan araştırmalar, kısırlığın son 10 yıl içinde arttığını gösteriyor. Özellikle cep telefonları ve bilgisayar kullanımının yaygınlaşması, elektromanyetik dalgalara maruziyeti artırarak, testislerin çalışmasını olumsuz etkiliyor. Benzer şekilde sanayileşmenin getirdiği çevre kirliliği, plastik kullanımındaki artış ve katkı maddeleriyle hazırlanan yiyecekler de sperm kalitesini önemli ölçüde bozuyor ve gebelik şansını azaltıyor, hatta düşük riskini yükseltiyor” dedi.
13.12.2023 Sağlık-Yaşam
“Bilinçsiz protein tozu kullanımı kilo artışına sebep olabilir”
“Bilinçsiz protein tozu kullanımı kilo artışına sebep olabilir”  Protein tozunun hızlı kas yapmak isteyen gençler tarafından yoğunlukla kullanıldığına dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Ece Yiğit Gençer, “İhtiyaçtan fazla tüketildiğinde proteinler yağa dönüşerek kilo artışına sebep olabilir. Böbrekler, proteinleri vücuttan atmak için daha çok çalışmak zorunda kalırken, telafisi mümkün olmayan hasarlara yol açar. Bu sorunlardan başlıcaları arasında kellik, cilt sorunları, kısırlık ve pıhtılaşma eğiliminde artış sayılabilir” dedi.
11.12.2023 Sağlık-Yaşam
“Kadınlarda 37 yaş sonrası yumurtaların yüzde 90’ı tükeniyor”
“Kadınlarda 37 yaş sonrası yumurtaların yüzde 90’ı tükeniyor” Kadınların çocuk sahibi olmasında zorluk yaşamasına neden olan en önemli faktörün yaş durumu olduğunu belirten Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Halenur Bozdağ, “Kadınların doğurganlığı 35 yaşından itibaren büyük ölçüde azalır. 37 yaşından itibaren yumurtaların yüzde 90’ı tükenir. 30 yaşın altındaki kadınların her ay gebe kalma şansı yaklaşık yüzde 20’dir. 40 yaşındaki kadınların şansı ise yaklaşık yüzde 5’e düşer” dedi.
30.10.2023 Sağlık-Yaşam
Prof. Dr. Attar: PKOS hastaları doğru tedaviyle çocuk sahibi olabilir
Prof. Dr. Attar: PKOS hastaları doğru tedaviyle çocuk sahibi olabilir  Kadınlarda yumurtlama kusurlarına neden olan Polikistik Over Sendromu'nun (PKOS) kadının üreme sağlığı üzerindeki etkisine dikkat çeken Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Erkut Attar, “PKOS hastalığında görülen yumurtlama bozukluğunun kilo ile ilişkisi yakın ilişkisi vardır. Kilo artıkça yumurtlama kusurları daha belirgin hale gelir. Fakat her PKOS hastası kısırlık yaşamaz; doğru tedavi edildiğinde PKOS hastasının çocuk sahibi olma olasılığı çok yüksektir" diye konuştu.
5.10.2023 Video
Prof. Dr. Attar: PKOS hastaları doğru tedaviyle çocuk sahibi olabilir
Prof. Dr. Attar: PKOS hastaları doğru tedaviyle çocuk sahibi olabilir  Kadınlarda yumurtlama kusurlarına neden olan Polikistik Over Sendromu'nun (PKOS) kadının üreme sağlığı üzerindeki etkisine dikkat çeken Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Erkut Attar, “PKOS hastalığında görülen yumurtlama bozukluğunun kilo ile ilişkisi yakın ilişkisi vardır. Kilo artıkça yumurtlama kusurları daha belirgin hale gelir. Fakat her PKOS hastası kısırlık yaşamaz; doğru tedavi edildiğinde PKOS hastasının çocuk sahibi olma olasılığı çok yüksektir" diye konuştu.  
5.10.2023 Sağlık-Yaşam
"Endometriozis tedavisinde elektromanyetik stimülasyon yöntemiyle olumlu sonuç elde edilebiliyor"
"Endometriozis tedavisinde elektromanyetik stimülasyon yöntemiyle olumlu sonuç elde edilebiliyor" Dünyada yaklaşık 190 milyon kadının endometriozis ve buna bağlı olarak pelvik ağrıyla yaşamak durumunda kaldığını söyleyen Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Erkut Attar, bu grup hasta için kullanılmaya başlanan elektromanyetik stimülasyon yöntemi hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Attar, dünyada yaklaşık 10 kadından birinde görülebilen endometriozisin kronik pelvik ağrı ve adet ağrılarıyla ortaya çıktığını ancak hastalıkla ilgili toplumsal farkındalığın az olması nedeniyle tanı sürecinde zaman kaybedildiğini anlattı.
24.07.2023 Sağlık-Yaşam
Evlat özlemini çalıştığı yurdun öğrencileriyle dindirmeye çalıştı, 15 yılın sonunda anne oldu
Evlat özlemini çalıştığı yurdun öğrencileriyle dindirmeye çalıştı, 15 yılın sonunda anne oldu Zonguldak'ta yaşayan Gülten-Erhan Bahadır çifti 2007 yılında evlendi. Mutluluklarını bebekle taçlandırmak isteyen çift, doğal yolla gebelik oluşmayınca birçok tedavi denedi ancak başarılı olamadı. Doktorlar, 'durumu açıklanamayan kısırlık' teşhisi koydu. 15 yılda 1 kez tüp bebek tedavisi, 3 kez aşılama olan çiftin bir gebeliği de bebeğin kalbinin durmasıyla sonlandı. Psikolojik olarak yıpranan ve destek alan Gülten Bahadır, stresten uzak kalmanın yolunu çalışmakta buldu ve öğrenci yurdunda işe başladı. Öğrencileri kendi çocuğu gibi gören Bahadır, motive oldu ve yeniden tedavi için araştırma yaptı. Bursa'daki Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Betül Dündar'a ulaşan çifte yapılan değerlendirmenin ardından tedaviye başlandı. Gülten Bahadır'a kişiye özel tedavi uygulandı ve çift kızları Elif Azra'ya kavuştu. Evlat hasreti son bulan anne Bahadır, "Yıllarca herkesin manevi annesi oldum ama artık gerçek anlamda anneliği yaşıyorum. Onu dile kolay 15 yıl bekledik. Mutluluğumuzun tarifi yok" dedi.
12.06.2023 Sağlık-Yaşam
"Sigara kullanımı felç olasılığını yüzde 50 artırıyor"
"Sigara kullanımı felç olasılığını yüzde 50 artırıyor" Akut veya kronik pek çok hastalık türünün gelişim nedenleri arasında bulunan sigara ve tütün mamullerinin kullanımını azaltabilmek adına Türkiye’de ve dünya genelinde her yıl 31 Mayıs, "Dünya Tütünsüz Günü" olarak kutlanıyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Güler Göğüş, “Mide hastalıkları, cilt sağlığına ilişkin sorunlar, kemik hastalıkları, beyin ve akciğerlere ilişkin hastalıklar ve kısırlık gibi sağlık sorunları sigaranın yol açtığı diğer sağlık sorunları arasında yer alır. Tüm bunlara ek olarak, sigara kullanımı felç geçirme olasılığını yüzde 50 oranında artırıyor” dedi.
31.05.2023 Sağlık-Yaşam
'Tüp bebek tedavisinde kriter annenin yaşı’
'Tüp bebek tedavisinde kriter annenin yaşı’ Prof. Dr. Nafiye Karakaş Yılmaz, tüp bebek tedavisinde başarıyı etkileyen faktörlere ilişkin, “Bilimsel veriler tüp bebek tedavisinin başarısında en önemli faktörün anne adayının yaşı olduğunu göstermektedir” dedi.
27.04.2023 Sağlık-Yaşam
Aşırı tüylenme hastalık habercisi olabilir
Aşırı tüylenme hastalık habercisi olabilir Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Hatice Karaköse Doğan, hirsutizmin psikososyal sonuçları olan ve yaşam kalitesini düşüren bir bozukluk olduğunu ifade ederek, “Hirsutizm, genel olarak üreme çağındaki kadınların yaklaşık yüzde 5-10’unda görülür ve duygudurum bozukluğu, stres gibi durumlara sebep olabilir.  Çoğunlukla altta yatan endokrin ve metabolik bozukluğun göstergesidir. Genellikle hiperandrojenemi (kıllanmada artış, sivilcelenme ve erkek tipi saç dökülmesi) ile birlikte görülür” dedi.
26.04.2023 Sağlık-Yaşam
"D vitamini eksikliği üreme sağlığını olumsuz etkiliyor"
"D vitamini eksikliği üreme sağlığını olumsuz etkiliyor" Bağışıklık sistemine olumlu etkileri olan D vitamini; hipertansiyon, kalp hastalıkları, bazı kanserler ve otoimmün hastalıklara karşı koruyucu özellikleri ile de biliniyor. Kapalı mekanlarda zaman geçirme ve düzensiz beslenme alışkanlıkları sonucunda ortaya çıkan D vitamini eksikliğinin gençlerin ve yetişme çağındakilerin üreme sağlığını tehdit ettiğini belirten Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Çağcıl Yetim, konuya illişkin açıklamalarda bulundu. 
20.03.2023 Sağlık-Yaşam
Erkeklerde kısırlıkta ‘MikroTESE’ umudu
Erkeklerde kısırlıkta ‘MikroTESE’ umudu Erkeklerde infertilitenin altında birçok sebebin yatabileceğine işaret eden Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Çalık, “Sigara, alkol, testis ısısı, aşırı kilo, aşırı egzersiz, bazı ilaçlar, kimyasal maddelere maruz kalma, stres gibi faktörler erkeklerde üreme yeteneğini bozabilir. Cerrahi sperm elde etme girişimleri içinde günümüzün en son geliştirilen yöntemi ise MikroTESE’dir. MikroTESE işlemi tecrübeli bir cerrah tarafından uygulandığında; infertil, azoospermik erkeklerin yaklaşık yüzde 50-60’ında sperm hücresi bulunabilir. Ayrıca MikroTESE’de başarı oranı daha yüksek ve komplikasyon oranı daha düşüktür” dedi.
6.03.2023 Sağlık-Yaşam
Kartal'a 11 katlı yeni onkoloji merkezi geliyor
Kartal'a 11 katlı yeni onkoloji merkezi geliyor Kartal Şehir Hastanesi, İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu'nun da katılımıyla gerçekleştirilen bir açılışla, yeni Tüp Bebek Merkezi ve Çocuk Hematoloji Onkoloji Kliniği'ne kavuştu. Açılışta konuşan Prof. Dr. Memişoğlu, sadece kısırlığa yönelik tedavilerin değil, dünyada öne çıkan, 'daha embriyo aşamasında' hastalıkların genetik olarak ayıklanıp iyileştirilmesine yönelik manevraların bu merkezde yapılabileceğini söyledi. Hastane Başhekimi Prof. Dr. Recep Demirhan ise hastane kampusu içinde 44 bin metrekare alanda yapılacak 11 katlı Kartal Onkoloji Kliniği'nin inşaatının çok yakında başlayacağı müjdesini verdi.
24.12.2022 Sağlık-Yaşam
“Tanı konamayan kısırlık vakalarında çölyak hastalarının oranı 6 kat daha fazla”
“Tanı konamayan kısırlık vakalarında çölyak hastalarının oranı 6 kat daha fazla”  Güncel çalışmalar, çölyak hastalığının kadınların üreme sağlığını ve gebelik sonuçlarını olumsuz etkilediğini gösteriyor. Çölyak hastalığı olup glütensiz diyetle tedavi edilmeyen kadınlarda gebelik döneminde düşük ve erken doğum riskinin 1,5 ila 2 kat arttığını belirten Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Selçuk Selçuk, açıklanamayan kısırlık problemi olan çiftlerde çölyak hastalığının normal popülasyona göre yaklaşık olarak 6 kat daha fazla görüldüğünü söyledi.  
13.12.2022 Sağlık-Yaşam
Prof. Dr. Attar: Endometriozis bazı kronik hastalıklarla beraber görülebilir
Prof. Dr. Attar: Endometriozis bazı kronik hastalıklarla beraber görülebilir  Ağrı ve infertiliteyle seyreden endometriozisin üreme çağındaki her 10 kadından birini etkileyen ciddi bir sorun olduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları Doğum, Tüp Bebek uzmanı Prof. Dr. Erkut Attar, endometriozisin bazı kronik hastalıkların da habercisi olabileceğine işaret etti. “Bunun tersi de olabilir. Endometriozisle beraber sık görülen diğer hastalıklar varsa endometriozis de akla gelmelidir” diyen Prof. Dr. Attar, bu durumda hastayı bir bütün halinde değerlendirmek gerektiğine işaret etti. Endometriozis hastalarının gerek değerlendirilmesinin gerekse tedavisinin bu çağdaş yaklaşım doğrultusunda yapılması gerektiğinin, aksi taktirde hastaların verilen tedavilerden yeterince yararlanamayabileceğini belirtti.
6.10.2022 Sağlık-Yaşam

Benzer Haber Etiketleri

kısırlık sağlık tedavi KADIN bebek

Kısırlık ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.