Geri Dön
Gündem Balıkesir'de artçı depremler sürüyor

Balıkesir'de artçı depremler sürüyor

Balıkesir'in Altıeylül ilçesi, dün gece meydana gelen Richter ölçeğine göre sırasıyla 4.6, 4.3 ve 4.0 büyüklüğündeki depremlerin ardından beşik gibi sallanmaya devam ediyor. Bu depremlerin ardından, bugün saat 10.00'a kadar bölgede 72 artçı sarsıntı kaydedildi. Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, depremin yıkıma yol açmadığını belirterek, korkuya kapılan yaklaşık 20 kişinin hastanelere başvurduğunu söyledi.

Balıkesir'de artçı depremler sürüyor

​Balıkesir merkez Altıeylül ilçesi, dün saat 23.14’te Richter ölçeğine göre 4.6 büyüklüğünde depremle sallandı. Yerin 7 kilometre derinliğinde olan deprem, çevre ilçe ve illerde de hissedildi. Paniğe neden olan deprem nedeniyle kentte vatandaşlar sokaklara çıktı. Bölge, bu kez saat 23.24'te 4.3, saat 23.46'da ise 4.0 büyüklüğünde iki depremle daha sallandı.

Balıkesir kent merkeziyle Aytıeylül ve Bigadiç ve Savaştepe ilçelerinde bazı vatandaşlar ateş yakıp ısınarak dışarıda bekledi. Saat 02.00'den sonra ile kentte hayat normale dönmeye başladı. Havanın da iyice soğumasıyla sokaklar boşalmaya başladı. Korku yüzünden evlerine girmek istemeyen bazı vatandaşlar ise sokaklarda sabahladı.

Deprem nedeniyle Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, 'Çocuk Köyü' adlı işletmeye sığınan vatandaşlara gece yarısı çay ve çorba ikramında bulundu.

Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, depremin yıkım veya hasara yol açmadığını belirterek, şunları söyledi:

"Balıkesir'de merkez üssü Altıeylül ilçemiz olan bir deprem yaşadık. İlk belirlemelere göre herhangi bir yıkım ve hasar söz konusu değildir. Tüm ekiplerimiz şu anda depremin meydana geldiği merkez üssünde incelemelerini sürdürüyor. Balıkesir'de 20'ye yakın vatandaşımızın deprem korkusuyla hastaneye başvurduğu bilgisi alınmış olup, diğer ilçelerimizde deprem nedeniyle hastanelere herhangi bir başvuru olmamıştır. Deprem nedeniyle şu an için hastanelerimizde herhangi bir vatandaşımız mevcut değildir. Deprem sonucu ilimiz dahilinde herhangi bir olumsuzluk bulunmadığı bilgisi alınmıştır. Tüp ekiplerimizle çalışmalarımıza aralıksız olarak devam ediyoruz. Vatandaşlarımızın sosyal medyada, özellikle WhatsApp gruplarında dolaşan asılsız bilgilere itibar etmemeleri, doğru bilgi için resmi kaynakları takip etmeleri rica olunur. Tüm hemşehrilerimize tekrar geçmiş olsun dileriz."

BÖLGE BEŞİK GİBİ

Bu arada, bölge beşik gibi sallanmaya devam ediyor. Dün meydana gelen depremlerin ardından bugün saat 10.00 kadar, büyüklükleri 09. ile 2.3 büyüklüğünde değişen 72 artçı deprem meydana geldi.

'KIZIMI İŞE GÖNDERMEDİM'

Dün gece peş peşe 3 depremle sallanan Balıkesir’de hayat normal akışında devam ediyor. Balıkesir kent merkezinde oturan Bedriye Baysak, deprem sırasında büyük korku yaşadıklarını söyledi. Barsak, "Ev resmen sallandı. Demirlerin sesini dahi duyduk diyebilirim yani. Çok korktuk. Çok büyük bir korku. Balıkesirli genelde böyle şeye çıkmaz dışarı, ama sokaklar hep arabalarla doldu. Sabah 30 yaşındaki kızım Busemin Şeyda'yı işe bile göndermedim. Nasıl göndereyim? Korktum, en azından bir arada olalım dedik. Kafeye gittik, sabah 04.00’e kadar oturduk. 4.30’da adımlarımızı korka korka atarak eve geldik" dedi.

'ALLAH DAHA BÜYÜKLERİNİ GÖSTERMESİN'

Öğrenci Didar Demiraslan ise evinde yakalandığı deprem anlarını şu sözlerle anlattı:

"Deprem olduğunda ailemle birlikte Balıkesir’e 30 kilometre uzaklıktaki Bigadiç ilçesindeki evimizdeydik. Misafirlerimiz vardı. İlk depremde sonra evde oturmaya devam ettik. 15 dakika sonra ikinci artçı olunca hemen evden çıkmaya karar verdik. Tam evden hazırlanıp çıkarken diğer artçı deprem oldu. Sonrasında dışarı çıktık. Dua etmekten başka bir şey yapamadık. Allah daha büyüklerini göstermesin."

Öğrenci Ahmet Fazlı Cengiz ise "Deprem başladığında bayağı büyük bir sarsıntı hissettik. Balıkesir’de ben daha önce böyle bir sarsıntı yaşamadım. Zaten insanlar hemen apartmandan falan fırlamaya başladı. Bir hareketlilik oldu. Hava biraz soğuk olduğu için biz dışarıya çıkmadık. Sonra arkadaşlarımızla haberleştik. Sabahtan normal hayatımıza devam edip, okula geçtik" diye konuştu.

PROF. DR. CERYAN: BALIKESİR 7.2'LİK DEPREME HAZIR OLMALI

Balıkesir Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Uygulamalı Jeoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şener Ceryan, Balıkesir’in 7.2’lik bir depreme hazır olması gerektiğini belirterek, acil olarak 1/5000 ölçeğinde diri fayların haritalanması gerektiğini belirtti.

Balıkesir’de dün saat 23.14'te meydana gelen 4.6 büyüklüğündeki depremin ardından Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir Temsilciliği basın toplantısı düzenledi. Toplantıda açıklama yapan, Balıkesir Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Uygulamalı Jeoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şener Ceryan yaşanan depremin, Balıkesir’deki deprem tehlikesinin ne kadar büyük olduğunu gösterdiğini söyledi. Ceryan, “Deprem, Bursa’dan, Balıkesir’e ve Manisa’ya kadar uzanan büyük bir fay kuşağının içinde oldu ve Gelende fayına yakın bir yerde oluyor ve doğru tartımlı fay. Balıkesir’i afete karşı dirençli hale getirmek için Balıkesir Valiliği, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve AFAD’ın bir çalışması var. Ama acil olarak 1/5000 ölçeğinde diri faylarını haritalamalıyız ve bu haritaya göre faylarda sakınım zonlarının oluşturulması gerekir. Yine olası bir depremde meydana gelebilecek zemin deformasyonundan gelecek tehlikeleri haritalamalıyız. En önemlisi Balıkesir bütünleşik deprem master planını acilen hazırlanmalıdır. Bunu erteleme lüksümüz yoktur. Biz üniversite ve oda yönetimi olarak bu planın hazırlanması için gerekli desteğe hazırız. Özellikle MTA, AFAD ve 9 Eylül Üniversitesi’ndeki bilim insanlarının yaptığı çalışmalara göre Balıkesir’de bekleyeceğimiz maksimum deprem büyüklüğü 7.2. Biz bu büyüklükteki bir depreme hazırlanmalıyız. Bu depremin olduğu yerde zemin koşulları da önemli” dedi.

BALIKESİR’DE BİLİNMEYEN FAYLAR VAR

Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir Temsilcisi Kemal Yenigün ise Balıkesir’de bilinmeyen diri faylar olduğunu belirterek, “Balıkesir 1'inci derece deprem bölgesi. Balıkesir’in içinden geçen, etrafından dolanan büyük Balıkesir fayı var. Bu fay günümüzden 121 yıl önce yani 1898 yılında 7.2 büyüklüğünde bir deprem üretti. Balıkesir’de hiçbir bina sağlam kalmadı. Balıkesir bu büyüklükte depremi yaratabilecek bir faya sahip. Ayrıca Balıkesir’de bilinmeyen, haritada olmayan fayların olduğunu bu son deprem de bize gösterdi. Çünkü orada hiçbir diri fay görünmüyor. Balıkesir’de 1/5000’lik çalışmanın yapılması mutlak şart” diye konuştu.

Toplantıya Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir Temsilcisi Kemal Yenigün, Balıkesir Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Uygulamalı Jeoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şener Ceryan, Jeoloji Mühendisi Fatma Sakarya, Dr. Gökhan Büyükkahraman, Tülay Özden Gürsel ve Feyzullah Gürbüz katıldı.