Geri Dön
Gündem Eylem hazırlığındayken yakalanan 'Delil' kod adlı terörist hakim karşısında

Eylem hazırlığındayken yakalanan 'Delil' kod adlı terörist hakim karşısında

Yunanistan'ın Lavrion Kampı'nda sabotaj eğitimi aldığı ve terör örgütü PKK'nın talimatıyla büyükşehirlerde silahlı ve bombalı eylem hazırlığında olduğu iddiasıyla hakkında dava açılan 'Delil' kod adlı Hüsamettin Tanrıkulu ilk kez hakim karşısına çıktı. Tanrıkulu savunmasında, "Ben herhangi bir örgüte bağlı değilim. Bazı iddialar ortaya kondu, haberler yapıldı. Bu ailemi ve psikolojimi etkiledi. Tekrar ediyorum herhangi bir örgüte üye değilim" dedi. Mahkeme Tanrıkulu'nun tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

Eylem hazırlığındayken yakalanan 'Delil' kod adlı terörist hakim karşısında

İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmaya tutuklu sanık Hüsamettin Tanrıkulu getirildi. Duruşmada taraf avukatları da hazır bulundu.

"BEN HERHANGİ BİR ÖRGÜTE BAĞLI DEĞİLİM"

Savunma yapan Hüsamettin Tanrıkulu, "Suçlamaları kabul etmiyorum, böyle bir şey söz konusu değil. Ben herhangi bir örgüte bağlı değilim. Bazı iddialar ortaya kondu, haberler yapıldı. Bu ailemi ve psikolojimi etkiledi. Tekrar ediyorum herhangi bir örgüte üye değilim. Tahliyemi ve beraatimi talep ediyorum" dedi.

 

BABASI TANIK OLARAK DİNLENDİ 

Duruşmada tanık olarak dinlenen Kezban K., sanık Hüsamettin'i sadece ismen tanıdığını, kendisinin ve sanığın HDP gençlik üyesi olduğunu, kendisinin Diyarbakır'da sanığın İstanbul'da bulunduğunu söyledi. Tanık Kezban K., sanık ile aynı eylem ve etkinliklerde yasal olarak hiç bulunmadıklarını, sanığın terör örgütüyle bir bağlantısı olup olmadığına ilişkin bilgisinin bulunmadığını ve olduğunu da düşünmediğini ifade etti. Sanığın duruşmada tanık olarak dinlenen babası ise, annesinin oğlundan haber alamaması sebebiyle kayıp başvurusunda bulunduğunu ve bundan 1 hafta sonra sanığın ailesini aradığını söyledi.

 

TUTUKLULUK DEVAM KARARI 

Görüşü sorulan savcısı, Tanrıkulu'nun tutukluluk halinin devamını talep etti. Mahkeme heyeti, sanık Hüsamettin Tanrıkulu'nun tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı eksikliklerin giderilmesi için erteledi.

 

İDDİANAME 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Yunanistan'da terör örgütü PKK/KCK'nın faaliyetlerinde kullanılan Lavrion Kampı'ndan Türkiye'ye illegal yollardan eylem amaçlı gönderildikten sonra yakalanan örgüt mensubuyla gerçekleştirilen ön mülakatta, örgütün İstanbul'da bulunan köprülere yönelik eylem arayışı içinde bulunduğu ancak eylem yapmanın imkansız olduğunun düşünüldüğü belirtildi. AK Parti milletvekilleri, AK Partili kişiler, AK Parti ilçe binaları ile mahalle bekçilerinin terör örgütünün öncelikli eylem hedefinde olduğu, bu tarz eylemlerde talimat beklemeden inisiyatifin eylemi yapacak örgüt mensuplarında bulunduğunu aktaran örgüt mensubunun, eşkalini verdiği kişinin kendisinden önce eylem amaçlı Türkiye'ye geçtiği ve bu şahsın İstanbul'da olabileceğini söyledi. İddianamede, bu kişilerden birinin "Delil" kod adlı Hüsamettin Tanrıkulu olabileceğinin değerlendirildiği ve Tanrıkulu hakkında terör örgütü PKK/KCK adına Türkiye'de silahlı, bombalı, dron ile sansasyonel nitelikte eylem gerçekleştirebileceği şeklinde istihbarı bilginin bulunduğu anlatıldı. Tanrıkulu'nun PKK'nın kırsal kadrolarına katılmak üzere Mart 2022 itibarıyla Diyarbakır'dan ayrıldığı tespitine yer verilen iddianamede, sanığın İstanbul'da ikamet eden bir akrabasının yanına iş bulma ve çalışmak maksadıyla gittiği anlatıldı. İddianamede, Tanrıkulu'nun terör örgütüne katılımı için Diyarbakır Yenişehir HDP eski eş başkanı C.K. tarafından yönlendirildiği, Tanrıkulu'nun babasının da HDP Diyarbakır İl Başkanlığına giderek çocuğunun akıbetini araştırdığı belirtilerek, babanın oğlunun kaybolmasında HDP eski eş başkanları C.K. ve R.S'yi sorumlu tuttuğu ifade edildi. İddianamede, sanığın "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmasının istendi.