Geri Dön
Gündem Gemlik Körfezi’nde 5.1 büyüklüğünde deprem; İstanbul ve İzmir’den de hissedildi

Gemlik Körfezi’nde 5.1 büyüklüğünde deprem; İstanbul ve İzmir’den de hissedildi

Marmara Denizi’nde, Gemlik Körfezi’nde meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede ikinci bir deprem oldu. Aynı noktada 3 dakika sonra saat 10.45'te 4.5 büyüklünde deprem meydana geldi. Deprem anında yaşanan panik ise kameralara böyle yansıdı.

DAKİKA DAKİKA GELİŞMELER

TRİLYE'DE BAZI BİNALARIN DUVARLARINDA ÇÖKME MEYDANA GELDİ

Merkez üssü Bursa’nın Mudanya ilçesi açıkları Gemlik Körfezi olan 5.1 büyüklüğündeki depremde, Trilye Mahallesi’ndeki bazı eski binaların duvarlarında çökme meydana geldi.

Trilye Mahallesi Muhtarı Süleyman Alkız, 29 Kasım’da yaşanan sel felaketinin yaralarını sarmaya çalışırken, depremle karşı karşıya kaldıklarını belirterek, “Bizim bölgemizde tescilli binalar var Anıtlar Kurulu’nda kayıtlı binalarımız var.

Bunlar hasarlı binalar. Defalarca ikaz edildi, mal sahipleri belediyelere dilekçe verdi. Fakat Anıtlar Kurulu tescilli binalara yıkım izni vermiyor, moloz dahil kaldırtmıyor. Bizim bu bulunduğumuz alanda, tamamen perşembe günleri vatandaşın en yoğun olduğu zamandır.

Sabah burada pazarımız kurulur. Karşıdaki bina depremden itibaren daha önce darbe görmüştü. Depremden sonra açılma yaptı. Bizim için insan hayatı çok önemlidir.

Bizim mahallemizde böyle tescilli binalarımız çok. Bir an önce yetkililerden, Sayın Cumhurbaşkanımızdan mahallemizle ilgili bu tarz binalara anında müdahale edilmesini bekliyoruz” dedi.

Şu an 10-12 binanın acilen yıkılması gerektiğin söyleyen Alkız, “Bu binaların en ufak yağmurda bile yıkılacağı belli. Yerdeki molozların tamamı ve duvardaki açılmanın tamamı, bugün yaşanan depremden dolayı oldu. Bunu defalarca bildirdik ama müdahale eden olmadı” diye konuştu.

Denizhan KARAHANCI-Mehmet İNAN/MUDANYA (Bursa), (DHA)

‘KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN HIZLANDIRILMASI GEREKTİĞİNİ TEKRAR ANLAMIŞ OLDUK’

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, ilçede bazı binalarda hasara neden olan 5.1 büyüklüğündeki depremin ardından açıklama yaptı. Türkyılmaz, depremin Türkiye’nin bir gerçeği olduğuna dikkat çekerek, kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlandırılması gerektiğine söyledi, "Hepimize geçmiş olsun. Deprem bizim gerçeğimiz. Depremle birlikte yaşayacağız. Depreme karşı önlemlerimizi almamız gerekiyor. Bununla birlikte yaşayacaksak, bilimin ışığında bunun kurallarını yapmamız gerekiyor. Biz de daha önce başlattığımız bu kentsel dönüşüm ile ilgi çalışmalarımızın daha da hızlanarak devam edilmesi gerektiğini, bugün yeniden anlamış olduk" dedi.

‘BELEDİYE BİNAMIZIN YIKIM KARARINI DAHA ÖNCEDEN ALMIŞTIK’

Depremde hasar gören belediye binasının, Mudanya'daki en riskli binalardan biri olduğunu ifade eden Türkyılmaz, şunları söyledi:

"Yıkım kararını daha önce almıştık zaten yeni bir belediye binası yapılana kadar diye. Bu depremle birlikte bu taşınmayı, yeni belediye binasının yapılmasının hızlanması gerektiği sürecine girdik. Önümüzdeki bürokratik süreci de hızlı bir şekilde aşarak, yaşadığımız ekonomik sıkıntılar ışığında bu süreci hızlandırmamız gerekiyor. Bugün tedbir amaçlı belediye binamızı boşalttık. Arkadaşlarımız akşama kadar çalışıyor. Teknik çalışmalardan sonra sanırım olumsuz çıkacak ve belediye binası kullanılamayacak durumda olacaktır. Can güvenliği açısından, özellikle çalışanlarımızın rahat çalışması açısından iyi olacaktır. Personelin nerede çalışacağına dair saha çalışmalarımızı yaptık, bulunduğumuz tesis dahil, belediye olarak gereken işlerin aksatılmadan vatandaşlarımıza hizmet vermeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Binanın 1976 yılında yapıldığını belirten Hayri Türkyılmaz, "Bunun raporları daha önceden görsel tespitlerimiz vardı. Bir araba bile geçse sallanan bir binaydı. Kentsel SİT alanında olduğu için, komşu parseldeki tescilli yapıların olmasından dolayı da Anıtlar Kurulu'ndan burasıyla ilgili biz güçlendirme ve dış cephe sağlıklaştırma, boya işlemlerini yapamamıştık, izin yoktu. Biz de bunun üzerine binanın yıkılmasına karar verdik. O binanın yerinde daha önce var olan tescilli bir yapıyı tekrar yapmak için çalışmaya başlamıştık. Önümüzdeki sürecin en önemli projesiydi" diye konuştu.

‘TRİLYE'DE BİR KAÇ BİNADA DUVAR YIKILMASI OLDU’

Şu anda Mudanya'nın tamamının kontrolleri altında olduğunu ifade eden Türkyılmaz, "Herhangi bir olumsuzluk yok. Trilye'de bir kaç eski tescilli yapıda maili inhidam raporu alınmış, yani yıkım raporu alınmış binalarımızın Anıtlar Kurulu'ndan onayı bekleniyordu. O binalarda birkaç duvar yıkılması gibi küçük şeyler var. Bugün de Anıtlar Kurulu geldi, gezdi, gördü. Onların da raporu doğrultusunda, o binaların en kısa sürede herhangi bir kazaya, belaya sebep olmadan yıkımı gerçekleşmiş olacak" ifadelerini kullandı.

Hasarlı bina sayısı ile ilgili şu anda tespit edilen bir rakam olmadığını belirten Türkyılmaz, "Akşamüstü bu rakamlar, veriler gelir. Sizlerle de paylaşırız. Basına bilgi de vereceğiz. Ama şunu söyleyebilirim; Mudanya'mızın 5 mahallesinde, özellikle Eğitim Mahallesi, Burgaz Mahallesi, Yalı Mahallesi, Siteler Mahallesi ve Ömerbey Mahallesi'ndeki binalarda çok daha fazla sorun olduğunu tahmin ediyoruz" dedi.

Denizhan KARAHANCI-Mehmet İNAN/MUDANYA,(Bursa),(DHA)

VALİ DEMİRTAŞ: PANİK DIŞINDA BİR SIKINTIMIZ YOK

Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, Gemlik Körfezi’nde, Mudanya ilçesi açıklarındaki 5.1 büyüklüğündeki depremde 12 kişinin yaşadıkları panik nedeniyle hastanelere başvurduklarını söyledi. Vali Demirtaş, "Vatandaşlarımızın paniği dışında ciddi bir sıkıntımız olmadı. Bu saat itibarıyla 12 vatandaşımız panikten dolayı hastaneye müracaat etmişler. 1 vatandaşımızın evinde çatlak oldu diye bir ihbar alındı. Arkadaşlarımız o bölgeye gittiler. Aynı zamanda depremden dolayı 2 vatandaşımız da koşarken düşmüş. Burunlarında hafif bir sıyrık meydana gelmiş. Tüm kamu kurumlarında, özellikle hastanelerimizde, okullarımızda depremle ilgili bir sıkıntı var mı, bir çatlak var mı yok mu diye onların incelemesini yapıyoruz. İnşallah arkadaşlarımız bize bu konuda bilgi verecekler. Tüm arkadaşlarımız sahadalar. Başta kaymakamlarımız, AFAD yetkililerimiz, belediyelerimiz, herkes sahada. Vatandaşlarımızın talep ve şikayetlerini dinliyoruz. Ciddi anlamda bir sıkıntımız olmadı. Allah memleketimizi, milletimizi, devletimizi bu afetten korusun" dedi. 

 

BAZI BİNALARDA ÇATLAKLAR OLUŞTU

Merkez üssü Bursa’nın Mudanya ilçesi olan 5.1 büyüklüğündeki depremde, ilçedeki bazı binalarda çatlaklar oluştu. Mudanya ilçesi Güzelyalı Mahallesi’nde yaşayanlar, iş yerleri ve binalardaki çatlakları cep telefonu kamerasıyla görüntüledi. Bir binada oluşan çatlak sonrası, beton parçalarının yere düştüğü görüldü. 

MUDANYA BELEDİYE BİNASI HASAR GÖRDÜ, PERSONEL TAHLİYE EDİLDİ

Bursa’nın Mudanya ilçesi açıklarından meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremde, ilçe belediye binası da hasar gördü. İlçedeki riskli binalar arasında bulunan belediye binasının kolonlarında çatlaklar oluştu. Belediye personeli tahliye edildi. Kapatılan belediye binasında teknik ekiplerin çalışmalarının sürdüğü öğrenildi. (DHA)


MUDANYA BELEDİYE BAŞKANI: TRİLYE’DE BAZI BİNALARDA DUVAR YIKILMALARI VAR

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz da DHA muhabirine telefonda yaptığı açıklamada, ilçe genelindeki bazı binalarda çatlaklar oluştuğunu ve bazı bacaların devrildiğini söyledi. Trilye Mahallesi’nde ise 1999 yılındaki Marmara Depremi’nde hasar gören bazı binaların duvarlarının yıkıldığını kaydeden Türkyılmaz, “Belediye olarak 5 mahallede zaten tarama yapmıştık. Üniversiteden hocalarımızla birlikte, 1999 yılından önce yapılan binalarda performans testlerini sürdürüyorduk. Biz yıkım için beklerken, deprem oldu. Trilye Mahallemizde yıkım raporu alınan binalarda duvar yıkılmaları var. En kısa zamanda bu binaların yıkımlarını gerçekleştireceğiz. Cana gelen bir şey olmadı. İlçe genelinde bir olumsuzluk yok. Bütün ekiplerimiz teyakkuz durumunda, incelemelerimizi sürdürüyoruz” dedi.  (DHA)



'13 ARTÇI DEPREM ÖLÇÜLDÜ'


İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Marmara Denizi'nde meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremin ardından en büyüğü 4.5 olmak üzere farklı büyüklüklerde 13 artçı deprem ölçüldüğünü belirtti. Bakan Yerlikaya, "İstanbul, Bursa ve diğer civar illerde; AFAD, jandarma, emniyet, UMKE ekipleri ve diğer görevlilerle yapılan saha taramaları ile birlikte 112'ye gelen ihbarların değerlendirilmesi sonucu an itibari ile olumsuz bir durum bulunmamaktadır. İstanbul Esenler'de 1, Küçükçekmece'de 1 bina çatlağı olduğuna ilişkin ihbar alınmış olup Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri ilgili adreslere sevk edilmiştir. Bursa Mudanya'da 1 evde çatlak olduğuna ilişkin ihbar alınmış olup Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri ilgili adreslere sevk edilmiştir. 2 vatandaşımız merdivenden düşmüş olup sağlıklarına ilişkin bir olumsuz durum söz konusu değildir" ifadelerini kullandı. (DHA)

AFAD: OLUMSUZ BİR DURUM YOK

AFAD'dan yapılan açıklamada, depremlerde şu ana kadar olumsuz bir durumun tespit edilmediği bildirildi. Açıklamada şöyle denildi:

"Marmara Denizi, Gemlik Körfezi’nde (Bursa Mudanya açıkları) meydana gelen 5.1 ve 4.5 büyüklüklerindeki depremler sonrasında an itibarıyla olumsuz bir durum bulunmamaktadır. Saha tarama çalışmaları devam etmektedir. Ekiplerimiz teyakkuz halindedir. Etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunarız."





- Bakan Yerlikaya: Marmara Denizi Gemlik Açıklarında  5,1 büyüklüğünde meydana gelen ve çevre illerden de hissedilen depremde, başta AFAD olmak üzere ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha tarama çalışmaları için bölgeye sevk edilmiştir.  Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum.

 - İstanbul Valiliği:  Depremde ilk belirlemelere göre, İstanbul'da herhangi bir can ya da mal kaybı olmamıştır. Konuyla ilgili AFAD ve ilgili birimlerimizin saha tarama çalışmaları devam etmektedir.

- Bakan Koca: 10.42’de Bursa Gemlik Körfezi'nde 5.1 büyüklüğünde deprem meydana gelmiştir. Bursa, Yalova, İstanbul ve Kocaeli’deki Sağlık Afet ve Koordinasyon Merkezleri ile (SAKOM) görüşülmüş, depremin hissedildiği yerlerde merkezlere olumsuz bir çağrı gelmediği bilgisi alınmıştır. Bölgeye ambulans ekipleri görevlendirilmiştir. Tarama çalışmaları devam etmektedir.

- İstanbul'da da hissedilen Gemlik merkezli 5,1 büyüklüğündeki depremle ilgili açıklama yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, "İstanbul'da da hissedilen Gemlik merkezli 5.1 büyüklüğündeki depremden etkilenen tüm illerimize geçmiş olsun. İstanbul'da şu ana kadar bize ulaşan olumsuz bir durum söz konusu değil, takip ediyoruz" dedi.

'AFAD VE İLGİLİ EKİPLER, BÖLGEYE SEVK EDİLDİ'

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Marmara Denizi Gemlik Körfezi'nde meydana gelen 5.1 ve 4.5 büyüklüğündeki depremlere ilişkin sosyal medya hesaplarından açıklama yaptı.

Bakan Yerlikaya, "Başta AFAD olmak üzere ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha tarama çalışmaları için bölgeye sevk edilmiştir. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Allah ülkemizi ve milletimizi afetlerden korusun" dedi. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da bölgedeki sağlık birimleri ile görüşüldüğünü belirterek, "Bursa, Yalova, İstanbul ve Kocaeli'deki Sağlık Afet ve Koordinasyon Merkezleri ile (SAKOM) görüşülmüş, depremin hissedildiği yerlerde merkezlere olumsuz bir çağrı gelmediği bilgisi alınmıştır. Bölgeye ambulans ekipleri görevlendirilmiştir. Tarama çalışmaları devam etmektedir" ifadelerini kullandı.

VALİ DEMİRTAŞ: OLUMSUZ DURUM TESPİT EDİLMEMİŞTİR

Bursa Valisi Mahmut Demirtaş da yaptığı açıklamada, Marmara Denizi’nde, Gemlik Körfezi’nde meydana gelen 5.1 ve 4.5 büyüklüğündeki depremlerin ardından kent genelinde herhangi bir olumsuz durum tespit edilmediğini kaydetti. Demirtaş, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Marmara Denizi, Gemlik Körfezi açıklarında 5,1 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiş olup, çevre illerden de hissedilen depremde, ilk belirlemelere göre herhangi bir olumsuz durum tespit edilmemiştir. Başta AFAD olmak üzere ilgili kurumlarımız teyakkuz halinde olup, tüm ekiplerimiz durumu yakından takip etmektedir. Rabbim ülkemizi afetlerden korusun.” 

'YIKIM VE YARALANMA YOK'

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise, deprem sonrası herhangi bir yıkım ve yaralanma olmadığını belirterek, "Yaşanan deprem sonrası çok şükür herhangi bir yıkım ve yaralanma gibi olumsuz bir durum bulunmamaktadır. Başta AFAD olmak üzere ilgili kurumlarımız teyakkuz halinde olup, saha tarama çalışmaları devam etmektedir.




DEPREM PANİĞİ KAMERADA; 2 KİŞİ KAÇARKEN DÜŞÜP YARALANDI

Marmara Denizi’nde, Gemlik Körfezi’nde meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremin ardından, Bursa’da  yaşanan panik güvenlik kameralarına yansıdı. Bir oto tamirhanesinde araç tamiri sırasında sarsıntıyı hissedenler panikle dışarı koşarken, bir diğer görüntüde de bir iş yerinde bilgisayarda çalışan 2 kişinin de depremle birlikte kaçması kameraya yansıdı. Bir başka görüntüde ise bir evin salonundaki cam avizenin sallanırken çıkardığı ses, güvenlik kamerası tarafından kaydedildi. Bir marketin güvenlik kamerasına yansıyan görüntülerde ise sarsıntıyla birlikte raflarda yer alan ürünlerin yere düştüğü görüldü.

Deprem nedeniyle panik yaparak kaçarken düşen 2 kişi ise hafif yaralandı. 

ÖĞRENCİLER BAHÇEYE ÇIKARILDI

Bursa ve ilçelerindeki okullarda eğitim gören öğrenciler, tedbir amaçlı bahçeye çıkarılırken, panik yaşamamaları için öğretmenlerinin oyun oynattığı anlar kameraya yansıdı. 

PROF. DR. GÖRÜR: GEMLİK'İN YERİ ÇOK TEHLİKELİ

3 dakika arayla Gemlik Körfezi’nde meydana gelen 5.1 ve 4.5 büyüklüğündeki depremlerle ilgili Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür’den de açıklama geldi. Görür, açıklamasında, “Arkadaşlar, Bursa, Mudanya Kumyaka’nın biraz açıklarında 5,1 deprem oldu.

Bu deprem belli ki çok insanı telaşlandırmış. Deprem muhtemelen Zeytinbağı Fayının Gemlik Körfezi içindeki kısmında. Bu fay KAF’ın güney kolunun bir parçası. Güney kol yavaş hareket eden ama stres biriktiren bir fay zonu.

1999 depremlerinde tahmin ediyorum stres kaybına uğradı. Biz şimdi depremi kuzey kolda bekliyoruz. Şu an bir sıkıntı görmüyorum ama Gemlik’te önlem alınarak bu yerleşim alanı deprem dirençli hale getirilmelidir. Bu kentimizin yeri çok tehlikelidir ve doğrudan Gemlik fayının üzerindedir. Geçmiş olsun” ifadelerine yer verdi.

PROF. DR. ERCAN: BU DEPREM ÖNCÜDÜR

Deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan ise 5.1 büyüklüğündeki depremin öncü deprem olduğunu belirterek, "10,42’ de Kuzey Anadolu Kırığının güney kolu, Akyazı, İznik, Gemlik üzerinden gelip, Mudanya-Kumyaka’da 5,4 km odak derinliğinden M5,1’lik deprem oluşturdu.

Güney kolun İmralı yakında oluşturması beklenen deprem M6,4’dür. Bu deprem öncüdür. Ancak kuzey kolla, İstanbul ile ilişkisizdir" açıklamasında bulundu.



'13 ARTÇI DEPREM ÖLÇÜLDÜ'

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Marmara Denizi'nde meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremin ardından en büyüğü 4.5 olmak üzere farklı büyüklüklerde 13 artçı deprem ölçüldüğünü belirtti. Bakan Yerlikaya, "İstanbul, Bursa ve diğer civar illerde; AFAD, jandarma, emniyet, UMKE ekipleri ve diğer görevlilerle yapılan saha taramaları ile birlikte 112'ye gelen ihbarların değerlendirilmesi sonucu an itibari ile olumsuz bir durum bulunmamaktadır. İstanbul Esenler'de 1, Küçükçekmece'de 1 bina çatlağı olduğuna ilişkin ihbar alınmış olup Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri ilgili adreslere sevk edilmiştir. Bursa Mudanya'da 1 evde çatlak olduğuna ilişkin ihbar alınmış olup Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri ilgili adreslere sevk edilmiştir. 2 vatandaşımız merdivenden düşmüş olup sağlıklarına ilişkin bir olumsuz durum söz konusu değildir" ifadelerini kullandı.