Geri Dön
Gündem Kasko Hasarsızlık Nedir ve İndirimi Oranları Nasıl Belirlenir?

Kasko Hasarsızlık Nedir ve İndirimi Oranları Nasıl Belirlenir?

Hasarsızlık indirimi, hasarsız geçirilen bir yılın sonunda düzenlenen kasko ve zorunlu trafik sigortası poliçelerinde uygulanan indirim oranıdır. Aracın hasarsız geçirdiği süre ne kadar uzun olursa indirim oranı da bu doğrultuda artar ve yüzde 60’a kadar varabilir.

Kasko Değeri Nasıl Sorgulanır?

Kasko sigortası, motorlu taşıtların herhangi bir kazaya karışması halinde, kasko sigortası yapılan aracın uğrayacağı maddi zararları karşılayan bir sigorta türüdür. Kasko sigortası trafikte yaşanacak kazaların yanı sıra, cam kırılması, yangın, deprem gibi doğal afetler, terör nedeniyle oluşan zararlar olmak üzere poliçe kapsamında birçok konuda sigorta edilen aracı korur. Zorunlu trafik sigortasının tamamlayıcısı niteliğindeki kasko değeri, Türkiye Sigortalar Birliği tarafından hesaplanan kasko değer listesi ile belirlenir. Periyodik olarak değişen bu liste hazırlanırken 15 yaşından küçük araçların marka, model ve üretim yılı bilgileri göz önünde bulundurulur. Kasko değer listesi ile araçların kasko fiyatları hakkında çok basit bir şekilde kasko sorgulama yapılabilir. Aracın model yılı, tipi ve marka bilgileri kasko değeri hesaplama sistemine yazılarak kolay bir şekilde öğrenilebilir. Bu bedel herhangi bir zarar durumunda sigorta şirketinin karşılamakla yükümlü olduğu zararın üst limitini gösterir.

Hasarsızlık İndirimi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Kaskosu olan bir aracın bir yıllık poliçe süresini hasarsız geçirmesi halinde kazandığı indirime hasarsızlık indirimi adı verilir. Bu indirim oranı belirlenirken de aracın yaşı, markası, modeli gibi etkenler ve kasko değer listesi kullanılır. Hasarsızlık indirimi genellikle 4 kademede belirlenir. İlk kademe, ilk yapılan kaskonun ardından 12 aylık sigorta süresi sonundaki yenilemededir. Bu 12 aylık dönemin kazasız geçirilmesi durumunda kasko primleri yüzde 30’a varan oranlarda indirimli sunulur.

İkinci kademe, ikinci 12 aylık süreyi ifade eder. Araç ikinci 12 ayı da kazasız geçirirse kasko primlerinde sağlanacak indirim oranı yüzde 40’a kadar yükselebilir. Üçüncü 12 aylık dönemi ifade eden üçüncü kademede de araç kazaya karışmazsa indirim oranı yüzde 50’yi bulabilir. Son kademe ise dördüncü kademedir. Araç kasko sigortası yapıldıktan son dördüncü 12 aylık sürede kaza geçirmezse alacağı hasarsızlık indirimi yüzde 60’a hatta sigorta şirketlerinin hasarsız sigortalılarına sunduğu ekstra avantaj olarak 65’e kadar varabilir. İndirim yüzdelerinin sigorta şirketlerine ve poliçe düzenlenirken yapılan anlaşmaya göre farklılık gösterebileceğini de belirtmek gerekir.

Hasarsızlık İndirimi Kişiye Tanınan Bir Haktır

Kasko sigortası olan bir aracın kaza sonucu hasar görmesi ve oluşan hasarın kasko tarafından ödenmesi durumunda hasarsızlık indirimi ortadan kalkmış olur. Bir sonraki dönem kasko yenilemesi yapılırken hasarsızlık indirimi uygulanmaz. Fakat araçtaki hasarın kasko tarafından değil de araç sahibi tarafından ödenmesi de sıklıkla karşılaşılan bir uygulama. Tazminat hakkının poliçeden kullanmayıp sürücü tarafından ödenmesi durumunda, bir sonraki yıl hasarsızlık indiriminden faydalanabilmek mümkün.

Hasarsızlık indirimi kişiye tanınan bir hak niteliğinde. Yani araç sahibi kullandığı aracı değiştirip başka araç aldığında ve yeni aracına kasko yaptırmak istediğinde var olan hasarsızlık indirimi devam eder. Durum kasko yaptırılan sigorta şirketi değiştirmek istendiğinde de aynıdır. Yeni kasko başka bir sigorta şirketinden yapılsa dahi indirim oranı kişiye tanınan bir hak olduğu için devam eder.

Ayrıca sigorta şirketleri eşler arasında hasarsızlık indiriminin aktarımını da sağlayabilmektedir.

Hasarsızlık İndirimini Bozmayan Durumlar Nelerdir?

Hasarsızlık indirimini bozmayan birkaç durum daha var. Bunlar;

*Cam kırılması

*Radyo, teyp çalınması

*Yaşanan kazada karşı tarafın 8/8 hatalı olması

*Mini onarım gerektiren durumlar

Bunların dışında bazı sigorta şirketleri sigortalılarına özel avantajlar sunarak yıl içerisinde gerçekleşecek belli limitlerde veya limitsiz 1 adet hasar olması durumunda hasarsızlık indirimini bozmamaktadır.

Mini Onarım Hasarsızlık İndirimi Hakkınızı Korur

Mini onarım; boya tamiri, tampon sıyrıkları, kapı vurukları, döşeme yanıkları, yırtıkları, küçük kaporta göçükleri gibi ufak tefek denilebilecek hasarların onarılmasıdır. Kaskoya dahil edilmeyen bu mini onarımlar hasarsızlık indirimini bozmadığı için de sürücüler için oldukça avantajlıdır.

Sigortalı aracın kazaya karışması ve kasko bitiminden hemen sonra poliçe yenilenmemesi durumunda kasko hasarsızlık indirimi bozulur.

Kasko sigortası hasarsızlık indirimi oranlarını öğrenmek ve aracınıza avantajlı sigorta yaptırmak için ihtiyaçlarınıza en uygun trafik sigortasını web sitesinde karşılaştırmalı olarak sunan Sigorta Cini’ni ziyaret edebilirsiniz. Üstelik Sigorta Cini, 1 Ekim-31 Aralık 2018 tarihleri arasında kasko sigortası yaptıranlara 45 TL, trafik sigortası yaptıranlara 15 TL, her ikisini de yaptıranlara ise OPET'ten 60 TL değerinde akaryakıt hediye ediyor.