Geri Dön
Kültür&Sanat Babalarını fotoğraflandıran kız çocukları ‘Dünya Kız Çocukları Günü’ne dikkat çekti

Babalarını fotoğraflandıran kız çocukları ‘Dünya Kız Çocukları Günü’ne dikkat çekti

Dünyada ve Türkiye'de cinsiyetlerinden dolayı eşitsizliklerle karşı karşıya kalan kız çocukları için ses getirmek amacıyla Kızımın Gözünden Projesi başlatıldı. Projeye 9 iş adamı ile kızları katıldı. Kızlar babalarını çekti, babalar ise bu fotoğrafları satın alarak Darüşşafaka Cemiyeti’ndeki kız çocuklarının eğitimine destek oldu. 

Babalarını fotoğraflandıran kız çocukları ‘Dünya Kız Çocukları Günü’ne dikkat çekti

Birleşmiş Milletler tarafından alınan kararla kız çocuklarının cinsiyetlerinden dolayı maruz kaldığı eşitsizliği dikkat çekmek amacıyla 2012'den beri 11 Ekim, ‘Dünya Kız Çocukları Günü’ olarak kutlanmaya başladı.

Sigortalı Toplum ve Sosyal Dayanışma Platformu (STSP) da bu konudaki farkındalığı artırıp ses getirmek amacıyla ‘Kızımın Gözünden’ projesini başlattı. Projenin lansmanı, 10 Ekim’de Beyoğlu’nda gerçekleştirildi. Kız çocukları iş dünyasında olan anne ya da babalarını fotoğrafladı. Lansmanda ise bu fotoğraflar sergilendi. İş insanları kızlarının çektiği fotoğrafları satın alarak Darüşşafaka Cemiyeti’ndeki kız çocuklarının eğitimine destek sağlamış oldu. 

“BABAMI SAMİMİ ÇEKMEYE ÇALIŞTIM”

Projeye babasıyla katılmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden 29 yaşındaki Tuana Hancıoğlu, “Babamı, fotoğrafçılık perspektifi ve onun bakış açısıyla hareket ederek fotoğraflamaya çalıştım. Onu duruşuyla bulunduğu mekân ve pozuyla olabildiğince samimi çekmeye çalıştım. Böylece güzel bir etkinliğe katılma şansına sahip olduk. Bu etkinlik gelecek nesil için oldukça önemli. Çünkü çok farklı bir nesil geliyor. Ben de bu neslin içinde sayılırım. Geleceğe hem maddi hem de manevi olarak katkı sunabilmeyi hedefledik. Babamla böyle bir projeye ilk defa katıldım. Heyecanlandırıcıydı. Ve proje, beni umutlandırarak geleceğe biraz daha umutla bakmamı sağladı. Babamla katılıp onu fotoğraflandırdığım için ise ekstra mutluyum” dedi. 

“BİR ANI KIZIMLA ÖLÜMSÜZLEŞTİRMİŞ OLDUK”

HDI Sigorta CEO’su ve Tuana’nın babası Ceyhan Hancıoğlu Hancıoğlu ise “Bu an benim için de çok önemli çünkü biz özellikle yoğun iş hayatı ortasında ailemizle çok zaman geçiremeyen insanlarız. Dolayısıyla bu açıdan benim için çok kıymetli. Bu proje sayesinde, hiç aklımıza gelmeyen bir anı ölümsüzleştirdik. Kızım gelip fotoğrafımı çekti. Bunu hiç böyle özel düşünmemiştik ve aklımıza gelmezdi. İleride dönüp baktığımızda, çok kıymetli bir an olduğunu o zaman daha iyi anlayacağız. O yüzden de ben çok teşekkür ediyorum. Çok çok değerli buluyorum bu anları” açıklamasını yaptı.

“EŞİTLİK DEĞİL, DAHA FAZLASININ OLMASI SAĞLANMALI”

Projenin sosyal öneminden bahseden Hancıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“İnsanların hayatına dokunmuş oluyorsunuz. Türkiye de maalesef kadınların, kızların eşitsiz olduğu, zor yaşadığı coğrafyalardan biri. Biz Türk kızı, Türk kadınları, Türk çocukları için elimizden geleni yapıyoruz. Zor bir coğrafyadayız. Zor bir dünyadayız. Özellikle kızlarımız, kadınlarımız, çocuklarımız çok çok kıymetli. Türkiye'de de biraz da geride kaldıklarını gördüğüm için de önce eşitlik hatta fazlası olmalı. Bu anlamda projenin de çok anlamlı olduğunu düşünüyorum.

“PROJEDE OLDUĞUM İÇİN ÇOK ŞANSLIYIM”

Babasını fotoğraflandıran Zeynep Duygu Benli da “Fotoğraflandırma anı benim için güzel geçti. Kendi gözümden babamı çekmeye çalıştım. Böyle projede olmak benim için çok önemli. Kız çocuğu olarak böyle projeleri çok değerli buluyorum. Bu yüzden kendimi çok şanslı hissediyorum” dedi. 

Türkiye Sigorta Ceo’su ve Zeynep'in babası Atilla Benli, “Projeyi öğrendiğimde çok sevindim. Çünkü hem 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Gününün olması hem de Darüşşafaka'nın bu işin içerisinde olması ayrıca önemli. Bu projede bulunmaktan Darüşşafakalı kız çocuklarına böyle bir katkıda da bulunabilmekten çok memnunum. Kız çocuklarımızın kendi ayakları üstünde durması, farkındalığın yaratılması, cinsiyetleri nedeniyle yaşayabilecekleri ayrımcılığa karşı daha güçlü ve ayaklarının üstünde durmaları için eğitim çok önemli. Bu anlamda da bu projenin önemi öne çıkıyor” şeklinde konuştu. 

“KIZLARIMIZ OKULLU OLSUN, EĞİTİM HAYATINDAN KOPMASIN”

Kızı tarafından fotoğrafı çekilip lansmanda sergilenen Sigortalı Toplum ve Sosyal Dayanışma Platformu Kurucusu Selcan Gür, “Kızımın küçük yaşta böyle bir projede yer alması çok hoşuma gitti. Çünkü böyle bir bilinç ancak bu yaşlarda sağlanabilir. Kız çocuklarının eğitim, sağlık, sosyal haklarından gerektiği gibi faydalanamaması nedeniyle 11 Ekim Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Kız Çocukları Günü olarak ilan edildi. Biz de buna dikkat çekmek için bu projeyi gerçekleştirdik. Türkiye’de hala çocuk yaşta evlilikler devam ediyor. Okullaşma oranlarında ise kız çocukları geride. Eğitim hayatından kopuyorlar. Bunları göz önünde bulundurarak biz sigortacıları bu sektörün paydaşlarını bir araya getirdik. Darüşşafakalı kız çocuklarımızın eğitimine katkıda bulunarak okul hayatlarına devam edip kızlarımızın okullu olmasını istedik” dedi. 

“KIZ ÇOCUKLARI İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Daha önce de sosyal sorumluluk projelerinde yer aldıklarını belirten Selcen Gür, “Toplumda dezavantajlı olan gruplar için sigortalı toplum platformu olarak projeler düzenlemeye devam ediyoruz. Bunun gibi projelerin artmasını, kız çocuklarının okul hayatlarına devam etmesini, çocuk yaşta evliliklerin olmamasını, bu anlamda çevremize ilham verebilmeyi umut ediyoruz. Kız çocuklarımız için çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. 

“SPONSOR OLMAKTAN GURUR DUYUYORUZ”

Abisasist Yönetim Kurulu Başkanı Umut Vurdevir  İse şunları söyledi:

“Sigortalı Toplum ve Sosyal Dayanışma Platformu bu projeye bizi de layık gördü. Ana sponsorluğu biz yaptık. Bu yüzden gayet gururluyuz. Kız çocuklarımız için biraz daha fazla gayret göstermemiz gerekiyor. Toplum olarak onları ötekileştirmemek gerekiyor. Bu tür projelerde yer almak için can atıyoruz.”