Geri Dön
Kültür&Sanat Bilimsel bitki illüstrasyon eserlerinden oluşan 'Kış Güneşi Çiçekleri' isimli sergi açıldı

Bilimsel bitki illüstrasyon eserlerinden oluşan 'Kış Güneşi Çiçekleri' isimli sergi açıldı

Çınar Uluslararası Kültür ve Sanat Derneği’ndeki 'Bilimsel Bitki İllüstrasyon' kursunda ders veren uygulamalı resim sanatçısı Mafirat Eraslan ve öğrencilerinin eserlerinden oluşan 'Kış Güneşi Çiçekleri' isimli sergi açıldı. Farklı yaş ve meslek grubundan bilimsel bitki illüstrasyon sanatına ilgisi olan 29 kursiyer aldıkları eğitimler sonucunda yapılan eserler ziyaretçilerden büyük beğeni topladı. Sulu boya, kuru boya, karakalem ve teknik kalem kullanılarak farklı tekniklerle yapılan 109 eserin olduğu sergi, iki hafta boyunca ziyaret edilebilecek.

Çınar Uluslararası Kültür ve Sanat Derneği’nde Bilimsel Bitki İllüstrasyon kursuna katılan öğrencilerin motivasyonunu artırmak amacıyla hazırlanan sergi açıldı.

Dernekte, Bilimsel Bitki İllüstrasyon kursu düzenleyen Mafirat Eraslan ve 29 öğrencinin eserlerinin yer aldığı serginin açılışında kursiyerleri aileleri de yalnız bırakmadı. Serginin açılışına eski TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un eşi Sabriye Şentop da katıldı. Kursiyerlere katılım belgelerini veren Şentop, öğrencileri tebrik etti.

SANATA VE SANATÇIYA DESTEK İÇİN YOLA ÇIKTIK

Serginin açılışında konuşan Çınar Uluslararası Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Selcen Zeliha Özkök Arda, “Sanata ve sanatçıya destek için yola çıktık. 2020 yılında kurulan derneğimizde 23 branştan 20 hocamız ve 310 kursiyerimiz bulunuyor. Resim çocukluğumuzdan başlayıp içimizdeki duyguları dışarı aktardığımız bir sanattır. Mafirat Eraslan hocamıza bu sergide liderlik ettiği için teşekkür ediyoruz. Sergide 1 resme 2 yıl emek verilen eserlerimiz bulunuyor” dedi.

ERASLAN: ÖĞRENCİLERİMİ YAPTIKLARI ESERLER İÇİN TEBRİK EDİYORUM

Ankara doğumlu uygulamalı resim sanatçısı Mafirat Eraslan, “Ders verdiğim 29 arkadaşımızın eserlerinin de yer aldığı sergimiz açıldı. Eserlerde genelde sulu, kuru boya, karakalem ve teknik kalem kullanıyoruz. Bilim ve sanatın buluştuğu bir alanda sanat ve resim tekniklerini öğrenerek eserlerimizde sanat kısmını önceledik. Ülkemizde çok fazla bu alanda çalışma yok. Amacımız bunu daha da geniş kitlelere yaymak. Ülkemizin çok çeşitliliği olan endemik bitkilerinin farkındalığını artırıp bunu sanatımızla daha geniş mecralarda duyurmak. Öğrenciler ilk başta yapacağı bitki ve doğada yaşayan canlıların çizimlerini öğreniyor. Doğayı taklit edebilmek adına boyama tekniklerini ve renkleri öğreniyorlar. Daha sonra bitki ve canlıları fotoğraflama açılarını öğrenip kendi arşivlerini oluşturuyor. Özgün eser yapımı aşamasına gelindiğinde herkes kendi çektiği fotoğraflardan seçip öğrendiği tüm teknikleri harmanlayarak çalışmasını nihayete erdiriyor. Bu şekilde öğrenciler hem doğa ile aralarındaki bağı güçlendiriyor hem de bundan sonra yapacakları gezilerinde dünyaya farklı bir bakış açısından bakmayı öğreniyor. Yapılan eserlerin yıl sonunda sergilenmesi hem onları onure etmek adına hem gösterdikleri emeklerine bir teşekkür olarak onların ve benim motivasyonumu artırıyor. Güzel bakan güzel görür düsturu ile yeni dönem eylül ayında başlayacak. Öğrencilerimi yaptıkları eserler için tebrik ediyorum. Bundan sonra çok daha güzellerini yapacaklarına olan inancım tam” dedi.

KOYUNCU: YERLİ HEİDİ OLDUM, RESİMDE KENDİMİ BULDUM

Sergide 9 eseri olan Aynur Koyuncu, “Liseden sonra eğitimime ara verdim evlendim ve peş peşe üç çocuk annesi oldum ama içimde çocukluktan, çobanlık yaptığım günlerden gelen doğa ve doğanın renk sevdası beni sürekli resme itti. Doğanın çeşitliliği ve şifacılığı doğadaki canlıların doğa ile iç içe uyumu beni her zaman etkilerdi. En büyük sanatı izlerken önce çocuklarımın kahvaltı tabaklarını süsledim. Çocuklarım okul hayatına başladığında ben de öğrenme aşkımı onlara aşılayabilmek adına ders arayışlarına başladım. Bilimsel Bitki İllüstrasyon dersini kurs arayışım sırasında karşılaştım. Böylelikle yerli Heidi resimle kendini buldu. Sergimizde 7 eserim var halen çalışmaya devam ediyorum. Ülkemin zengin tabiat dokusu beni hayata bağlıyor ve sanatımı destekliyor” diye konuştu.

AKIL: EĞİTİM İŞLETMECİLİĞİNDEN ÖĞRENCİLİĞE GEÇTİM

Aslı Akıl ise “Yıllarca dershanelerde Matematik öğretmenliği yaptıktan sonra özel okullarda yöneticilikten kendi eğitim kurumumun işletmeciliğine başladım. Fırçalar renkler her zaman ruhuma seslendi ama uzun yıllar iş hayatının koşturmasından bir türlü fırsat bulamamıştım. Ta ki öğrencilerim için kendi kurumumda oluşturduğum resim atölyesini ve öğretmenlerimi kıskanıncaya kadar. O an her şeyi bırakıp eğitim kurumumu devredip tamamen sanata yöneldim. Doğada renkler ve içinde barındırdığı birbirinden muhteşem canlılar benim fırça ve boyalarla buluşmamı sağladı. Çınar Kültür Merkezi'nde başlayan serüvende kendi çalışmalarımı da gece gündüz devam ettirmek istediğimden kendi sanat galerimi kurdum. Şimdi hem ben, hem ruhu, yüreği sanat dolu dostlarla ve en kıymetlimiz Mafirat hocamla Bilimsel Bitki İllüstrasyon sanatını ve diğer resim sanatlarını yaşam şekli haline getirdik. Bu sergide arkadaşlarımla birlikte bin bir emekle yaptığımız eserlerimizi sergilemek büyük bir gurur” ifadelerini kullandı.

Sergide eserleri bulunan kursiyerlerin isimleri şöyle; Afife Elif Kürklü, Afra Ağırbaşoğlu, Aslı Saime Akıl, Aynur Koyuncu, Berra Perek Şen, Nafiye Özdemir, Cahide Bora, Esma Ünal, Fadime Ekiz, Gülnur Gül Araz, Hatice Kübra Öner, Havva Kaynak, Hülya Bayram, Hürrem Öktem, İsmet Gömeç, Merve Özdemir, Nagihan Bakır, Nalan Sünger, Nesrin Yıldız, Neşe Kurt, Nilgün Yabanigül, Rabia Turgut, Saime Uğur, Tuba Zoroğlu, Zeynep Eyüpoğlu, Zeynep Sevim, Zümrüt Vural

Sergi iki hafta boyunca sabah 10.00 ile 18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.