Geri Dön
Kültür&Sanat Şile’de Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında ‘Şile Bezini Anlamak’ temalı sergi düzenlendi

Şile’de Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında ‘Şile Bezini Anlamak’ temalı sergi düzenlendi

Cumhuriyetin 100’üncü yılı kutlama etkinlikleri kapsamında Şile Belediyesi bünyesindeki Şile Bezi Kolektif Merkezi tarafından ‘Şile Bezini Anlamak’ temalı sergi gerçekleştirildi. Yaklaşık 150-170 yıllık kültürel bir miras olan Şile Bezi, bir başka kültürel miras tahlisiye kayıkhanesinde geçmişten günümüze geçen zamanın izleriyle katılımcılarla buluştu.

Şile’de Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında ‘Şile Bezini Anlamak’ temalı sergi düzenlendi

Cumhuriyetin 100’üncü yılı kutlama etkinlikleri kapsamında, Şile’nin kültürel mirası olan Şile Bezi, ilçedeki kadınların el dokumalarını özel bir enstalasyon -yerleştirme- etkinliği ile bir araya getirildi. ‘Şile Bezini Anlamak’ temalı sergiye Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı, Ak Parti Şile İlçe Başkanı Erdoğan Akgül, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü Başkanı Prof. Kemal Can, Araştırma Görevlisi Melis Kabail, Moda Tasarımcısı Erol Albayrak, kursiyerler ve davetliler katıldı.

“100’ÜNCÜ YIL KUTLAMA ETKİNLİKLERİMİZE SÜRDÜRMENİN HEYECANINI YAŞIYORUZ”

Törende konuşan Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı, “Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını kutlamanın heyecanı içerisinde böylesine kültürel değere sahip olmanın ve onu yaşatılması için büyük mücadele veren Şileli kadınlarımızın dokudukları Şile Bezimizin farklı bir tasarımla bizlerle buluşturulması, kültürel değerlerimize verdiğimiz değerin önemini taşıyan bir sergiyle 100’üncü yıl kutlama etkinliklerimize sürdürmenin heyecanını yaşıyoruz. 1932 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Şile ziyareti sırasında uğradığı dönemin tahlisiye istasyonunda verdiği talimatla yapılan Atatürk yolunun bakım onarımını gerçekleştirdik. Tarihi bir değer olan tahlisiye istasyonumuzun bir kolu olan kayıkhanemize de sahip çıkarak bu anlamlı sergiyi burada gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı.

“ŞİLE BEZİNİN FİZİKSEL DIŞ GÖRÜNÜŞÜNÜN ÇOK ÖTESİNDE DEĞERİ VE ANLAMI VARDIR”

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü Başkanı Prof. Kemal Can ise “Şile bezi herhangi bir yerde, herhangi bir şekilde dokunmuş sıradan bir ürün değildir. Onu yalnızca dış görünüşünün güzelliğiyle ve işlevselliğiyle değerlendirmek eksik ve yüzeysel olur. Şile bezinin fiziksel dış görünüşünün çok ötesinde değeri ve anlamı vardır. Şile’nin geçmişi, bugünü ve geleceği ile doğrudan ilişkili kültürel, etnografik, sosyolojik, psikolojik, ticari, tarımsal, zanaatsal, tasarımsal, sanatsal boyutlarda; çözgülerinin, atkılarının, motiflerinin arasına gizlenmiş Şile’ye ait yaşanmışlıklar, anılar, yıllar, dönemler, olaylar, durumlar anlatılmış, her yönüyle ‘Şile dokunmuş, Şile işlenmiştir’. Bu bağlamda, üzerinde ‘Gazi Sofrası’ motifi işlenmiş bir Şile bezi gördüğünüzde, aslında siz yalnızca bir bez görmüyorsunuz; ulu önderimiz, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1932 yılında Şile’ye gelişine, tahlisiye istasyonunu ziyaret edişine tanıklık ediyorsunuz demektir” diye konuştu.

“ŞİLE BEZİNE DAHA YAKINDAN BAKIN, DOKUNUN, HİSSEDİN”

Can, şöyle devam etti:

“Enstalasyonda yer alan Şile bezlerinin boylarının kademeli olarak kısaltılmasıyla oluşturulan önden, yandan rakursi görünüşlerle -alan derinlikleriyle- Atamızın isteği üzerine yaptırılan merdivenli Atatürk Yolu’na gönderme yapılmış, bezler üzerine yansıtılan Şilemizin doğal, tarihi, kültürel değerlerine, zenginliklerine dair görüntülerle yukarıda açıklananların somuta indirgenmesi amaçlanmıştır. İnsan eliyle yapılan mekânlarda geçen zamanın izleri üzerinde yapılandırılan ‘Yapay Çevrede Lif Sanatı’ niteliğindeki bu etkinlik, her yönüyle tüm argümanlarıyla Şile’ye ait bir Şile Bezi projesidir. Şile bezine daha yakından bakın, dokunun, hissedin, düşünün anlayacaksınız… Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı kutlu olsun.”