Geri Dön
Politika Bakan Kacır: Türkiye, güçlü sanayi ve teknolojisi, istikrarlı siyasi yapısıyla umut ışığı oluyor

Bakan Kacır: Türkiye, güçlü sanayi ve teknolojisi, istikrarlı siyasi yapısıyla umut ışığı oluyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Zonguldak’ta bir firmanın Ar-Ge merkezinin açılışına katıldı. Programda konuşan Bakan Kacır, “Kurulmak istenen tekelci düzene itiraz ederek güçlü sanayi ve teknolojisi, istikrarlı siyasi yapısı, insana ve insanlığa verdiği önemle bölgesinde ve dünyada umut ışığı oluyor" dedi. Bakan Tunç ise, “Birileri ‘Türkiye'de hukuki güvenlik yok, öngörülebilirlik yok’ diye bir kara propaganda yapsa da bu kara propagandanın hiçbir aslı ve astarı yokturö diye konuştu.

Bakan Kacır: Türkiye, güçlü sanayi ve teknolojisi, istikrarlı siyasi yapısıyla umut ışığı oluyor

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, seramik tuvalet ürünleri üreten bir firmanın Zonguldak’ın Gökçebey ilçesinde açtığı Ar-Ge merkezinin açılış törenine katıldı. Törende il protokolü ve firma yetkilileri de yer aldı. Açılışta konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Dünya tarihinin köklü değişimler yaşadığı bir dönemden geçiyoruz. 2008 Küresel Finans Krizi ve pandemi sonrasında liberal ekonomiye yönelik kabul edilmiş ve hatta ezberlenmiş söylemler bizzat onları koyanlar tarafından terk ediliyor. Barış, huzur ve refah getirmesi beklenen mevcut dünya düzeni, tam aksine bölgesel savaşları ve çatışmaları tetikliyor. Türkiye; böyle bir tabloda insanlık için adalet ve merhamet parolasıyla hareket ediyor. Kurulmak istenen tekelci düzene itiraz ederek güçlü sanayi ve teknolojisi, istikrarlı siyasi yapısı, insana ve insanlığa verdiği önemle bölgesinde ve dünyada umut ışığı oluyor" dedi.

 ‘AVRUPA’DA BİRİNCİ TÜRKİYE’Yİ İNŞA ETTİK’

Türkiye’nin geçmişte ekonomik gelişmeler ve sanayi devrimlerini ıskaladığını ifade eden Bakan Kacır, “Son 22 yılda işte bu tabloyu değiştirerek sanayiden enerjiye, ulaştırmadan eğitime, sağlıktan çevre ve şehirciliğe kadar her alanda Türkiye’yi yatırımlarla ilmek ilmek dokuduk. Askeri insansız hava aracı üretiminde dünyada lider, ticari araç, güneş paneli, beyaz eşya, çimento ve demir çelik üretiminde Avrupa’da birinci Türkiye’yi inşa ettik. Savunma sanayide ülkemizi liderliğe taşıyan yeni nesil endüstri politikasını sivil alana taşıyarak yeni nesil elektrikli ve akıllı milli otomobilimiz Togg’u başarıyla yollara çıkardık. Şimdi Türkiye Yüzyılı’nda, Millî Teknoloji Hamlesi’ni gerçekleştirerek ekonomik ve siyasi bağımsızlığımızı tahkim etmek üzere her alanda yeni atılımlar gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.

YATIRIMCILARA ÇAĞRI

Türkiye’nin büyük bir insan kaynağı potansiyeline sahip olduğunu söyleyen Bakan Kacır, “Asya’dan Avrupa’ya, Orta Doğu’dan Afrika’ya kıtalar arası köprü vazifesi gören Türkiye; bölgesinin parlayan yıldızı olarak küresel bir üretim üssüne dönüşüyor. Ben de buradan bir kez daha yatırımcılarımıza seslenmek istiyorum. Türkiye’nin kapısı sizlere açık. Yatırım teşviklerimizle, planlı sanayi uygulamalarımızla, girişimci ve yenilikçi bir yaklaşımla, yatırımcılarımızın yanındayız. Ülkemiz kendisine inananlara, güvenenlere hep kazandırdı ve kazandırmaya da devam edecek" dedi.

BAKAN TUNÇ: KARA PROPAGANDALARA MİLLETİMİZ İNANMIYOR

Bakan Tunç ise Türkiye’nin hukuk devleti olmasa yabancı sermaye tarafından tercih edilmeyeceğini belirterek, “Temel hak ve özgürlük alanını daha da genişlettik. Hak arama hürriyetini, hak arama yollarını, yaptığımız mevzuat ve anayasa değişiklikleriyle alabildiğine genişlettik. Demokratik hukuk devleti ilkesini güçlendirdik. Birileri ‘Türkiye'de hukuki güvenlik yok. Öngörülebilirlik yok’ diye bir kara propaganda yapsa da bu kara propagandanın hiçbir aslı ve astarı yoktur. Birkaç böyle siyasallaştırdıkları davaları öne çıkararak Türkiye'de hukuki güvenliğinin Türkiye'de hukuki öngörülebilirliğinin yatırım ortamının olmadığı yönündeki kara propagandalara milletimiz de inanmıyor. Türkiye'ye gelmek isteyen yabancı sermaye de buna inanmıyor. Rakamlar ortada. Türkiye'ye gelen yabancı sermaye miktarı, doğrudan yabancı sermaye miktarı 2002’de sadece 15 milyar dolardı. Bugün bu rakam 262 milyar doları geçti. Eğer Türkiye'de yabancı yatırımcı hukuka güvenmese öngörülebilirlik olmasa 15 milyardan 262 milyar liraya yabancı doğrudan sermaye çıkabilir miydi? Türkiye'de 2002’de yabancı şirket sayısı, doğrudan yabancı sermaye getiren şirket sayısı 5 bin 600’ydü. Bugün bu sayı 80 bin 500’ü aştı. Eğer Türkiye'ye güven olmasa, Türkiye'de hukuk olmasa öngörülebilirlik olmasa yabancı şirketler Türkiye'ye yatırım yapabilir miydi? İşte bu kara propagandayı yapanlar maalesef ‘Türkiye'ye yabancı yatırımcı gelmesin, sanayi gelişmesin, kalkınma hızı azalsın ve siyaseten de zor durumda kalsın, iktidar ve sıra da bize gelsin’ diye düşünseler de milletimiz gerçekleri gördüğü için de 22 yıldan bu yana bu güvene destek verdi. Gelişmeye destek verdi, kalkınmaya destek verdi. Bölgemiz yatırım bakımından gelecek vadeden bir bölge" ifadelerini kullandı.

'TÜRKİYE'Yİ KÜRESEL BİR AR-GE VE ÜRETİM ÜSSÜNE DÖNÜŞTÜRÜYORUZ'

Sanayi ve Ticaret Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Zonguldak'ın Çaydeğirmeni beldesinde 30 bin metrekare kapalı alana yapılacak orman ürünleri ve kereste fabrikasının temel atma törenine katıldı. Burada konuşan Kacır, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde taş üstüne taş koyan, alın teri döken, akıl teri döken herkesin yanındayız ve arkasındayız. Türkiye yatırımla, istihdamla, üretimle, ihracatla büyüme yolculuğuna devam ediyor ve devam edecek. Allah'ın izniyle Cumhuriyetimizin ikinci asrını 'Türkiye Yüzyılı' yaparken Türkiye'yi küresel bir Ar-Ge ve üretim üssüne dönüştürüyoruz. İnşallah bu yolculukta Zonguldak da sahip olduğu tüm imkanlarla, lojistik imkanlarla, nitelikli insan kaynağıyla ve sanayi kültürüyle öncü şehirlerimizden, 'Türkiye Yüzyılı'nın parlayan yıldızlarından biri olacak. Biz de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak bu yolculukta inşallah sizlerle olacağız" dedi.

'HEP İNSANI GÜÇLENDİRMEK İÇİN ÇALIŞTIK'

Bakan Tunç ise şunları kaydetti:

"Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 22 yıldan bu yana hep önce insan demeye devam ediyoruz. İnsanımızın refahını artırmak için, ekonomiden sosyal politikalara, eğitimden sağlığa varıncaya kadar hep insanı güçlendirmek için çalıştık. Çalışmaya da devam ediyoruz. İstikrarlı kalkınma hamleleriyle ülkemizin 81 vilayetini eserlerle donattık, donatmaya devam ediyoruz. Fabrikalarla doldurduk, organize sanayi bölgelerimizi, o dolan organize sanayi bölgelerimize ilave yeni sanayi bölgeleri kattık, katmaya devam ediyoruz. Ülkemizi teknolojide, sanayinde, enerjide, bağımsız; ekonomide, IMF'ye muhtaç olmayan bir ülke olması yolunda, 'Türkiye Yüzyılı'nın inşası yolunda milletimizle beraber devam ediyoruz" diye konuştu.

Konuşmalar ve dua sonrası fabrikanın temel atma töreni gerçekleştirildi. 2 bakan daha sonra Gökçebey ilçesine geçerek AK Parti seçim irtibat bürosunun açılışını yaptı.

‘MİLLİ GELİRİMİZİ 1 TRİLYON 118 MİLYAR DOLARA ÇIKARDIK’

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Zonguldak’taki ziyaretleri kapsamında 11 yıldır kapalı bulunan Belediye Sineması’nın açılış törenine katıldı. Törende Vali Osman Hacıbektaşoğlu, AK Parti Zonguldak Milletvekili Muammer Avcı, Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) Rektörü İsmail Hakkı Özölçer ile vatandaşlar yer aldı. Törende, ZBEÜ Devlet Konservatuarı Akademik Orkestrası konser verdi.

22 yılda önemli projeleri hayata geçirdiklerini belirten Bakan Kacır, “Artık tarihten gelen kadim kültürüyle, üretimiyle, yönetimiyle lider bir ülke var. İnsanlık için adalet ve merhamet değerlerinin savunucusu bir Türkiye var. 22 yılda, organize sanayi bölgesi (OSB) sayısını 192’den 361’e, OSB’lerde çalışan sayısını 415 binden 2,6 milyona, İhracatını 36 milyar dolardan 255,8 milyar dolara, Ar-Ge harcamalarını 1,2 milyar dolardan 12 milyar dolara, Ar-Ge personeli sayısını 29 binden 272 bine çıkardıysa bu AK Parti iktidarlarının sayesindedir. Tüm dünyanın küresel daralmalardan, krizlerden geçtiği bugünlerde yatırım, istihdam, üretim ve ihracat rotasında kalkınma yolculuğumuza emin adımlarla devam ediyoruz. 2023 yılında ihracatımız deprem felaketine rağmen 255,8 milyar dolara ulaşarak Cumhuriyet tarihimizin rekorunu kırdı. Ekonomimiz 14 çeyrektir kesintisiz büyüyor. Kişi başına düşen milli gelirimizi 13 bin 110 dolara, milli gelirimizi ise 1 trilyon 118 milyar dolara çıkardık. Bu göstergeler, ülkemizin büyüme ve kalkınma yolculuğunun bir özeti niteliğini taşıyor” diye konuştu.

‘KENDİ EĞİTİM UÇAKLARINI, DENİZ PLATFORMLARINI, KARA ARAÇLARINI, UYDULARINI GELİŞTİREBİLEN, ÜRETEBİLEN BİR ÜLKEYİZ’

Ekonomik bağımsızlığın teknolojik bağımsızlıktan geçtiğini ve kritik teknoloji hamleleri yaptıklarını söyleyen Bakan Kacır, “’Milli Teknoloji Hamlesi’ hedeflerimiz doğrultusunda; savunma sanayinin başrolde olduğu bir dönüşüme tanıklık ediyoruz. 2000’li yılların başında kendi piyade tüfeğini bile dışarıdan alan bir ülke iken, son 22 yılda kamunun etkin yönlendirmesiyle, uzun vadeli ve paradigma değişimlerine odaklanan bakış açısıyla savunma sanayimizi devler ligine taşıdık. Karşılaştığımız örtülü ve açık onca ambargoya rağmen yerli ve milli kara, deniz ve hava platformlarını hizmete aldık. Savunma sanayi ürünlerinde yüzde 20 seviyesinde olan yerli üretimin payını yüzde 80’lere çıkardık. Artık, kendi eğitim uçaklarını, helikopterlerini, deniz platformlarını, kara araçlarını, uydularını geliştirebilen, üretebilen bir ülkeyiz. Savunma sanayinde bizi başarıya ulaştıran yaklaşımı sivil alanlara da taşıyarak 60 yıllık hayalimiz, yerli ve millî otomobilimiz Togg’u ürettik ve aziz milletimizin hizmetine sunduk. İlk astronotumuz Alper Gezeravcı’nın uzay bilim misyonuna 85 milyon tanıklık ettik. Şimdi 5G teknolojilerinden uçan akıllı mobilite sistemlerine, bataryadan çip teknolojilerine, güneş panellerinden rüzgar türbinlerine, biyoteknolojik ilaçlardan yeni nesil uydu teknolojilerine, hızlı trenlere kadar birçok alanda büyük atılımlar gerçekleştirme hedefiyle yolumuza devam ediyoruz. 272 bin kişilik Ar-Ge ordumuzla, milyonlarca gencimizin akın ettiği TEKNOFEST’lerden doğan, teknoparklarda büyüyen binlerce teknoloji girişimiyle, rekabet gücü yüksek sanayimizle ‘vakit Türkiye vaktidir’ diyoruz” ifadelerini kullandı.

AK PARTİ SEÇİM BÜROLARININ AÇILIŞI YAPTI

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Çaycuma ilçesine geçerek burada Kaymakam Mehmet Göze’yi makamında ziyaret etti. Bakan Tunç, daha sonra AK Parti Çaycuma seçim irtibat bürosunun açılışını yaptıktan sonra esnafı da ziyaret ederek, sohbet etti. Bakan Tunç, esnaf ziyareti sırasında meşhur Çaycuma yoğurdunu da keserek basın mensuplarına ikram etti. Bakan Tunç, Saltukova beldesine geçerek, burada AK Parti seçim irtibat bürosunun açılışını gerçekleştirerek, esnaf ile bir araya geldi.

KALKINMA AJANSI PROJELERİ AÇILIŞ TÖRENİNE KATILDI

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Zonguldak’taki ziyaretleri kapsamında Engelsiz Yaşam Merkezi’ne geçti. Merkezde öğrenim gören öğrenciler hazırladıkları projeleri Bakan Kacır’a sergiledi. Daha sonra Bakan Kacır, gençlerle sohbet etti. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nde düzenlenen Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Projeleri Açılışı törenine de katılan Bakan Kacır, kalkınma atılımlarını 81 şehirde hayata geçirdiklerini ifade ederek "Dev bir Ar-Ge, inovasyon ve girişimcilik ekosistemi inşa ettik. Sanayicilerimizin ihtiyaçlarını karşılayabilecek organize sanayi bölgeleri altyapısı kurduk. Özel sektörün yatırım işlerini artıracak teşvik programlarını yerel kalkınma dinamiklerini harekete geçirirken, devlet desteklerini, sanayi sektörüne, KOBİ'lere, akademisyen ve girişimcilere sunduk. Bugün ülkemiz, 101 teknoparkında 10 binin üzerinde girişimiyle teknoloji geliştirme yolculuğunu sürdürüyor. 1600’den fazla Ar-Ge ve tasarım merkezimizle birlikte 272 bin kişilik büyük bir Ar-Ge ordusuna sahibiz. Türk sanayisinin küresel bir üretim üssüne dönüşümünü gururla takip ediyoruz. 2002 yılında 36 milyar dolar seviyelerinde bir ihracatımız vardı. Bugün 255,8 milyar dolarlık rekor bir ihracattan katılıyoruz. Bu ihracatın yaklaşık 241 milyar dolarını imalat sanayi ürünleri oluşturuyor. Milli teknoloji hamlesi hedeflerimiz doğrultusunda, sanayi ve teknolojide büyük ve güçlü Türkiye yolculuğunu sürdürüyoruz. Türkiye'nin yüzyılını inşa ederken Batı Karadeniz'in sembol şehirlerinden Zonguldak'ımızı da yatırım, istihdam, üretim, ticaret ve ihracat merkezi yapmak adına tüm imkanlarımızı seferber ettik, etmeye devam edeceğiz" dedi.

Son 22 yılda Zonguldak'ta 87 milyar lira sabit yatırım için 541 yatırım teşvik belgesi düzenlendiklerini ifade eden Bakan Kacır, "19 bin 300’den fazla istihdamın önünü açtık. Zonguldak'a 1 ilave organize sanayi bölgesi, 2 sanayi sitesi, 3 endüstri bölgesi kazandırdık. KOSGEB destek programlarımızla KOBİ'lerimize cansuyu olduk. 22 yıl önce Zonguldak'ta KOSGEB desteklerinden yararlanan KOBİ'lerin sayısı sadece otuzdu. AK Parti hükümetleri döneminde bu sayıyı 1,3 milyar lira destekle 11 bin 250’nin üzerine çıkardık. Katma değer ve teknoloji olarak da kalkınmayı hızlandırmak adına Zonguldak'a bir teknopark 2 Ar-Ge ve 1 tasarım merkezi kazandırdık. TÜBİTAK programlarıyla 158 proje ve 476 bilim insan 323 milyon lira destek sağladık. 2002 yılında Türkiye'de desteklediği bilim araştırmacı sayısı sadece 1000 idi. Geçtiğimiz yıl TÜBİTAK'ın 60. yılında Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında 50 bin bilim insanı ve araştırmacıyı TÜBİTAK olarak destekledik" diye konuştu.

12 projenin açılışını yaptıklarını söyleyen Bakan Kacır, "Kalkınma ajansımızın 135 milyon lira desteğiyle hayata geçirdiğimiz bu projelerle siber güvenlik, yazılım, robotik sistemler, nesnelerin interneti ve yapay zeka gibi yenilikçi teknolojilerde ülkemizin ihtiyaç duyduğu beşeri sermayeyi oluşturuyoruz. Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarını destekliyoruz. Oluşturduğumuz laboratuvar ve atölye altyapısıyla insansız hava araçlarının geliştirilmesinde, üretilmesinde yetkin geleceğin mühendis ve teknisyenlerini yetiştireceğiz" ifadelerini kullandı.

KARAELMAS EKSPRESİNİ ANLATTI

Kentin turizm alanındaki etkinliğini artıracak Özel Karaelmas Ekspresi'nin ilk seferini yarın yapacağını belirten Bakan Kacır, şöyle konuştu:

"Üzülmez kültür vadisi projemizle şehrimizin turizm potansiyelini ortaya çıkarıyoruz. Kadınlarımızın iş gücü piyasasında daha aktif olmalarını sağlıyoruz. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı ve Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı'mız öncülüğünde Kültür ve Turizm Bakanlığımız, TCDD ve Ticaret ve Sanayi Odamız iş birliğinde geliştirdiğimiz önemli bir projenin de müjdesini paylaşmak istiyorum. Bu proje 'Özel Karaelmas Ekspresi' yarın Ankara'dan kalkacak Çankırı, Karabük ve Zonguldak illerimizde ve ilçelerimize uğrayacak olan trenin Batı Karadeniz’imizin, doğal güzelliklerini temaşa ettirmek ve şehirlerimizin kıymetli unsurlarını vatandaşlarımıza tanıtmak adına önemli bir rol üstlenecek. Şehrimizi önemli bir turizm destinasyonu haline getirecek Özel Karaelmas Ekspresi’nin de hayırlı uğurlu olmasını diliyorum."

Bakan Kacır daha sonra, üniversite içinde kurulan Sibervatan Yetkinlik Merkezi’nin de açılışını yaparak merkezi gezip öğrencilerle sohbet etti.