Geri Dön
Sağlık-Yaşam Kartal’da ‘Kan ve Kök Hücre Bağışı’ seferberliği

Kartal’da ‘Kan ve Kök Hücre Bağışı’ seferberliği

Kartal'da kan ve kök hücre bağış kampanyası düzenlendi. Bugün, belediye personelinin yanı sıra belediyeye gelen vatandaşlar da bağışta bulundu. Kan ve kök hücre bağış kampanyasına 15 dakika ayıranlar, bir hastaya umut oldu

Kartal’da ‘Kan ve Kök Hücre Bağışı’ seferberliği

Kartal Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü, 2 Ağustos’ta belediye merkez bina fuaye alanında Kızılay Kartal Kan Merkezi iş birliği ile hem kanser hastası olan Barkın Başocak'ın (39) yararına kök hücre bulunabilmesi hem de diğer hastalara da umut olunması amacı ile kan ve kök hücre bağış kampanyasını başlattı. 3-4 Ağustos’a kadar sürecek olan kampanyaya katılım bekleniyor. 

Kampanya; 1 gün kan ve kök hücre bağışı, 2 gün sadece kök hücre bağışı olmak üzere toplam 3 gün sürecek. Kartal Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Oktay Aksu da belediye binasının giriş katında kurulan bağış standını ziyaret ederek bağışçıları anlamlı davranışlarından dolayı tebrik etti. Ayrıca kendisi de kan bağışında bulundu.

TÜM İŞLEMLER YAKLAŞIK 10-15 DAKİKA SÜRÜYOR

Bağışçılar kimlikleriyle bağış standına geldiklerinde; kan ve kök hücre bağışı için ayrılan formları doldurdu. Kişilerin hemogram değerlerine bakıldı, tansiyon ve ateş ölçümleri yapıldı. Ekip doktorunun değerlendirmesinin ardından bağış alındı. Tüm işlem yaklaşık 10-15 dakika sürüyor. Kök hücre bağışı için 18-50 yaş aralığında olmak, 50 kilonun üzerinde olmak, herhangi bir kronik hastalığın olmaması gerektiği belirtilirken, Kızılay’ın kan bağış merkezlerinde dileyenler hem kan bağışında hem de kök hücre bağışında bulunabiliyor.

“UMARIZ BİR GENCİMİZ HAYATA TUTUNUR”

Mustafa Oktay Aksu, “Başlattığımız bu ortak çalışmayla Barkın’a umut olmak istedik. Annesi de bugün burada bizimle. Kardeşimiz yaklaşık 1 buçuk yıldır lösemi tedavisi görüyor ve kendisine donör arayışı içerisindeyiz. Bugün sadece kan bağışı alacağız. Yarın ve perşembe günü ise kök hücre taraması yapacağız. Ümit ediyorum ki bu kardeşimize burada uygun donör bulunur ve kan nakli gerçekleşir, sağlığına kavuşur. Kök hücre herkesten alınamıyor, herhangi bir bulaşıcı hastalığının enfeksiyon hastalığının olmaması gerekiyor. Bununla ilgili burada uzman arkadaşlarımız tarama yapacak. Umarız bu vesileyle bir gencimizi bile hayata tutundururuz” açıklamasını yaptı.

“BAŞIMIZA GELMEZ DİYE DÜŞÜNMEYİN”

Barkın’ın annesi Sevim Başocak ise şunları söyledi:

“Oğlum 39 yaşında ve hastalığı biranda oldu. Nasıl olduğunu anlamadık bile. Yaklaşık 40 gündür de tedavi görüyor. Bugün burada ne kadar çok kan bağışı olursa oğlumun ve başkalarının iyileşme şansı da o kadar artar. Belediyemize de yardımcı olduğu için teşekkür ederim. İnsanlar bu konuda duyarlı olsun, başımıza gelmez diye düşünmesin. Bizim ailede kimsede yoktu. İlk defa oğlumda böyle bir hastalık oldu. O yüzden bugün verdikleri kan, belki de yarın kendilerini kurtaracak.”