Geri Dön
Sağlık-Yaşam Siirt’te ilk kez ‘abdominal aort anevrizması’ kapalı yöntemle tedavi edildi

Siirt’te ilk kez ‘abdominal aort anevrizması’ kapalı yöntemle tedavi edildi

Siirt'te nefes darlığı şikayetiyle gittiği hastanenin acil bölümünde çekilen tomografiyle ‘adominal aort anevrizması’ (karın içindeki atar damar genişlemesi) tespit edilen Mahfuz Turhan(69), kentte ilk kez kapalı yöntemle yapılan ameliyatla sağlığına kavuştu.

Siirt’te nefes darlığı şikayetiyle acil servise başvuran Mahfuz Turhan’ın, yapılan muayenesinde, karın içindeki aort damarında genişleme tespit edildi. Durumun, kalp ve damar cerrahisi doktorları Hacı Eskici ve Kadir Çekirdekoğlu’na bildirilmesi üzerine, Turhan’a işlem yapılmasına karar verildi.

Kentte ilk defa uygulanan kapalı yöntemle karın içindeki atar damara stent koyma işlemi ile hastanın sağlığına kavuştuğunu belirten, Kalp Damar Cerrahisi Hacı Eskici, “Hastamız acil servise nefes darlığı şikayeti ile başvuruyor. Hali hazırda KOAH hastası. Yapılan tomografi sonrasında hastanın abdominal aortunda balonlaşma tespit ediliyor. Hasta bu nedenle bize danışıldı. Biz de hastayı muayene ettiğimizde abdominal aort anevrizması olduğunu gördük. Hastamıza KOAH, ileri yaş ve akut ağrısı nedeniyle operasyon kararı aldık. Yalnız bu tür hastalarda açık ameliyat riskli olduğu için, kapalı bir yöntemle yapmayı tercih ettik. Anjiyo işlemi sırasında hastamızın ana damarına stent yerleştirdik, işlemimiz de gayet başarılı geçti. Şuan hastamız servisimizde yatıyor, herhangi bir sıkıntısı yok” dedi.

‘DIŞ MERKEZLERE SEVKİMİZİ MİNİMUMA İNDİRECEĞİZ’

Yapılan başarılı ameliyatla hastaların çevre illere sevkine gerek kalmadığını söyleyen Kalp ve Damar Cerrahi uzmanı Op. Dr. Kadir Çekirdekoğlu da, “Hastamız acil servisimize başvurduğu zaman, raslantısal bir şekilde karın içi atar damarında balonlaşma olduğu tespit edildi.

Daha önceden bu durum çok yüksek hayati risk taşıdığı için, acil durumlarda hastayı çevre illere sevk etme gibi bir durumumuz vardı. Biz de hastamıza Siirt’te ilk defa uygulanan kapalı yöntemle karın içindeki atar damara stent koyma işlemi dediğimiz EVAR işlemini uyguladık. Daha önceden bu çok ölümcül bir hastalık olduğu için, acil durumlarda hastayı çevre illere sevk etme gibi bir durumumuz vardı. Ama bu saatten sonra ilimizde de bu imkan var. Bu imkan doğrultusunda da dış merkezlere sevklerimiz minimuma indireceğiz. Bize bu imkanları sunan başta hastane başhekimimiz Çağdaş Kaynak olmak üzere tüm hastane yönetimine teşekkür ediyoruz” İfadelerini kullandı.

Mahfuz Turhan’da, nefes darlığı şikayeti ile hastaneye geldiğini ve şans eseri bu hastalığının ortaya çıktığını belirterek, ameliyatı gerçekleştiren doktorlara teşekkür etti.