Geri Dön
Adana Çukurova Biyoteknoloji Günleri'nde sağlık, tarım ve gıda konuşuldu

Çukurova Biyoteknoloji Günleri'nde sağlık, tarım ve gıda konuşuldu

Çukurova Biyoteknoloji Günleri'nde sağlık, tarım ve gıda konuşuldu

Çukurova Biyoteknoloji Günleri'nde sağlık, tarım ve gıda konuşuldu

Gülşah ÖZGEN-Eser PAZARBAŞI/ADANA,(DHA)- ÇUKUROVA Üniversitesi'nde (ÇÜ) iki gün sürecek 'Çukurova Biyoteknoloji Günleri' düzenlendi. Sağlık Bakanlığı ev sahipliğinde düzenlenen 8. Türk Tıp Dünyası Kurultayı'nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden 2022 Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı özel ödülünü alan Penn State ve Çukurova Üniversiteli Bilim İnsanı Prof. Dr. İbrahim Tarık Özbolat'da etkinlikte sağlık biyoteknolojisini anlattı.

ÇÜ Biyoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi'nce Eczacılık Fakültesi konferans salonunda düzenlenen etkinliğin ilk gününde 'Sağlık Biyoteknolojisi' alanında uzman çok sayıda akademisyen sunum yaptı. Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) 17 yıldır yapay doku ve organ basımıyla ilgili çalışmalar yapan Türk bilim insanı Prof. Dr. İbrahim Tarık Özbolat '3 Boyutlu Yazıcılarla Organ Basımı' konusunda bilgiler aktardı. 2022 yılında ABD'den proje amaçlı 'sabatik izin' kapsamında Adana'ya geldiğini hatırlatan Prof. Dr. İbrahim Tarık Özbolat, bu kapsamda genellikle tarım ve gıda üzerine araştırmalar yapılan Biyoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin zamanla sağlık üzerine de çalışmalar yapabilen bir merkez haline getirildiğini aktardı. ÇÜ akademisyenlerince burada 3 boyutlu biyobasım alanında bir laboratuvar geliştirildiğini belirten Prof. Dr. İbrahim Tarık Özbolat, bunun ABD'deki laboratuvara çok benzer şartlarda bir birim olduğunu dile getirdi.

GENÇLER BU ALANDA GÖREV ALMALI

Şuan 3B tümör doku örneklerinin kullanıldığı immün terapi ve CAR-T gibi yeni yöntemlerle kanseri yenmek üzerine çalışmalar yürütüldüğünü vurgulayan Özbolat, bu laboratuvarın üniversiteli gençler için bir fırsat olduğunun altını çizerek şöyle devam etti:

"Biyoteknoloji interdisipliner bir alan. Özellikle sağlık biyoteknolojisi hem tıp biliminin hem mühendislik biliminin hem de temel bilimlerin entegre olduğu, biyoloji, kimya, fizik gibi dalların yanı sıra tıp biliminin farklı dallarından akademisyenlerin beraber bir şeyler kattığı ortak bir çalışma alanıdır. Bu alan aslında gençlerin ilk mezuniyetinden sonra girmekten korkmayacakları bir alan. Çünkü bu akademisyenlerle birlikte çalışarak interdisipliner deneyimler kazanıyorlar. Sadece deneyim de değil, bir bakış açısı kazanıyorlar. Biyoteknolojinin alt bilimlerinde değişik teknolojileri görüp farklı laboratuvarlardaki projelerde görev alma şansları varsa eğer bunlardan kesinlikle faydalanmalarını öneririm."

Öte yandan, Çukurova Biyoteknoloji Günleri'nin ikinci gününde ise 'Tarım ve Gıda Biyoteknolojisi' alanında yapılan son çalışmalar ve gelişmeler hakkında sunumlar yapılacak. (DHA)

FOTOĞRAFLI

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber