Geri Dön
Ankara Ankara Üniversitesi'nden Tanzanya Cumhurbaşkanı Hassan'a 'fahri doktora'

Ankara Üniversitesi'nden Tanzanya Cumhurbaşkanı Hassan'a 'fahri doktora'

Ankara Üniversitesi'nden Tanzanya Cumhurbaşkanı Hassan'a 'fahri doktora'

Ankara Üniversitesi'nden Tanzanya Cumhurbaşkanı Hassan'a 'fahri doktora'

Doğa Başak ÖZTÜRK-Emirhan YÜZÜGÜLDÜ/ANKARA, (DHA)-ANKARA Üniversitesi tarafından Türkiye ile ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişmesine ve dostluk bağlarının güçlendirilmesine sunduğu katkı nedeniyle Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Samia Suluhu Hassan'a 'fahri doktora' unvanı verildi.

Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Farabi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen törene; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, yabancı misyon temsilcileri, Tanzanya Kabinesi’nden bazı bakanlar, Tanzanyalı ve Türk öğrenciler ile çok sayıda akademisyen katıldı. Ankara Üniversitesi Rektörü Ünüvar, Tanzanya ve Türkiye’nin iki dost ülke olduğunu söyleyerek, "Dünyanın en önemli coğrafyalarından biri olan Afrika kıtasının, Türkiye için yeri her zaman özel olmuştur. Bu coğrafyaya yaklaşımımız, daima kardeşlik ve dostluk temelinde gerçekleşmiştir. Afrika’nın dünya toplumları arasında hak ettiği yere ulaşması için Türkiye olarak desteğimizi her zaman hissettirmiş bulunmaktayız" dedi. Ünüvar, Tanzanyalı öğrencilere yükseköğrenim bursları verildiğini, eğitim konusunda karşılıklı iş birlikleri yürütüldüğünü ve Ankara Üniversitesi'nde 17 Tanzanya vatandaşı öğrenci bulunduğunu belirtti. Ünüvar, Tanzanya ile olan eğitim i şbirliklerinin devam edeceğini aktardı.

BAKAN GÖKTAŞ: YENİ İŞ BİRLİKLERİNE AÇIĞIZ

Bakan Göktaş ise "Sayın Hassan'ın sürdürülebilir kalkınmadan, temiz enerjiye, tarımsal dönüşümden, eğitime, turizmden, diplomasiye güçlü liderliğini ve artan refahı Tanzanya’da görmek mümkündür. Kız çocuklarının okula devamlılığı için gösterilen gayret, kadın-erkek eşitliğini sağlamak için ortaya konan büyük emek bizim için çok önemlidir. Kadın ve çocukların geleceği için yeni iş birlikleri geliştirmek ve ortak çalışmalar yürütmeye açık olduğumuzu ayrıca belirtmek isterim" diye konuştu.

HASSAN: TURİZM ALANINDA İŞ BİLİĞİ YÜRÜTECEĞİZ

Konuşmaların ardından Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Samia Suluhu Hassan'a iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişmesine ve dostluk bağlarının güçlendirilmesine katkılar sağladığı gerekçesiyle Ankara Üniversitesi Senatosu kararıyla iktisat alanında 'fahri doktora' unvanı verildi. Hassan’ın özgeçmişi ve Ankara Üniversitesi Senatosu'nun kararı okundu. Hassan’ın Tanzanya tarihindeki ilk kadın cumhurbaşkanı olduğuna ve göreve geldiği günden bu yana ülkesine sunduğu katkılara dikkat çekildi. Tanzanya'nın, Afrika'nın en hızlı büyüyen ekonomilerinden birisi olduğuna işaret edildi.

Fahri doktora payesini Ünüvar'dan alan Tanzanya Cumhurbaşkanı Hassan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Ankara Üniversitesi’ne teşekkürlerini iletti. Hassan, layık görüldüğü fahri doktor unvanından ötürü onur ve gurur duyduğunu belirterek, halkı tarafından çalışkanlığıyla kabul edildiğini söyledi. Türkiye ve Tanzanya arasındaki diplomatik ve ekonomik bağların daha da sağlamlaştırması için çalışacağına işaret eden Hassan, iki ülke arasında turizm konusunda da iş birlikleri yürütüleceğini aktardı. Yarın İstanbul'da iki ülke arasında bir ticaret ve yatırım forumu gerçekleşeceğini kaydeden Hassan ayrıca Türk Hava Yolları ve Tanzanya Hava Yolları arasında mutabakat anlaşması imzalanacağını söyledi. (DHA)

FOTOĞRAFLI

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber