Geri Dön
Ankara Merkez Bankası Başkanı Karahan: 2024 yıl sonu enflasyon tahminini 2 puan yukarı güncelleyerek yüzde 38'e çektik (2)

Merkez Bankası Başkanı Karahan: 2024 yıl sonu enflasyon tahminini 2 puan yukarı güncelleyerek yüzde 38'e çektik (2)

Merkez Bankası Başkanı Karahan: 2024 yıl sonu enflasyon tahminini 2 puan yukarı güncelleyerek yüzde 38'e çektik (2)

Merkez Bankası Başkanı Karahan: 2024 yıl sonu enflasyon tahminini 2 puan yukarı güncelleyerek yüzde 38'e çektik (2)

'HARCAMALAR İÇİN TASARRUF TEDBİRİ ÇALIŞILIYOR'

TCMB Başkanı Fatih Karahan, Enflasyon Raporu'na ilişkin gazetecilerin sorularını cevapladı. Karahan, talebi dengeleyerek enflasyonu düşürmek istediklerini belirterek, "Bu noktada sıkı bir para politikası duruşumuz var. Bunu sadece sözde bırakmadık ve aksiyonda da gerçekleştirdik. Ama tabii ki kamu maliyesi tarafından gelecek destek de önemlidir. Eş güdüm sadece bununla ilgili de değil. Aynı zamanda yönetilen, yönlendirilen fiyatların hususu da söz konusu. Bildiğiniz üzere kamu maliyesi tarafında son dönemde yapılan açıklamalar var. Burada Bakanlığımızın ve Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamaları var. Harcamalar için bir tasarruf tedbiri çalışılıyor. Bu konudaki detaylar yetkili merciler tarafından zamanı geldiğinde açıklanacaktır. İkinci devrede ve 2025 yılı içinde dezenflasyon sürecinde destek alacağımızı düşünüyoruz. Bunun da ötesinde tabi yöneltilen ve yönlendirilen fiyatlar hususunda Merkez Bankası'nın enflasyon hedefi de gözetilecektir" diye konuştu.

'MAYISTAN İTİBAREN DÜŞMEYE BAŞLAYACAK'

Enflasyonun mayıs ayında zirveyi göreceği şeklindeki sözlerine açıklık getiren Karahan, "Zirvenin mayıs ayında olmasının bir sebebi, geçen seneden kaynaklanan baz etkisi. Şu andaki hesaplarımıza göre bu baz etkisinin de etkisiyle, bir de 25 metreküpün altındaki doğal gaz kullanımının ücretsiz olması hususu var, bu da mayıs ayından itibaren sonlanacak. Bunların etkisiyle diğer fiyat gelişmeleri de göz önünde bulundurulduğunda zirvenin 75-76 civarında olacağını öngörüyoruz. Mayıs ayından itibaren de düşmeye başlayacak" ifadelerini kullandı.

'ENFLASYONDA BOZULMA OLURSA İLAVE SIKILAŞTIRMA OLACAK'

Karahan, yüzde 36'lık yıl sonu enflasyon hedefinin yüzde 38'e çıkarılması nedenine ilişkin, "Talep tahminimizin aksine ivmelenme oldu. Şubat ayından itibaren enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi halinde, bunu sessiz bir şekilde izlemeyeceğimizi ve ilave sıkılaştırma yapacağımızı net bir şekilde söylüyoruz" dedi.

Enflasyonist ortamın iç talep kaynaklı olduğunu vurgulan Karahan, "Enflasyonu patikamıza uygun bir şekilde düşürmek adına ne gerekiyorsa biz yapmaya hazırız. Biz para politikasında sıkılaşma yaparak talepte bir dengelenme öngörüyoruz. Bunun için finansal koşulları oldukça güçlü bir şekilde sıkılaştırdık. Bu süreç ve kararlılığımızın sonucunda fiyatın dengeleneceğini, normalleşeceğini ve bunun sonucunda enflasyonun indiğini göreceğiz. Bu süreç beraberinde enflasyon azaldıkça, öngörülebilirlik ve tasarruflar artarak büyüme çok sağlıklı bir kompozisyona kavuşacaktır. Bir miktar dengeleme olabilir büyümede fakat daha sürdürülebilir, daha sağlıklı bir büyümenin dezenflasyonla birlikte olacağını görüyoruz" diye konuştu.

'KKM 70 MİLYAR CİVARINA İNDİ'

Karahan, kur korumalı TL vadeli mevduatın (KKM) döviz karşılığına ilişkin, "Ağustos itibariyle KKM'nin toplam bakiyesi 140 milyar dolardı. Şu an geldiğimiz noktada ise 70 milyar dolar civarına indi" dedi.

'İHTİYAÇ OLURSA GEREKLİ ADIMLARI ATACAĞIZ'

Karahan, 500 ve bin liralık banknot çalışının gündemlerinde olup olmadığı ile ilgili "Birçok faktöre bağlı, makroekonomik finansal analizlere, teknik olarak yapılan değerlendirmelere göre karar veriyoruz. Bu kapsamda tedavüldeki kupür pozisyonu değişikliğini dikkatle takip ediyoruz. Yaptığımız analizler sonucunda ihtiyaç görülürse gerekli adımları atacağız" ifadelerini kullandı. (DHA)

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber